Έξι σύγχρονα ναυάγια στην Κάρπαθο αποκαλύπτονται και γίνονται πόλος έλξεως για τους λάτρεις της υποβρύχιας εξερεύνησης. Στον αμμώδη βυθό με τους μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς έχουν γύρει τα  πλοία να ξεκουραστούν από τα περιπετειώδη ταξίδια τους.

Είναι σε προσιτά βάθη και αποτελούν μοναδικό θησαυρό για το νησί, σημειώνει ο αντιδήμαρχος Καρπάθου  Μανώλης Παραγυιός.

Πιστοποιημένοι δύτες μπορούν να οδηγήσουν τους επισκέπτες με ασφάλεια στα βάθη της θάλασσας και της ιστορίας. Η περιήγηση εξελίσσεται σε μια ταινία για το πρόσφατο παρελθόν, που αγγίζει την περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.

Ο κ. Παραγυιός, αναφέρθηκε στην μεγάλη συνδρομή του δύτη Κώστα Θωκταρίδη, ο οποίος έχει ανακαλύψει 200 ναυάγια στον βυθό των ελληνικών θαλασσών και ανέδειξε όχι μόνο τα ναυάγια της Καρπάθου, αλλά και την ιστορία τους.

Οι εντυπωσιακές εικόνες από έξι σύγχρονα ναυάγια που κείτονται στον βυθό της Καρπάθου ήρθαν στο φως από την ομάδα του ερευνητή Κώστα Θωκταρίδη που, σε συνεργασία με το Δήμο Καρπάθου, κατέγραψε για πρώτη φορά τα σύγχρονα ναυάγια της περιοχής.

«Κάτω από τα νερά του νησιού κρύβεται μία άγρια ομορφιά ιδιαίτερων γεωλογικών σχηματισμών που με την απόκοσμη εικόνα τους συνθέτουν ένα μυστηριώδες σκηνικό αποτελώντας πόλο έλξης για κάθε δύτη» αναφέρει ο κ. Θωκταρίδης. Επισημαίνει πως ο υποβρύχιος κόσμος της Καρπάθου είναι ξεχωριστός και γεμάτος εκπλήξεις καθώς υπήρξε πέρασμα πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Athens voice.gr