Ο Χοακίν Φίνιξ πρόκειται να πρωταγωνιστήσει και δεύτερη φορά στην ταινία του Τοντ Φίλιπς «Joker». Ο σκηνοθέτης πριν από μερικές εβδομάδες, είχε επιβεβαιώσει τη συνέχεια της επιτυχημένης ταινίας του 2019, δημοσιεύοντας μια σειρά εικόνων στο Instagram, συμπεριλαμβανομένου ενός κόκκινου εξώφυλλου σεναρίου με τον τίτλο «Joker: Folie à Deux». Σε μία άλλη φωτογραφία της ανάρτησης, παρουσιάστηκε ο Χοακίν Φίνιξ να καπνίζει, ενώ διαβάζει το σενάριο. Το εξώφυλλο του σεναρίου αναφέρει ως σεναριογράφους τον Τοντ Φίλιπς και τον Σκοτ Σίλβερ, που έγραψαν και την αρχική ταινία.
Ο χαρακτήρας του Joker είναι ένας από τους πιο διαβόητους ρόλους κακών και όχι μόνο στο σύμπαν της DC. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του People, o οσκαρικός ηθοποιός είχε λάβει 4,5 εκατομμύρια δολάρια για το Joker του 2019. Η ταινία έκανε τεράστια επιτυχία, με εισπράξεις πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως. Ήταν η έβδομη πιο εμπορική ταινία της χρονιάς και 32η όλων των εποχών. Κέρδισε 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων αυτών της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ ανδρικού ρόλου, διασκευασμένου σεναρίου και μουσικής. Ο Φίνιξ κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού και η Χίλντουρ Γκουντναντότιρ (Hildur Gunadottir) κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής.

Για το Joker 2 λέγεται ότι η αμοιβή του Φίνιξ θα αγγίζει τα 20 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι θαυμαστές του λένε ότι του αξίζουν και ακόμη περισσότερα, καθώς η συγκεκριμένη ταινία θα επηρεάσει την ψυχική του υγεία.