Το βράδυ της Δευτέρας, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς σε τμήματα της κεντρικής και της νοτιάς Λωρίδας της Γάζας, ενώ η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ισχυρίστηκε πως επλήγη το νοσοκομείο Άμαλ (Ελπίδα) στη Χαν Γιούνις. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς, μόνο από χθες το βράδυ ως σήμερα το πρωί μετρήθηκαν τουλάχιστον 128 νεκροί, «δεκάδες» στη Χαν Γιούνις, ενώ την ίδια ώρα η κατάσταση για τα νοσοκομεία της Γάζας παραμένει κρίσιμη.

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί, χαρακτήρισε τη Χαν Γιούνις «πρωτεύουσα» της Χαμάς και διαβεβαίωσε πως έχουν σκοτωθεί «πάνω από 2.000 τρομοκράτες».

Την ίδια ώρα γίνονται προσπάθειες για ανακωχή ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, έπειτα από συζητήσεις μεταξύ των κρατών που μεσολαβούν και την ισραηλινή κυβέρνηση. Από την πλευρά της, η Χαμάς τόνισε χθες πως θέλει «πλήρη» κατάπαυση του πυρός, κάτι που χαρακτηρίζει αναγκαία προϋπόθεση για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς μίλησε για «σημαντική πρόοδο» μετά τη συνάντηση που είχε την Κυριακή στο Παρίσι με αντιπροσώπους του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκανε λόγο για «πολύ σημαντικό και παραγωγικό έργο» στο Παρίσι, μιλώντας για «σωστή και ισχυρή πρόταση». Αντίστοιχα, το Ισραήλ έκανε λόγο για «εποικοδομητικές συνομιλίες», παρά τις «διαφορές».

Το σχέδιο προβλέπει ανακωχή δυο μηνών και απελευθέρωση όλων των ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας New York Times. Θα σταλεί στη Χαμάς η πρόταση για συμφωνία-πλαίσιο που προβλέπει ανακωχή και απελευθέρωση των ομήρων, είπε χθες ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

Ανησυχίες πως ο πόλεμος στη Γάζα θα κλιμακωθεί

Έπειτα από τον θάνατο τριών μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε επίθεση με drone εναντίον βάσης υποστήριξης των ΗΠΑ στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας, περιστατικό που συνέβη την Κυριακή, υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί. Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον απέδωσε τον θάνατο των τριών μελών σε οργανώσεις «υποστηριζόμενες από το Ιράν», ενώ η ένταση παραμένει στα ύψη στην Υεμένη, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Ιράκ, στη Συρία, στον Λίβανο.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, μονάδες ανεπτυγμένες στη Λωρίδα της Γάζας θα μετακινηθούν «στον βορρά» και «προετοιμάζονται για τη συνέχεια», κάτι που σημαίνει ότι επίκεινται ευρύτερες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για λιβανικό σύμμαχο της Χαμάς, με τον οποίο οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τρεις ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν χθες «βάση της λιβανικής Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης», επίλεκτου σώματος του στρατού του Ιράν, σε προάστιο της Δαμασκού, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους.

Στον αέρα η βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες της Γάζας

Το UNRWA, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που προσφέρει βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, κατηγορείται από το Ισραήλ για φερόμενη εμπλοκή περίπου 12 υπαλλήλων του, (συνολικά οι υπάλληλοι είναι 30.000) στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησε χθες το UNRWA να δεχθεί να γίνει «έλεγχος» από «ανεξάρτητους ειδικούς επιλεγμένους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ισραήλ, ο Ισραέλ Κατς, ζήτησε την παραίτηση του γενικού επιτρόπου του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, του Φιλίπ Λαζαρινί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος χθες υποστήριξε πως είναι «επιτακτική ανάγκη» η υπηρεσία του ΟΗΕ να διενεργήσει διεξοδική έρευνα για τις ισραηλινές κατηγορίες.

Έπειτα από τις κατηγορίες, 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν πλέον ανακοινώσει την αναστολή της χρηματοδότησής τους στην υπηρεσία, παρά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα συνεχίσει την αποστολή της. «Αγανάκτηση» για την αναστολή της χρηματοδότησης εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους 20 ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Oxfam, Save the Children και ActionAid.

Χθες, στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ορισμένοι δεν έκρυβαν την ανησυχία τους. «Ζούμε χάρη στη βοήθεια που μας προσφέρει το UNRWA. Αν σταματήσει, θα πεθάνουμε από την πείνα, δεν θα έρθει να μας σώσει κανένας», είπε ο Σαμπά Μασάμπι, 50 χρονών.

Η βία έχει κλιμακωθεί και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το πρωί ισραηλινές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα, στην Τζενίν, όπου σκότωσαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Φωνή της Παλαιστίνης.

Η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις. Από την άλλη πλευρά, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 26.637 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters