Εφιαλτική ήταν η νύχτα που πέρασε και εξίσου δύσκολη προμηνύεται η μέρα που ξημέρωσε για τους κατοίκους στα Βίλια Αττικής και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη ενώ από τα ξημερώματα επεκτάθηκε σε παρθένο πευκοδάσος στο όρος Πατέρα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Οι αρχές εκκενώνουν συνεχώς οικισμούς προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ζωές. Εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους έχει δοθεί στους κατοίκους των οικισμών Βενίζα, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι, Αγιος Γεώργιος, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι, Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα.

Προληπτικά έχει εκκενωθεί και ένα γηροκομείο, από το οποίο 12 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» και άλλοι 2, θετικοί στη νόσο Covid-19, διακομίστηκαν στο «Αττικόν».

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί από χθες το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων καθώς και τα Κέντρα Υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, έκανε λόγο για μια «μεγάλη οικολογική καταστροφή για το πυκνό δάσος που βρίσκεται στο όρος Πατέρα και την ευρύτερη περιοχή». 

«Ολο το βράδυ ήταν ένα πύρινο μέτωπο. το οποίο σε επίπεδο οικισμών δεν είχαμε ευτυχώς ιδιαίτερο πρόβλημα. Η φωτιά κατευθύνεται προς τα πεδινά των Μεγάρων» είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για τις επίσημες καταγγελίες από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτόπτες μάρτυρες που είπαν πως είδαν εμπρηστές να βάζουν φωτιά, ο κ. Πατούλης είπε: «Στα Βίλια που βρέθηκα κάτοικοι μας είπαν ότι είδαν τη φωτιά να ξεκινά σε σημείο που δεν δικαιολογείται να υπάρξει έναρξης φωτιάς, σε μια άδεια κατασκήνωση. Ολα θα διερευνηθούν».

«Είναι ανεξέλεγκτη η φωτιά. Ελπίδα μας είναι να μην είναι ισχυροί οι άνεμοι και από ότι φαίνεται θα διατηρηθούν στα 3 με 4 μποφόρ και αυτό θα είναι καταλυτικό για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Ευελπιστούμε τα εναέρια μέσα να περιορίσουν κατά το δυνατό τη φωτιά για να γίνουν επίγειες επιχειρήσεις εκεί που δεν μπορούν τώρα. Δεν κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή οικισμοί αλλά προληπτικά λόγω του καπνού εκκενώνονται» είπε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης. Επιτόπου επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 8 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα καθώς και δυνάμεις που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 6ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200.

Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

45 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είπε πως μόνο τη χθεσινή ημέρα εκδηλώθηκαν 45 νέες πυρκαγιές και ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν συνολικά 96 πύρινα μέτωπα.