Για 953 παραβιάσεις την τρέχουσα χρονιά και… 73 επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά – εκ των οποίων οι 24 από αυτές από τον Νίκο Χαρδαλιά- κατηγορεί την χώρα μας ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μέσω δηλώσεων της εκπροσώπου τύπου του υπουργείου,

Η κατηγορία αυτή έρχεται από τη Σμύρνη, την έδρα της Στρατιάς του Αιγαίου των 130.000 στρατιωτών, που σχηματίστηκε το 1975.

Τι είπε η εκπρόσωπος

“Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση όλων των προβλημάτων μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας» δήλωσε Μπουρτσού Νάλιτς Γιοκούβα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τις δραστηριότητες του υπουργείου “ιδιαίτερα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας”.
Και συνέχισε:

«Παρά τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της Συμμαχίας, η Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει να κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της και τις παράνομες ενέργειες, αφήνοντας αναπάντητα όλες τις εκκλήσεις μας για διάλογο και συνεχίζοντας τις αβάσιμες κατηγορίες κατά της χώρας μας.

Η Ελλάδα συνεχίζει τις παραβιάσεις στα νησιά και με στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη διέπραξε 953 παραβιάσεις το 2022. Και πάλι στο διάστημα αυτό η παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνεχίστηκε καθώς πραγματοποιήθηκαν 73 επισκέψεις στα εν λόγω νησιά, οι 24 από αυτές από τον Υφυπουργό Άμυνας».

«Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας προς τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς συνιστούν “υλική παραβίαση” των διατάξεων των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων για το μη στρατιωτικό καθεστώς».

Ο Ακάρ πήρε την σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας, από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι «το καθεστώς των νησιών θα συζητηθεί εάν δεν εγκαταλείψουν τις παραβιάσεις».

Υποστήριξε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει «σύμπλεγμα κατωτερότητας» εξαπολύοντας βολές κατά της ελληνικής ηγεσίας: «Κάθε μέρα βγαίνουν και επιτίθενται στην Τουρκία… Είναι πολύ καλοί στο να κλαίνε ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση. Έρχονται και σε αγκαλιάζουν, αλλά όταν γυρίζουν την πλάτη, μίσος, μίσος, ψέματα, συκοφαντίες. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν στους πολιτικούς» είπε μεταξύ άλλων.

Σχολιάζοντας, διπλωματικές πηγές της ελληνικής κυβέρνησης τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά».