Όλο και χειροτερεύει η κατάσταση σχετικά με την παρουσία μικροπλαστικών, καθώς όπως αποδεικνύεται, μέσα σε λίγες δεκαετίες έχουν εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Cryosphere, αναφέρει την για πρώτη φορά παρουσία μικροπλαστικών σε φρεσκοστρωμένο χιόνι στην πάλαι ποτέ παρθένα γη της Ανταρκτικής. Όχι μόνο αυτό υπογραμμίζει πόσο παραγωγική είναι η ρύπανση σε όλο τον φυσικό κόσμο, αλλά οι ερευνητές της νέας μελέτης υποστηρίζουν επίσης ότι η ίδια η παρουσία πλαστικού θα μπορούσε να επιταχύνει το λιώσιμο του χιονιού και του πάγου στην περιοχή.
Στο πλαίσιο της έρευνας, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Canterbury στη Νέα Ζηλανδία ανέλυσαν φρέσκο ​​χιόνι από 19 τοποθεσίες στην περιοχή της νήσου Ρος της Ανταρκτικής και βρήκαν πλαστικά σωματίδια σε κάθε δείγμα. Κατά μέσο όρο, ένα λίτρο λιωμένου χιονιού περιείχε περίπου 29 μικροπλαστικά σωματίδια, το πιο παραγωγικό από τα οποία ήταν το PET, το πλαστικό που χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή μπουκαλιών και ρούχων.

“Είναι απίστευτα λυπηρό, αλλά η εύρεση μικροπλαστικών στο φρέσκο ​​χιόνι της Ανταρκτικής υπογραμμίζει την έκταση της πλαστικής ρύπανσης ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου”, δήλωσε ο Alex Aves, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Canterbury.

Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στο παρελθόν στον θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται στη φρέσκια χιονόπτωση της περιοχής.

“Κοιτάζοντας πίσω τώρα, δεν εκπλήσσομαι καθόλου”, πρόσθεσε η Δρ Laura Revell, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Φυσικής. “Από τις μελέτες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια μάθαμε ότι όπου ψάχνουμε για αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά, τα βρίσκουμε”.
Αέρας, τουρίστες και επιτάχυνση του λιωσίματος των πάγων

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει πώς τα μικροπλαστικά μπορούν να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα μέσω του αέρα, κάτι που μπορεί να εξηγήσει εν μέρει πώς μπορεί να έφτασε μια ποσότητα των μικροπλαστικών στην απομακρυσμένη ήπειρο, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μικροπλαστικό της Ανταρκτικής προέρχεται επίσης από τους τουρίστες και τους ερευνητές που επισκέπτονται την ήπειρο. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μικροπλαστικών ανακαλύφθηκαν κοντά στις επιστημονικές βάσεις στο νησί Ρος.

Ανησυχητικό είναι ότι η παρουσία μικροπλαστικών στην Ανταρκτική θα μπορούσε να επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων και του χιονιού της περιοχής. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πιο σκούρες κηλίδες μικροπλαστικών θα μπορούσαν να προκαλέσουν σκουρόχρωμο χιόνι και πάγο, οδηγώντας σε μεγαλύτερη απορρόφηση του ηλιακού φωτός και της θερμότητας.

“Τα μικροπλαστικά σκούρου χρώματος είναι πιθανότατα αποτελεσματικά στην απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας σε σύγκριση με τα ανοιχτότερα χρώματα και προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στην κρυόσφαιρα καθώς μπορεί να επιταχύνουν την τήξη”, αναφέρει η μελέτη.

Υπάρχει επίσης κάποια ανησυχία σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα μικροπλαστικά στην άγρια ​​ζωή της περιοχής. Η μελέτη επισημαίνει προηγούμενες έρευνες που έχουν δείξει πώς έχουν ήδη βρεθεί μικροπλαστικά στη διατροφή ορισμένων ειδών γηγενών πιγκουίνων.

Ενώ ο κίνδυνος για την υγεία δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός, ένας αυξανόμενος σωρός αποδεικτικών στοιχείων αρχίζει να δείχνει πώς τα μικροπλαστικά μπορούν να συσσωρεύονται κατά μήκος των θαλάσσιων τροφικών αλυσίδων, μαζί με τη συσσώρευση τοξικών χημικών όπως οι φθαλικές ενώσεις, η δισφαινόλη Α και άλλες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει αυτό με μια σειρά από επιβλαβείς επιπτώσεις στα ψάρια και σε άλλα υδρόβια ζώα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της πρόσληψης τροφής, της καθυστέρησης της ανάπτυξης, της οξειδωτικής βλάβης και της ασυνήθιστης συμπεριφοράς
www.news247.gr