Σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων προχώρησε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, ο κ. Δένδιας, «στο πλαίσιο της διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας, καθώς και της προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, έδωσε εντολή στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων.

Επίσης, τόνισε την καταδικαστέα πρακτική σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία συνοδεύει τα τουρκικά αλιευτικά και παρενοχλεί τα ελληνικά αλιευτικά.

Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά.

Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη».

«Αισθάνεται πίεση ο Ερντογάν»

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ζητήσει συνάντηση κι από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει και σύμπτωση στα προγράμματα των δύο ηγετών. Η ελληνική πλευρά δεν είναι αντίθετη στο να βρίσκονται οι ηγέτες. Πάντοτε τα να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας είναι μια χρήσιμη πολιτική οδός, με μια επιφύλαξη. Θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή βάση κατανόησης κατ’ ελάχιστον σε ό,τι αφορά στη βάση του συλλογισμού μας. Εφόσον θεωρούμε ότι υπάρχει μια κοινή κατανόηση, προχωράμε επί τη βάση του διεθνούς δικαίου που είναι μια γενική, οικουμενική παραδοχή, και βεβαίως και θα πρέπει να συναντηθούμε», ξεκαθάρισε, μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σχολιάζοντας την παρενόχληση ερευνητικού σκάφους ανατολικά της Κρήτης από τουρκικά πολεμικά πλοία, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή διανύουμε μια φάση έντονης ρητορικής επιθετικότητας, αλλά και γενικά επιθετικότητας εκ μέρους της Τουρκίας».

Απέδωσε δε αυτή την ένταση στην πίεση που αισθάνεται ο Τούρκος πρόεδρος από την ελληνική πρωτοβουλία για την EUMED. «Ήταν μια πολύ σπουδαία δράση, η οποία ενοποιεί τον ευρωμεσογειακό χώρο. Κακώς αισθάνθηκε αυτή την ενόχληση, γιατί η EUMED δεν ήταν τίποτα παραπάνω από την αυτονόητη παραδοχή σεβασμού, κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας επί τη βάση του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε.