Στο περιθώριο της υπογραφής των συμφώνων συνεργασίας για τη σύμπραξη του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την πορεία κατασκευής των κινηματογραφικών στούντιο στη Θέρμη, που είχε ανακοινώσει μετά την επίσκεψή του στο Hollywood, τόνισε:

«Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια καθυστέρηση, όμως πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ολοκληρώσαμε όλες τις προεργασίες και λύσαμε όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα και αρχίζει τους επόμενους μήνες η κατασκευή των στούντιο χολιγουντιανής εταιρίας στη Θέρμη.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τις επόμενες μέρες ξεκινούν τα γυρίσματα της πρώτης χολιγουντιανής παραγωγής στη Θεσσαλονίκη, με πρωταγωνιστές πολύ μεγάλα ονόματα του Hollywood. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή μας, που βάζει για τα καλά την Κεντρική Μακεδονία στον παγκόσμιο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη έπαιξε το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δικαιώνοντας την επιλογή μας να είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που ιδρύει Film Office στην Ελλάδα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Πάνο Κουάνη και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που συνέβαλαν τα μέγιστα για να φτάσουμε σε αυτά τα αποτελέσματα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, όμως είμαστε πολύ αισιόδοξοι πλέον ότι θα γίνει πράξη ο στόχος που έχουμε βάλει, ώστε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον στο χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών, με τεράστια οφέλη για την τοπική οικονομία, για τις θέσεις εργασίας και για την προβολή του τόπου μας».

Για το ίδιο θέμα ο Τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος υπογράμμισε: «Εδώ και τρία χρόνια που έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε συστηματικά με το Film Office της Περιφέρειας την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών, φτάσαμε πλέον στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι θα γυριστεί μια πολύ μεγάλη παραγωγή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η οποία θα προσδώσει και οικονομική υπεραξία στην τοπική οικονομία και εξωστρέφεια και προβολή στην περιοχή μας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία της Περιφέρειας με τα Πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης, ώστε να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας στον κλάδο. Παράλληλα, σε λίγο καιρό θα ανακοινώσουμε και τη δημιουργία του μητρώου επαγγελματιών οπτικοακουστικών παραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα βοηθήσει πολύ στη διασύνδεση της τοπικής αγοράς με ξένες παραγωγές».

Αναφορικά με τη συνεργασία του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής μας πολιτικής για την προσέλκυση επενδύσεων με σκοπό την υλοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και την ενίσχυση της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στην περιοχή, προχωράμε σε μια στρατηγική συνεργασία του Film Office της Περιφέρειάς μας με δύο από τα πιο εξειδικευμένα τμήματα των πανεπιστημίων μας στον τομέα του πολιτισμού και των οπτικοακουστικών μέσων.

Συνεχίζουμε τις συστηματικές και συντονισμένες προσπάθειές μας να καταστήσουμε την Κεντρική Μακεδονία πρωταγωνίστρια Περιφέρεια στον οπτικοακουστικό τομέα, μέσα από πρωτοβουλίες εξωστρέφειας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα για σπουδές κινηματογράφου στην Ελλάδα και με το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ένα από τα πιο εξωστρεφή τμήματα στους τομείς της ιστορίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.