Αναζητάτε ένα εύκολο, πικάντικο και χορταστικό πιάτο για όλες τις ώρες; Δοκιμάστε πένες με σάλτσα ντομάτας και μπέικον, που θυμίζουν Amatriciana.

H συνταγή για πένες με σάλτσα ντομάτας και μπέικον είναι εμπνευσμένη από την παραδοσιακή ιταλική Amatriciana. Η Amatriciana γίνεται με guanciale, ένα ιταλικό αλλαντικό πλούσιο σε λιπαρ,ά που παρασκευάζεται από χοιρινό μάγουλο.

Αντ’ αυτού, βάζουμε μπέικον στη σάλτσα ντομάτας, το οποίο της δίνει ευχάριστα καπνιστή γεύση. Βάζουμε επίσης λίγο τριμμένο τσίλι, μπούκοβο ή φρέσκια πιπερίτσα τσίλι αν έχουμε, ανάλογα με τα γούστα μας και με το πόσο πικάντικο μας αρέσει.

Είναι ο συνδυασμός αυτός του πικάντικου με το καπνιστό του μπέικον και τη γλυκιά σάλτσα ντομάτας που ισορροπεί και κάνει αυτή την εύκολη συνταγή ιδιαίτερη.

Συνταγή για πένες με σάλτσα ντομάτας και μπέικον

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 300 γρ. πένες
  • 4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 γεμάτη κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 500 γρ. ντομάτα, ψιλοκομμένη ή τριμμένη (φρέσκια ή από συσκευασία)
  • 100 ml λευκό κρασί
  • ½-1 κ.γ. μπούκοβο (εναλλακτικά βάζουμε σκόνη τσίλι ή πιπερίτσα τσίλι ολόκληρη)
  • 1 κ.γ. ματζουράνα
  • 1 κ.σ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε 1 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μπέικον, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και να πάρει χρώμα το μπέικον.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το μπούκοβο (ή σκόνη τσίλι ή πιπερίτσα τσίλι ολόκληρη) και τη δάφνη, ανακατεύουμε 1 λεπτό, και προσθέτουμε και τον πελτέ. Ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και τη μαντζουράνα (προσοχή στο αλάτι, λόγω του μπέικον). Προσθέτουμε 150 ml ζεστό νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Στο μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και φυλάμε ένα φλιτζάνι από το νερό στο οποίο έβρασαν.

Στραγγίζουμε πρόχειρα και αμέσως ρίχνουμε τις πένες στο τηγάνι. Ανακατεύουμε με τη σάλτσα και προσθέτουμε περίπου ¼ φλυτζανιού από το νερό που έβρασαν. Αυτό θα βοηθήσει να αποκτήσει ωραιότερη και πιο δεμένη υφή η σάλτσα με τα ζυμαρικά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα από το νερό των ζυμαρικών. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με τον βασιλικό και αν θέλουμε τρίβουμε επιπλέον πιπέρι.

https://www.ow.gr/