Με την κυβέρνηση να επιδιώκει άρον – άρον να θέσει σε τροχιά επανεκκίνησης την οικονομία, ώστε να μην χάσει και άλλον έναν (τον τέταρτο) μήνα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Πρόκειται για μια σημαντική διαδικασία καθώς θα κρίνει την εκταμίευση 770 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών ομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών (SMPs και ANFAs), καθώς και την απαλλαγή από το επιτοκιακό πέναλτι ομολόγων του δεύτερου προγράμματος στήριξης (step up margin), που εφαρμόζονται ως μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση που ξεκινά σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστεί σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών στις 20-21 Απριλίου, ενώ η σχετική έκθεση θεσμών αναμένεται να εκδοθεί στις 26 Μαΐου. Στο Eurogroup, δε, της 17ης Ιουνίου, θα αποφασιστεί στη βάση της αξιολόγησης η 5η εκταμίευση χρημάτων μετά τη λήψη των μνημονίων.

Στο πλαίσιο, επίσης, της 10ης αξιολόγησης θα τεθούν επί τάπητος το πρόγραμμα σταθερότητας 2021-2024, που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες έως τις 30 Απριλίου και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2021-2025, που θα κατατεθεί ένα μήνα μετά, εκτός απροόπτων λόγω πανδημίας.

Τα τεχνικά κλιμάκια πάντως που πιάνουν δουλειά αναμένεται να ξεσκονίσουν την εξέλιξη υλοποίησης του προϋπολογισμού. Ήδη ο λογαριασμός έχει ανέβει αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που ετέθησαν αρχικά δύσκολα «βγαίνουν».

Να σημειωθεί ότι με βάση τον προϋπολογισμό ο στόχος για το έλλειμμα είναι στο 3,88% του ΑΕΠ και τα μέτρα στήριξης στα 7 δισ. ευρώ. Ήδη, βέβαια, τα μέτρα στήριξης έχουν ξεπεράσει 14 δισ. ευρώ ενώ η εκτίμηση για το έλλειμμα του 2020,με βάση την πορεία των πρώτων μηνών του έτους, παραπέμπει σε διπλάσιο ποσοστό κάτι που, βέβαια, επηρεάζει και το χρέος. Εν τω μεταξύ στις προβλέψεις του το ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα έκανε λόγο για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ για φέτος και η Τράπεζα της Ελλάδος 5,3% του ΑΕΠ.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας την ανάγκη να γίνουν γρήγορα και αποφασιστικά βήματα για τη συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής χαλάρωσης και την απαραίτητη προετοιμασία, ώστε η επάνοδος στη δημοσιονομική ισορροπία να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και με τρόπο που θα στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και θα προστατεύσει την απασχόληση.

«Υπό την προϋπόθεση ότι οι εμβολιασμοί θα εξελιχθούν με βάση τον σχεδιασμό, οι επόμενοι μήνες δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσουμε, σταδιακά και προσεκτικά, στην εφαρμογή μέτρων με πιο αναπτυξιακό χαρακτήρα, τα οποία θα στηρίξουν τη μετάβαση στη μετά-κορονοϊό εποχή. Τέτοιου είδους πολιτικές πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης να αποκτήσει ρυθμό», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας εστιάζοντας παράλληλα στη ταχύτερη δυνατή εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δημοσιονομικά και πλειστηριασμοί

Στο πλαίσιο αυτό με τους θεσμούς τις επόμενες μέρες αναμένεται να εξεταστεί η ατζέντα της κυβέρνησης για το πλαίσιο στήριξης της οικονομίας. Επίσης θα μπει στο μικροσκόπιο η αντοχή του προϋπολογισμού αλλά και η σειρά δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση στα μέτωπα του πτωχευτικού, των ιδιωτικοποιήσεων, της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων.

Ειδικά μάλιστα οι θεσμοί αναμένεται να εξετάσουν τις εξελίξεις στο τραπεζικό πεδίο αλλά και να ασκήσουν πιέσεις για την εφαρμογή του πτωχευτικού πλαισίου και για την έναρξη των πλειστηριασμών το ταχύτερο δυνατόν. Κάτι που η κυβέρνηση θέλει να «σπρώξει» όσο γίνεται πιο πίσω «οχυρωμένη» πίσω από τις νομικές και τραπεζικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη.

Επίσης, οι θεσμοί θα εξετάσουν την πορεία εξόφλησης των εγγυήσεων του Δημοσίου σε δάνεια και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Σε σχέση με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας οι πληροφορίες παραπέμπουν στην ετοιμασία ενός κοστολογημένου σχεδίου που θα παρουσιαστεί στους θεσμούς. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι έκτακτες ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης, τα ανείσπρακτα ενοίκια και το τέλος επιτηδεύματος, η επέκταση του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 καθώς και αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος με επανάληψη του περσινού μοντέλου των 8 δόσεων.

Επίσης θα εξεταστεί το δημοσιονομικό αποτύπωμα από ένα τυχόν και φέτος «πάγωμα» της προκαταβολής φόρου εισοδήματος αλλά και το θέμα των δόσεων για την αποπληρωμή χρεών από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δάνεια που έχουν συσσωρευτεί τη διετία 2020 – 2021 και ξεπερνούν τα 20 δισεκ. ευρώ.