Στην αμερικανίδα ηθοποιό και σκηνοθέτρια Τζόντι Φόστερ θα απονεμηθεί ο τιμητικός Χρυσός Φοίνικας του 74ου Φεστιβάλ των Κανών, που πρόκειται να διεξαχθεί από τις 6 ως τις 17 Ιουλίου στην Κρουαζέτ, ανακοίνωσαν οι οργανωτές. Η διάκριση αυτή, η οποία έχει απονεμηθεί κατά το παρελθόν στην Τζέιν Φόντα, τον Ζαν – Πολ Μπελμοντό ή την Ανιές Βαρντά, «χαιρετίζει μια λαμπρή καλλιτεχνική διαδρομή, μια σπάνια προσωπικότητα και μια διακριτική, αλλά αποφασιστική δέσμευση στα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας» αναφέρουν οι οργανωτές σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Η ηθοποιός, η οποία έχει τιμηθεί με δυο Όσκαρ και χειρίζεται άψογα τη γαλλική γλώσσα, θα είναι επίσης επίτιμη προσκεκλημένη της εναρκτήριας τελετής του Φεστιβάλ, το οποίο θα ολοκληρωθεί με τους νικητές που θα αναδειχθούν από την επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο Αμερικανός Σπάικ Λι.

«Η Τζόντι Φόστερ μας κάνει ένα πολύ ωραίο δώρο ερχόμενη να γιορτάσουμε την επιστροφή του Φεστιβάλ στην Κρουαζέτ. Η αίγλη της είναι σήμερα ασυναγώνιστη: ενσαρκώνει τη νεωτερικότητα, την ακτινοβόλα ευφυΐα της ανεξαρτησίας και την απαίτηση της ελευθερίας», γράφει ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, ο Πιέρ Λεσκίρ, ο οποίος πλέκει το εγκώμιο «μιας πιστής φίλης του Φεστιβάλ».

Το 2001, η ηθοποιός είχε αρνηθεί «με βαριά καρδιά» να προεδρεύσει της επιτροπής του 54ου Φεστιβάλ των Καννών για να γυρίσει ένα θρίλερ με τον Ντέιβιντ Φίντσερ. «Είμαι κολακευμένη που οι Κάννες με σκέφτηκαν και με τιμά πολύ το γεγονός ότι μπορώ να μεταφέρω μερικές λέξεις σύνεσης ή να αφηγηθώ μερικές περιπέτειες σε μια νέα γενιά κινηματογραφιστών», δήλωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φεστιβάλ, η Τζόντι Φόστερ, ερμηνεύτρια κλασικών κινηματογραφικών ταινιών όπως «Ο Ταξιτζής» (1976) ή «Η σιωπή των αμνών» (1991).