Στο κτήριο της Πειραιώς 260 έγινε σήμερα η επίσημη παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος της νέας σεζόν του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Σε μα κατάμεστη αίθουσα η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, ανακοίνωσε τον φετινό προγραμματισμό της διοργάνωσης, η οποία δίνει βήμα σε 2.200 καλλιτέχνες με 76 παραγωγές και έχοντας συμπεριλάβει και 14 ελληνικά έργα θεάτρου.

Ένα πρόγραμμα (προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ) με διεθνείς συνεργασίες (Φρανκ Κάστορφ, Φίλιπ Κεν κ.α) πρωτοτυπία, καινοτομία αλλά και τη συμμετοχή πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων καλλιτεχνών. Επίσης, συνεργασίες με διεθνείς διοργανώσεις και Φεστιβάλ όπως τα Festival d’ Avignon, Wiener Festwochen, Adelaide Festival, Odéon-Théâtre de l’ Europe, Festival d’ Automne, Kunstenfestivaldesarts, Triennale Milano, Ruhrtriennale, Εθνικό Θέατρο Ισπανίας, Festival Roma Europa και άλλοι.

Κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ είναι η Ελευθερία, καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τότε που ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν». Ο άνθρωπος έχει γεννηθεί για να ποθεί την ελευθερία και οι καλλιτέχνες επικαλούνται την ελευθερία προκειμένου να δημιουργήσουν χωρίς περιορισμούς και λογοκρισία.

Τρία σύμβολα, ένα περιστέρι, μια καρδιά και το νερό ως πηγές ζωής και ελευθερίας, διαμορφώνουν τη φετινή οπτική ταυτότητα της διοργάνωσης που θα ξεκινήσει με ένα open plan και συζητήσεις πριν από την παραστασιακή του έναρξη στις 7 Ιουνίου.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ μίλησε αρκετά για το κυρίαρχο αυτό αίτημα της ανθρωπότητας εδώ και αιώνες. «Η Ελευθερία είναι μια από τις πιο δύσκολες, τις πιο απαιτητικές και τις πιο παρερμηνεύσιμες ιδέες. Ελεύθεροι να στοχαστούμε, να πράξουμε, να επιλέξουμε τον τρόπο ζωής μας, να αγαπήσουμε όποιο πλάσμα αγαπάμε, να πούμε την γνώμη μας χωρίς φόβο, να τοποθετηθούμε δημοσίως. Και επιπλέον, είμαστε άραγε έτοιμες και έτοιμοι για την ελευθερία των άλλων και όχι μόνο την δική μας; Για την ελευθερία των άλλων ομάδων, που δεν ταυτίζονται με το δικό μας εθνικό, φυλετικό, ταξικό, θρησκευτικό, σεξουαλικό “εμείς”; Είναι εφικτή η κοινωνική συνύπαρξη, αν η ελευθερία δεν βαδίζει χέρι-χέρι με τον σεβασμό απέναντι στον άλλο αλλά και την ατομική υποχρέωση και ευθύνη;» τόνισε.

Ενδιαφέρουσα είναι και η νέα οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ -που σχεδίασε το δημιουργικό γραφείο GDESIGN- και περιστρέφεται επίσης γύρω από την έννοια της ελευθερίας. Πρόκειται για ένα τρίπτυχο εικόνων με ένα χελιδόνι (η αίσθηση της ελευθερίας), μία καρδιά (σύμβολο της αγάπης που χωρίς αυτή κανένας αγώνας δεν καρποφορεί) και το νερό (πηγή ζωής και ελευθερίας).
Δείτε το πρόγραμμα

https://aefestival.gr/

Η προπώληση ξεκίνησε
Περισσότερες πληροφορίες: aefestival.gr
Εισιτήρια: aefestival.gr & viva.gr
Δείτε βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=ZEb0zKZsLck