Έγινε η εγγραφή στο γυμναστήριο, κάνατε την αρχή αλλά ο ενθουσιασμός των πρώτων εβδομάδων άρχισε να σας εγκαταλείπει. Πριν τα παρατήσετε, διαβάστε αυτά τα πολύτιμα tips

Μπορούμε να μείνουμε συνεπείς στην τήρηση της ρουτίνας γυμναστικής;

Η αλήθεια είναι πως, όσο εύκολα γίνεται η αρχή, τόσο δύσκολο είναι για αρκετούς να συνεχίσουν να γυμνάζονται. Εφόσον όμως το επιθυμούν, μπορούν να δοκιμάσουν τα τρία tips στα οποία κατέληξαν ειδικοί από το Κέντρο Μεταφραστικής Έρευνας Bronfenbrenner του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ μέσα από ανασκόπηση σχετικών μελετών, όπως η πρόσφατη έρευνα από τη Νορβηγική Σχολή Αθλητικών Επιστημών στο Όσλο που έδειξε ότι η επιλογή μιας δραστηριότητας που προκαλούσε ευχαρίστηση, η αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της και η υποστήριξη από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον συνέβαλλαν στη διατήρηση της ρουτίνας άσκησης.

Αν και η επιλογή μιας άσκησης που απολαμβάνουμε να κάνουμε και για την οποία νιώθουμε ότι μπορούμε να πραγματοποιούμε αποτελεσματικά φαντάζει εύκολη υπόθεση, η κατάσταση περιπλέκεται όταν το κίνητρο να συνεχίσουμε έρχεται από τους συγγενείς και φίλους, οι οποίοι δεν το κάνουν πάντα με τον σωστό τρόπο.

Ενθάρρυνση ή Πίεση;

Τα οφέλη της υποστήριξης από τον κοινωνικό κύκλο για την επιτυχή προσκόλληση στη ρουτίνα γυμναστικής έχουν διαπιστωθεί μέσα από πλήθος ερευνών, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο Physiology  το 2021 και έδειξε ότι, μεταξύ των συμμετεχόντων που διαγωνίστηκαν σε δοκιμασίες δύναμης της λαβής, όσοι είχαν στήριξη από το κοινωνικό τους περιβάλλον πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Ωστόσο, ο προσδιορισμός των τύπων κοινωνικής υποστήριξης και ποιων από αυτούς δρα ευεργετικά για τον ασκούμενο αναδείχθηκε μέσα συστηματική ανασκόπηση Καναδών ερευνητών που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Sports and Exercise Psychology και έδειξε ότι η συναισθηματική υποστήριξη αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την έναρξη και διατήρηση ενός προγράμματος γυμναστικής, είτε πρόκειται για κάποιον που θα ακούσει την γκρίνια μας αν δεν έχουμε όρεξη να ασκηθούμε είτε για κάποιον που θα μας παρακινήσει όταν τα «βρίσκουμε σκούρα». Σύμφωνα με την ίδια ανασκόπηση, κάνοντας δώρο τον απαραίτητο αθλητικό εξοπλισμό ή δείχνοντας την πρόθεση να «πετάξουμε» τον ασκούμενο ως το γυμναστήριο δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα.

Συνολικά ωστόσο τα ευρήματα για τον ρόλο της υποστήριξης ήταν αντικρουόμενα. Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι η υποστήριξη από ένα σημαντικό πρόσωπο ή από συνομηλίκους βελτίωσε σημαντικά τις πιθανότητες τήρησης της ρουτίνας άσκησης, ενώ άλλες διαπίστωσαν ότι αυτός ο τύπος υποστήριξης είχε μικρό ή μηδενικό αντίκτυπο. Αντίστοιχα, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι αυτού τους είδους στήριξη μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, καθώς οι άνθρωποι που δέχονται πίεση να ασκηθούν εν τέλει το αποφεύγουν γιατί νιώθουν ότι εξαναγκάζονται να κάνουν κάτι και άρα επαναστατούν. Αντιθέτως, θετικά αποτελέσματα σημειώνονται όταν οι ασκούμενοι νιώθουν ότι κάποιος στηρίζει το δικό τους πλάνο.

Το σίγουρο είναι πως σχόλια νουθεσίας όπως αναφορικά με την υπερβολική προσπάθεια που μπορεί οδηγήσει σε κάποιον τραυματισμό αποθάρρυναν παρά προέτρεψαν τους αποδέκτες να ασκηθούν. 

πηγή marie claire