Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να κυμανθούν φέτος οι λιανικές τιμές πώλησης των χριστουγεννιάτικων δέντρων του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, περιοχή που καλύπτει το 70%-75% της ετήσιας συνολικής παραγωγής της χώρας.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο ελατοπαραγωγός και πρόεδρος της Κοινότητας Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης, αν και σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκαν τα έξοδα για τη μεταφορά των ελάτων προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές, οι παραγωγοί διατίθενται να καλύψουν το επιπλέον κόστος, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μη χρειαστεί να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για την αγορά φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Οι τιμές
Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρυσι τα χριστουγεννιάτικα έλατα πωλούνταν στην αγορά της Θεσσαλονίκης προς 40-50 ευρώ και ανάλογα με το ύψος τους η τιμή τους έφτανε μέχρι τα 100 ευρώ. Στην Αθήνα, λόγω της μεγαλύτερης απόστασης από τη Χαλκιδική και άρα του ακριβότερου μεταφορικού κόστους, οι τιμές ήταν υψηλότερες. Τα περισσότερα έλατα πωλούνταν προς 60-80 ευρώ, ενώ η τιμή των υψηλότερων έφτανε και τα 150-200 ευρώ.

«Περισσότερο στην Αθήνα και λιγότερο στη Θεσσαλονίκη ζητούνται έλατα ακόμα και εφτά ή οκτώ μέτρα ύψος, τα οποία τοποθετούνται σε μονοκατοικίες και σε σημεία σπιτιών με πολύ χώρο. Είναι λογικό αυτά τα έλατα να κοστίζουν ακριβότερα. Βέβαια, η περιοχή μας παράγει και υψηλότερα έλατα, τα οποία φτάνουν ακόμα και τα δέκα ή τα δώδεκα μέτρα. Οι τιμές αυτών μπορεί να φτάσουν και τα 500 ή τα 1.000 ευρώ, αφού ένα τέτοιο έλατο θα πρέπει να το καλλιεργείς 35 χρόνια. Όμως, τόσο μεγάλα έλατα ζητούν συνήθως οι δήμοι για τις πλατείες και άλλοι δημόσιοι φορείς», λέει στο ethnos.gr ο κ. Ξάκης.

Θα επαρκέσει η φετινή παραγωγή

Κατά τον ίδιο, η φετινή παραγωγή χριστουγεννιάτικου ελάτου του Ταξιάρχη Χαλκιδικής θα επαρκέσει για να καλύψει τη ζήτηση. Μάλιστα, παρά την παρατεταμένη ξηρασία των προηγούμενων μηνών, τα έλατα της περιοχής δεν παρουσίασαν το παραμικρό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας του Ταξιάρχη αναφέρει ακόμα ότι η φετινή παραγωγή των χριστουγεννιάτικων ελάτων του Ταξιάρχη θα φτάσει τα 32.000-33.000 δέντρα. Πριν από την οικονομική κρίση η ετήσια παραγωγή έφτανε στα 35.000-40.000 δέντρα, για να πέσει στη συνέχεια στα 22.000-23.000 δέντρα. Τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια η παραγωγή ανέβηκε πάλι στα 32.000-33.000 δέντρα.

«Λόγω του ιδιαίτερου κλίματος στην περιοχή μας, τα έλατα του Ταξιάρχη είναι τα καλύτερα σε ποιότητα σε όλη τη χώρα. Γι’ αυτό, άλλωστε, η περιοχή μας καλύπτει το 70%-75% της συνολικής ετήσιας παραγωγής στην Ελλάδα«, σημειώνει ο κ. Ξάκης.
ethnos.gr