Xρυσαφένια άμμος, νερά στις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, αλμυρίκια εδώ και εκεί, τα οποία λούζονται κάτω από τον ήλιο θα μπορούσαν να συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό μιας παραλίας.

Τώρα, που το καλοκαίρι πλησιάζει, οι περισσότεροι σκέφτονται και έχουν ανάγκη χαλαρές στιγμές μακριά από όλους και απ΄ όλα σε κάποια παραλία, όπου το μόνο που θα τους απασχολεί είναι το πού θα γευματίσουν αργότερα.

Όπως κάθε χρόνο, το European Best Destination δημιούργησε λίστα με τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης. Οι 22 επιλογές ανταποκρίνονται στα γούστα κάθε ταξιδιώτη, καθώς η λίστα περιλαμβάνει χρυσαφένιες αμμουδιές, απομονωμένες ακτές, κρυφές ή άγριες παραλίες, για ρομαντικές ή οικογενειακές καταστάσεις, για θαλάσσια σπορ ή απόλαυση της παρθένας φύσης.

Η λίστα με τις 22 παραλίες δημιουργήθηκε από ψήφους ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο και από αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα, που η φήμη των γοητευτικών παραλιών της έχει φτάσει από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη. 

Οι 4 κορυφαίες ελληνικές παραλίες

Παραλία Μονολιάς, Λιχαδονήσια

Στο Νο 6 βρίσκεται η παραλία Μονολιάς στα Λιχαδονήσια, αυτά που χαρακτηρίζονται ως οι Σεϋχέλλες της Ελλάδας. Όπως γράφει το European Best Destination, «αυτό το καλοκαίρι ελάτε να χαλαρώσετε σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ευρώπης, την παραλία Μονολιά στα Λιχαδονήσια στην Ελλάδα.

Πολλά κοντινά ξενοδοχεία προσφέρουν εκδρομές με σκάφος για να περάσετε το απόγευμα στην παραδεισένια παραλία. Περιτριγυρισμένη από γαλάζια νερά, μακριά από τον κόσμο, αυτή η παραλία είναι πολύ καθαρή και διαθέτει ένα εστιατόριο για ποτό ή γεύμα».

Ελαφονήσι, Κρήτη

Δύο θέσεις πιο κάτω, στο Νο 8, συναντάμε την παραλία Ελαφονήσι, μία από τις πιο μαγευτικές της Κρήτης και της χώρας. H λευκή άμμος με τα μικροσκοπικά ροζ κομμάτια από θρυμματισμένα κοχύλια και τα ρηχά νερά δημιουργούν ένα σκηνικό που δύσκολα ξεχνιέται.

«Κρυστάλλινα και ρηχά νερά, ψιλή ροζ άμμος, εντυπωσιακό τοπίο σας περιμένουν. Χαλαρώστε, είστε στον παράδεισο. Κοντά σε αυτή την υπέροχη παραλία διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης», περιγράφει το European Best Destination.

Μάλιστα, συμβουλεύει τους ταξιδιώτες, που λαχταρούν την ηρεμία, να μην σταθούν στο σημείο όπου οι ξαπλώστρες είναι επί πληρωμή, αλλά να περπατήσουν και να κατευθυνθούν προς τους κολπίσκους. Φυσικά, δεν ξεχνά να τους θυμίσει να πάρουν μάσκα και αναπνευστήρα, αν αγαπούν την υποβρύχια εξερεύνηση.

«Φέτος χαρίστε στον εαυτό σας παραδεισένιες διακοπές μένοντας στην Κρήτη», καταλήγει.

Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα

Άγρια και πανέμορφη. Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να περιγράψει το Πόρτο Κατσίκι, μια από τις πιο ξακουστές παραλίες της Λευκάδας. Ο απότομος βράχος μοιάζει να προστατεύει την παραλία και την παραδεισένια της φύση. Οι αποχρώσεις του γαλάζιου εναλλάσσονται στα νερά και περιμένουν να δροσίσουν τους ταξιδιώτες.

Για το European Best Destination, το Πόρτο Κατσίκι βρίσκεται στην 11η θέση. «Παλαιότερα αυτή η παραλία ήταν προσβάσιμη μόνο σε κατσίκες (οι μόνες που μπορούσαν να σκαρφαλώσουν τους απότομους βράχους!). Σήμερα, μονοπάτια έχουν δημιουργηθεί και επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να απολαύσουν την παραλία. Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας στον πλησιέστερο χώρο στάθμευσης και μετά κατεβείτε τις σκάλες. Η παραλία είναι δική σας!», αναφέρει.

Άγιος Κωνσταντίνος, Αστυπάλαια

Όσοι έχουν επισκεφθεί την Αστυπάλαια μιλούν για ένα νησί που κερδίζει τους επισκέπτες με την απλότητά του. Αν και νησί των Δωδεκανήσων, η αύρα των Κυκλάδων κυριαρχεί. Τα λευκά σπίτια με τα ολάνθιστα μπαλκόνια και τα γραφικά σοκάκια καλούν τον ταξιδιώτη να περιπλανηθεί και να χαθεί στη μαγεία του νησιού.

Το νησί έχει παραλίες για κάθε γούστο και μία από αυτές που ξεχωρίζει είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος. Μια παραλία με συγκλονιστική θέα προς τη Χώρα και το βενετσιάνικο κάστρο των Querini.

«Αυτή η παραλία θα ταιριάξει σε ταξιδιώτες που αναζητούν ήλιο, κρυστάλλινα νερά, χαλάρωση, καθώς και σε εκείνους που αγαπούν τα σπορ αφού ένα μονοπάτι πεζοπορίας (8 χλμ κατά μήκος της ακτής) ξεκινά από αυτό το ονειρεμένο σημείο», περιγράφει το European Best Destination.

«Το κάστρο, οι μύλοι, ο γαλάζιος ουρανός, η ήρεμη μπλε θάλασσα και ένα μικρό εστιατόριο με φρέσκο ψάρι θα είναι τα συστατικά των τέλειων διακοπών σας φέτος στην Ελλάδα», προσθέτει μεταξύ άλλων.