Επικυρώθηκε δια βοής, όπως ήταν αναμενόμενο, και παρά τις αντιρρήσεις η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη πενταετία στο τιμόνι της Κομισιόν.

«Είμαστε το κόμμα του λαού και προσφέρουμε αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο», είπε η Φον ντερ Λάιεν καθώς ζητούσε την υποστήριξη του κόμματος του ΕΛΚ στο συνέδριό του στο Βουκουρέστι.

«Ευημερία. Ασφάλεια. Δημοκρατία. Αυτό νοιάζει τους ανθρώπους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Η υποψηφιότητά της για επανεκλογή εγκρίθηκε σε μυστική ψηφοφορία περίπου 800 αντιπροσώπων, βουλευτών και ηγετών του ΕΛΚ – συμπεριλαμβανομένων του Κυριάκου Μητσοτάκη ,του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λέο Βαράντκαρ – καθώς το κόμμα συγκεντρώθηκε στη ρουμανική πρωτεύουσα για να προετοιμαστεί για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το ΕΛΚ προηγείται άνετα στις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη παράταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθιστώντας τη φον ντερ Λάιεν φαβορί για την ανάληψη του ρόλου της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ομιλία της νωρίτερα την Πέμπτη, υποσχέθηκε ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια για τους Ευρωπαίους, δεσμευόμενη να συνεχίσει να στηρίζει σταθερά την Ουκρανία, να ενισχύσει την οικονομική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, να διαφυλάξει το κράτος δικαίου και να καταστείλει την παράτυπη μετανάστευση.

«Είμαστε εμείς, οι Ευρωπαίοι, που αποφασίζουμε ποιος έρχεται στην Ευρώπη και υπό ποιες συνθήκες», είπε. Το μανιφέστο του κόμματός της, που αποκαλύφθηκε την Τετάρτη, περιλαμβάνει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για εξωτερική ανάθεση αιτήσεων ασύλου σε τρίτες χώρες με βάση το «μοντέλο της Ρουάντα» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στους Ευρωπαίους αγρότες – οι οποίοι καταδίκασαν τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών σε διαδηλώσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ τους τελευταίους μήνες – και είπε ότι το κόμμα της θα αντισταθεί στην αυξανόμενη απειλή των πολιτικών ακροτήτων.