Σειρά μετασεισμών καταγράφονται στην περιοχή της Εύβοιας, από το πρωί της Τρίτης, μετά τον αρχικό σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο σεισμός των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκε στις 06:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας, ή περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου, έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

Ακολούθησε ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 στην κλίμακα Ρίχτερ, στις 07:23 ώρα Ελλάδος, σε απόσταση 56 χλμ. ανατολικά/βορειανατολικά των Αθηνών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. βορειανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας.

Ένα λεπτό αργότερα, στις 07:24, σημειώθηκε νέος σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας, στον θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, 56 χλμ. ΑΒΑ των Αθηνών.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καθηγητης Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, μετά τον σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Εύβοια.

Μιλώντας στο iefimerida.gr ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Άκης Τσελέντης υποστήριξε αρχικά ότι «μετά από αξιολόγηση των στοιχείων που καταγράψαμε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σήμερα, στις 06:32 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο του κατέγραψε σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Ρίχτερ και εστιακό βάθος 13 χλμ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 58 χλμ. ΑΒΑ των Αθηνών όπου σε συγκεκριμένες περιοχές όπως ο Μαραθώνας έγινε ιδιαίτερα αισθητός».
Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 9 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας. «Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο 24ωρο. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Η έως τώρα “μετασεισμική” ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά» τονίζει.
Ερωτηθείς για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επισημαίνει ότι «κατά μεγάλη πιθανότητα πρόκειται μάλλον για τον κυρίως σεισμό. Αυτό θα το πούμε σίγουρα μετά από 1-2 ημέρες παρατηρώντας την χωροχρονική εξέλιξη της “μετασεισμικής” ακολουθίας. Προσωπικά δεν ανησυχώ.Επειδή αναμένουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία οι κάτοικοι πρέπει να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης».

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο κ. Τσελέντης πρόσθεσε: «Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός» και επανέλαβε ότι η περιοχή από την οποία προήλθε δεν έχει παρελθόν σημαντικής σεισμικής δραστηριότητας.Καθησυχαστικός για τον σεισμό στην Εύβοια ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μ. Σκορδίλης
Αισιόδοξος όσον αφορά τη σεισμική διέγερση που καταγράφηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή της Εύβοιας εμφανίζεται ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουμε στον χώρο ιστορικά στοιχεία που να δείχνουν ότι είχε ισχυρούς σεισμούς.
«Το γεγονός ότι παλαιότεροι σεισμοί έχουν καταγραφεί 30 με 40 χιλιόμετρα μακρύτερα από το επίκεντρο του σημερινού σεισμού, δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα», λέει ο κ. Σκορδίλης, προσθέτοντας ότι οι σημερινές σεισμικές δονήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μια μικροδιέγερση, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν ανησυχία

Όσον αφορά τη σεισμική δόνηση των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκε στις 06:32, εκτίμησε ότι μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό και ακολούθησαν δύο μετασεισμοί: στις 07:23, με μέγεθος 4,1 και στις 07:24, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας.
Ε. Λέκκας: Πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα- Ήταν έκπληξη ο σεισμός

«Έκπληξη» χαρακτήρισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας τον σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μιλώντας στο iefimerida.gr ανέφερε ότι «είναι σαφές ότι έχουμε μια δραστηριότητα. Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε και πιο πάνω σεισμό. Θεωρώ ότι μάλλον εκτονώνεται η κατάσταση, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πιο δυνατό σεισμό, ακόμα κι αν είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λέκκα η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα. «Δεν ξέραμε για ρήγματα σε αυτή την περιοχή, δεν υπάρχουν εμφανή ρήγματα στην επιφάνεια, γι’ αυτό και δεν ξέρουμε ακριβώς τη “συμπεριφορά” της συγκεκριμένης ζώνης. Ξέρουμε όμως ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς» σημειώνει.

Ερωτηθείς αν μπορεί να επηρεάσει άλλα ρήγματα στη Στερεά Ελλάδα, όπως αυτό της Αταλάντης, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «δεν έχουν σχέση, επομένως δεν μπορούν να τα ενεργοποιήσουν».
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Η περιοχή είναι σε σεισμική διέγερση

Όπως εξήγησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός «είχαμε μικρότερους σεισμούς το προηγούμενο διάστημα».

«Είναι προφανές ότι η περιοχή είναι σε σεισμική διέγερση. Χρειάζεται προσοχή στην περιοχή αυτή. Χρειάζεται πολύ καλή αξιολόγηση» πρόσθεσε μιλώντας στον ΑΝΤ1. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ήταν επιφανειακός σεισμός «και όλη η σεισμική σειρά στην περιοχή αυτή είναι τέτοιοι σεισμοί»
www.iefimerida.gr