Έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το πύρινο μέτωπο σε Σταμάτα, Διόνυσο και Ροδόπολη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης. Ανακοινώθηκε ότι έχουν γίνει 4 προσαγωγές υπόπτων ενώ η κατάσταση δείχνει σε “ύφεση και βελτιωμένη”.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, προχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης (27/07) σε έκτακτη ενημέρωση σχετικά με τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε σε Σταμάτα, Διόνυσο και Ροδόπολη.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 11.39 νότια του νεκροταφείου της Σταμάτας.

Κατά την έναρξή της, έπνεαν βόρειοι άνεμοι 6 έως 7 μποφόρ, με αποτέλεσμα να πάρει γρήγορα διαστάσεις.

Στη νοτιοδυτική της πορεία, πέρασε από Σταμάτα, Ροδόπολη, Διόνυσο, κινούμενη ανάμεσα από οικισμούς και κατοικίες.

Συνεχίζοντας, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι μέσω του 112, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έλαβαν δύο μηνύματα sms για να ενημερωθούν για την πυρκαγιά και να είναι σε ετοιμότητα και να τους δοθούν οδηγίες.

Η επέμβαση όλων των δυνάμεων ήταν άμεση από την πρώτη στιγμή, είπε ο υφ. Πολιτικής Προστασίας.

Στο σημείο επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα (τα 2 για συντονισμό) και 9 αεροσκάφη μαζί με το ρωσικό BERIEV-200.

Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο αρχηγός ΠΣ, Στέφανος Κολοκούρης.

Σημαντική είναι η συνεισφορά δυνάμεων της Περιφέρειας, των Δήμων, εθελοντών και της Αστυνομίας.

Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά δείχνει σε ύφεση και βελτιωμένη, με το μέτωπο προς Πεντέλη να είναι ασφαλές ενώ παραμένουν διάσπαρτες εστίες.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, βρίσκεται στην περιοχή και μέχρι στιγμής έχουν γίνει τέσσερις (4) προσαγωγές υπόπτων.

Χρυσοχοΐδης: Μην επιχειρείτε φωτιές στην ύπαιθρο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, πήρε το λόγο και τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε πλήρης κινητοποίηση στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

«Ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά που κινείτο επικόρυφα. Μεταφερόταν από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα και εξαπλωνόταν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καινούρια μέτωπα.

Οι πυροσβέστες έδωσαν γενναία μάχη με τις φωτιές που ήταν μέσα στις πόλεις και στις γειτονιές. Διέσωσαν περιουσίες και τις ζωές των συμπολιτών μας. Το ίδιο αστυνομικοί και εθελοντές. Οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος, ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και σύντομα πιστεύω θα φτάσουμε σε συμπεράσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Είμαστε όλοι εδώ νυχθημερόν και θα προστατεύσουμε με προσήλωση, το περιβάλλον, τα πολύτιμα δάση μας, τους οικισμούς και τις ανθρώπινες ζωές. Είμαστε σε επιφυλακή, είναι πολύ δύσκολες ημέρες».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην επιχειρούν φωτιές στην ύπαιθρο αυτήν την περίοδο γιατί ο κίνδυνος πυρκαγιάς εξαιρετικά υψηλός.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ :

https://www.youtube.com/watch?v=KJ3FrHsw7oE