«Εξοπλίζονται» κατάλληλα τα σπίτια στο Βροντάδο στην Χίο για το ρουκετοπόλεμο που γίνεται κάθε χρόνο την Ανάσταση και που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.

«Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο, μια παράδοση, και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προς υποστήριξη του εθίμου, των σπιτιών, των επισκεπτών» δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος των ξενοδόχων Χίου Αντιγόνη Μαϊστράλη σχολιάζοντας την πληρότητα αλλά και τη φετινή σεζόν στο νησί.

Είναι το γνωστό έθιμο των ρουκετών – ο ρουκετοπόλεμος– όπου οι δυο μεγαλύτερες ενορίες – ο Άγιος Μάρκος και η Παναγία η Ερυθιανή-, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 400 μέτρων-, ανταλλάσσουν πυρά.

Ο Άγιος Μάρκος είναι χτισμένος σε ψηλότερο σημείο από την Ερυθιανή γι’ αυτό και θεωρητικά οι Ερυθιανούσοι βρίσκουν ευκολότερα το στόχο που είναι ο κουμπές (τρούλος) του Αγίου Μάρκου και αντίστοιχα το ρολόι της Ερυθιανής.

«Έχουμε προστατεύσει τα σπίτια και στις δυο ενορίες, 40 σπίτια» δηλώνει στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Ομηρούπολης Ισίδωρος Ντομάτας.

Ερωτηθείς από το GRTimes.gr για την αναβίωση του εθίμου έπειτα από δυο χρόνια, λόγω πανδημίας, εξηγεί πως τόσο πέρυσι όπως και πρόπερσι είχε μεν αναβιώσει το έθιμο, ωστόσο διαφοροποιημένο, δίχως ανταλλαγή ρουκετών ανάμεσα στις δυο ενορίες.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr είχαν εκτοξευτεί κάποιες ρουκέτες στον ουρανό, «ίσα ίσα για να τηρήσουμε το έθιμο» όπως αναφέρουν εμπλεκόμενοι για τη διατήρηση του εθίμου.

Μέχρι και 15.000 ρουκέτες αυτή τη χρονιά

Τα τελευταία χρόνια, πάντα προ πανδημίας, οι ποσότητες των ρουκετών που κατασκευάζονταν έφταναν περί τις 170.000, όπως για παράδειγμα συνέβη το 2011, ωστόσο από το 2016 – χρονιά που δεν αναβίωσε το έθιμο λόγω έντονων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους ρουκετατζήδες και τους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται κοντά στις δυο ενορίες-, όλοι έβαλαν ‘νερό στο κρασί τους’ και οι ρουκέτες που εκτοξεύονται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, έχουν μειωθεί κατά πολύ.

Σύμφωνα με το grtimes.gr οι ρουκέτες που αναμένεται να εκτοξευτούν και από τις δυο ενορίες το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, υπολογίζονται περί τις 10.000 – 15.000, ήτοι 5.000 – 7.000 από κάθε ενορία. Αντίστοιχος αριθμός ρουκετών είχε εκτοξευτεί και την τελευταία χρονιά που είχε αναβιώσει το έθιμο, το 2019.

Έτσι λοιπόν, το Μεγάλο Σάββατο, γύρω στις 9 το βράδυ, τα συνεργεία θα εκτοξεύσουν κάποιες ρουκέτες δοκιμαστικά και στη συνέχεια από τις 23.00 και μετά θα ξεκινήσει ο ρουκετοπόλεμος με αποκορύφωμα την ώρα που θα ψάλλει ο παππάς το «Χριστός Ανέστη». Επί μία ώρα τα πυρά θα διασταυρώνονται δημιουργώντας φαντασμαγορικό θέαμα στον Χιώτικο ουρανό. Την Κυριακή του Πάσχα, οι ρουκετατζήδες επισκέπτονται τις αντίπαλες εκκλησίες για να κάνουν αυτοψία στις ζημιές.

Λίγο κάτω από το 50% η πληρότητα στο νησί

Η Χίος και το παραδοσιακό έθιμο του ρουκετοπόλεμου αναμφίβολα προσελκύει επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου Αντιγόνη Μαϊστράλη η πληρότητα για τις ημέρες του Πάσχα δεν ξεπερνά το 50%.

«Δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα εποχιακά ξενοδοχεία, περιφερειακά της πόλης» δηλώνει η κα. Μαϊστράλη επισημαίνοντας πως η λειτουργία τους για τη σεζόν θα ξεκινήσει από το Μάιο. Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας τα οποία βρίσκονται κυρίως στην πόλη της Χίου, αλλά και περιφερειακά, για αυτές τις ημέρες καταγράφουν πληρότητα λίγο κάτω από το 50%. Η πληρότητα καταγράφεται από σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, και κορυφώνονται αύριο Μεγάλο Σάββατο. Είναι κυρίως γκρουπ από Κύπρο και Ελλάδα, αλλά και αρκετοί Τούρκοι που επισκέπτονται το νησί για διήμερο. «Σίγουρα είναι καλύτερα από τα δυο τελευταία χρόνια, έρχονται και αρκετοί Χιώτες που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα» επισημαίνει η πρόεδρος των ξενοδόχων Χίου.

Ερωτηθείς για το εάν και πόσο προσελκύει κόσμο το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, η κα. Μαϊστράλη δηλώνει «Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο, μια παράδοση, σίγουρα βοηθάει» και προσθέτει «τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προς υποστήριξη του εθίμου, των σπιτιών, των επισκεπτών».