Στα ισπανικά η απάντηση του Netflix, στο ασφυκτικό πρέσινγκ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που λογοκρίνει περιεχόμενο της ψηφιακής πλατφόρμας όταν αυτό δεν εκθειάζει το προφίλ του Τούρκου προέδρου ή προβάλει συμπεριφορές που για την υπερσυντηρητική ισλαμιστική κυβέρνηση θεωρούνται απαράδεκτες.

Ήταν τον περασμένο Ιούλιο, όταν το Netflix σκότωνε πριν ακόμη γεννηθεί την παραγωγή μιας νέας τουρκικής σειράς, έπειτα από απαίτηση του υπουργείου πολιτισμού της χώρας να «εξαφανιστεί» ένας γκέι χαρακτήρας από το σενάριο.

Σήμερα, ο Τούρκος σεναριογράφος, Ετσέ Γιορένκ επιστρέφει στο Netflix, σε πείσμα των τουρκικών αρχών, αλλά με μια ειδοποιό διαφορά: Οι χαρακτήρες του θα ομιλούν ισπανικά και αντί για «άι σιχτίρ» θα πουν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο «adios» στη λογοκρισία του καθεστώτος Ερντογάν.

 Ο δημιουργός της σειράς επιμένει πως η αλλαγή κουλτούρας στη σειρά του, προς την δύση, δεν θα επηρεάσει στο παραμικρό την δραματουργία, καθώς η ιστορία του δεν είναι ούτε ισπανική, ούτε τούρκικη: είναι διεθνής!

Παραμένει ο γκέι χαρακτήρας στη σειρά του Netflix

Φυσικά, στη σειρά που ξεκινά γυρίσματα στην Ισπανία, ο ομοφυλόφιλος χαρακτήρας επιστρέφει, όπως και στην αρχική παραγωγή. «Εργαστήκαμε προκειμένου να δώσουμε την οπτική μας για μια ανοιχτή και πλουραλιστική κοινωνία, στην οποία όλοι θα νιώθουν πως εκπροσωπούνται» λέει η επίσης σεναριογράφος, που ανέλαβε την απόδοση στα ισπανικά, Ίρμα Κορέα