Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ επικρίθηκε έντονα επειδή χρησιμοποίησε το προεδρικό ελικόπτερο για να μεταβεί σε συναυλία των Coldplay, σε χώρο βόρεια της πρωτεύουσας Μανίλα, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό το διαβόητο μποτιλιάρισμα της περιοχής.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί κατηγόρησαν τον πρόεδρο για σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων και επισήμαναν ότι το κοινό πρέπει να υπομένει καθημερινά την κίνηση.

Η ομάδα ασφαλείας του Μάρκος, όπως αναφέρει το BBC, εξήγησε όμως ότι η κοσμοσυρροή στη συναυλία (που παρακολούθησαν περίπου 40.000 άνθρωποι) δυνητικά θα ήταν απειλή για την ασφάλεια του προέδρου.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας των Coldplay, ο τραγουδιστής τους Κρις Μάρτιν αστειεύτηκε με την κίνηση στη Μανίλα και ευχαρίστησε το κοινό για την επιμονή του: «Είδαμε λίγη κίνηση, νομίζω ότι έχετε τη μεγαλύτερη στον κόσμο».

Στοιχεία του 2023 που συγκρίνουν σειρά πόλεων σε όλο τον κόσμο έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, χρειάζονται 25,5 λεπτά για να διανύσει κανείς 10 χιλιόμετρα στην περιοχή της πρωτεύουσας των Φιλιππινών.

Το περιστατικό έχει αναβιώσει για τις παλαιότερες γενιές τις μνήμες του πατέρα και της μητέρας του Μάρκος. Ο πρώην δικτάτορας των Φιλιππινών κυβέρνησε τη χώρα για δύο δεκαετίες μέσα σε σπατάλες και κατηγορίες για λεηλασία δισεκατομμυρίων δολαρίων.