Μερίδες: 4

Υλικά

1.200 γρ. χοιρινό (κατά προτίμηση σπάλα)

500 γρ. ρεβίθια

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 2 ολόκληρα

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

1 φλιτζανάκι λευκό κρασί

γλυκάνισο στη μύτη του κουταλιού

4 κομμάτια αστεροειδούς γλυκάνισου

κόλιαντρο στη μύτη του κουταλιού

2 φυλλαράκια δάφνης

χυμό από 1 λεμόνι

8 φέτες προσούτο καβουρντισμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ρεβίθια σε σκεύος με νερό και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 12 ώρες, αλλάζοντας ενδιάμεσα το νερό τους.

Απλώνουμε τις φέτες προσούτο σε μια λαδόκολλα και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές, αποκτώντας έτσι πιο συμπυκνωμένο καπνιστό άρωμα.

Βάζουμε σε μαντεμένια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις κάψει, σοτάρουμε το χοιρινό, ώστε να θωρακίσει τους χυμούς του, ενώ αμέσως μετά ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Σβήνουμε το κρέας με 1 ποτηράκι λευκό κρασί, προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το γλυκάνισο, 1 πρέζα κόλιαντρο, 2 μικρά κρεμμυδάκια ολόκληρα, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε το χοιρινό να απορροφήσει το κρασί.

Σε ένα ξεχωριστό σκεύος βάζουμε τα ρεβίθια να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο χοιρινό για να συνεχίσουν όλα μαζί το ψήσιμο τους.

Προσθέτουμε νερό, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 150 °C και αφήνουμε το χοιρινό να σιγοψήνεται για 2 ώρες περίπου ελέγχοντας το συχνά. Λίγο πριν απορροφήσει το νερό, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, τον αστεροειδή γλυκάνισο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Το φαγητό είναι έτοιμο μόλις συμπηκνωθεί ελαφρά η σάλτσα.
Γαρνίρουμε το πιάτο τοποθετώντας εγκάρσια 2 τραγανές φέτες προσούτο.
Tip
Πριν κατεβάσουμε το φαγητό από την φωτιά αφήνουμε να υπάρχει αρκετή σάλτσα, ώστε απορροφώντας τα ρεβίθια ένα μέρος της, το φαγητό μας να παραμείνει ζουμερό.
Αναδημοσίευση από «κουζίνα, τεύχος #2» σε συνταγές Ηλιά Μαμαλάκη.