Υπάρχει νέα «κατεχόμενη περιοχή» αλλά δεν βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, έγραψε η Corriere della Sera με στοχευμένη ειρωνεία, που προφανέστατα αφορά το Παλαιστινιακό και τις αιτιάσεις κατά του Ισραήλ (κατεχόμενα αραβικά εδάφη, εποικισμός τους, κ.λπ.).

Εσπευσε να εξηγηθεί: την περασμένη εβδομάδα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο «διεκδικεί» την… Αλάσκα, περιοχή που παραχωρήθηκε το 1867 από τη Ρωσία στις ΗΠΑ για 7,2 εκατ. χρυσά δολάρια.

«Μήπως βρισκόμαστε προ νέας σύγκρουσης των μεγάλων δυνάμεων; Μήπως πρέπει να επιληφθεί ο ΟΗΕ, διότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι πυρηνικές δυνάμεις και επιπλέον διαθέτουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας;» Η κίνηση του Πούτιν συνδέεται με τις προεκλογικές ανάγκες του για τις κάλπες του Μαρτίου. «Γεγονός που δεν μειώνει τις ανησυχίες, δεδομένου ότι στην πολιτική ακόμη και οι ιστορικές φαντασιώσεις μπορούν να μετατραπούν σε εφιάλτες».

Με το συγκεκριμένο μέτρο του Κρεμλίνου διατίθενται πόροι για την αναζήτηση, καταγραφή και προστασία ρωσικών ακινήτων στο εξωτερικό. Ο σχετικός κατάλογος περιλαμβάνει εδάφη που παραχωρήθηκαν και από τη Ρωσική Αυτοκρατορία και από τη Σοβιετική Ενωση, συνεπώς και την Αλάσκα, όπως και άλλα εδάφη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στη Σκανδιναβία και στην Ασία.

Το αμερικανικό μέσο Newsweek έγραψε ότι η ασάφεια περί του τι εστί «ιστορική ρωσική ιδιοκτησία» δίνει το δικαίωμα στη Ρωσία «να διεκδικήσει εδάφη σε διάφορες χώρες ώστε να προωθήσει μηχανισμούς ήπιας ισχύος με στόχο την αποσταθεροποίηση αυτών των χωρών». Υπερβολές; «Κάποιοι υπερεθνικιστές ρώσοι μπλόγκερ και το κανάλι Telegram, που έχει 530.000 συνδρομητές, έγραψαν ότι ο Πούτιν πρέπει να ξεκινήσει από την Αλάσκα».

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, η γνώμη της Corriere αποκρυσταλλώθηκε στην εξής πρόταση: «Ετσι μπαίνουν στο παιχνίδι ένα σωρό εδάφη, η Βεσσαραβία, το Μεγάλο Δουκάτο της Φινλανδίας, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, οι χώρες της Βαλτικής και ένα σημαντικό μερίδιο της Πολωνίας». Γιατί; Διότι «στην εποχή μας σε κάνει να τρέμεις το αλληλένδετο της μυθοπλασίας, της προπαγάνδας και της ανάληψης δράσης». Γ

ια την ολοκλήρωση του θέματος παραθέτουμε τι ανέφερε το Newsweek όσον αφορά την αντίδραση των Αμερικανών σε όλα αυτά: «Γελώντας με την καρδιά του, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πατέλ, είπε ότι, μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο Πούτιν δεν θα πάρει πίσω την Αλάσκα, όμως ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανήρτησε ένα σχόλιο στο Χ, όπου έγγραψε ότι πλέον ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος – και το συνόδεψε με ένα emoji γέλιου». Τα πολλά γέλια, βέβαια, καμιά φορά βγαίνουν ξινά.

 Πηγή: Protagon.gr