Την αναστολή των εργασιών του Κοινοβουλίου, αλλά και αποπομπή του πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Τυνησίας, Κάις Σαΐντ, την ώρα που στρατιωτικά οχήματα έχουν ήδη περικυκλώσει το Κοινοβούλιο.

Η ανακοίνωση ήρθε έπειτα από διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις χθες, Κυριακή, παρά τη σημαντική ανάπτυξη της αστυνομίας προκειμένου να περιορίσει τις μετακινήσεις. Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως τη «διάλυση του Κοινοβουλίου».

Λίγο μετά την ανακοίνωση, ακούστηκαν Κλάξον στους δρόμους.

Ο Σαΐντ ανακοίνωσε τις αποφάσεις αυτές έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ η Τυνησία είναι αντιμέτωπη με μια κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού και μια βαθιά πολιτική κρίση, στην οποία αντιπαρατίθενται ο Σαΐντ και το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Ennahdha.

 «Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου αλλά επιτρέπει το ‘πάγωμα’ των δραστηριοτήτων του», δήλωσε, επικαλούμενος το άρθρο 80 που επιτρέπει ένα τέτοιο μέτρο σε περίπτωση “επαπειλούμενου κινδύνου”.

Ο Σαΐντ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την εκτελεστική εξουσία με «τη βοήθεια της κυβέρνησης», υπό την ηγεσία ενός νέου πρωθυπουργού που θα διοριστεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανακοίνωσε εξάλλου την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας των βουλευτών.

Η κοινή γνώμη έχει εξοργιστεί με τις διενέξεις ανάμεσα σε κοινοβουλευτικά κόμματα και το μπρα ντε φερ ανάμεσα στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρασίντ Γκανούσι, που είναι επίσης επικεφαλής του Ennahdha, και τον πρόεδρο Σαΐντ, που παραλύει τις δημόσιες εξουσίες.

Καταγγέλλει επίσης την έλλειψη πρόνοιας της κυβέρνησης απέναντι στην υγειονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα ελλείψεις οξυγόνου στην Τυνησία. Με σχεδόν 18.000 θανάτους σε σύνολο 12 εκατομμυρίων κατοίκων, η χώρα έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο στην πανδημία αυτή.