Όταν σκεφτόμαστε άγρια ζώα, το μυαλό μας ίσως πηγαίνει σε άλλες ηπείρους και όχι σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα. Παρόλα αυτά, ακριβώς επειδή η χώρα μας αποτελείται από πολλούς ορεινούς όγκους, μεγάλες δασικές εκτάσεις, παρθένα νησιά και πλούσια φύση, υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να ευδοκιμεί άγρια ζωή. Πάμε να δούμε λοιπόν 10 από τα πιο σπάνια άγρια ζώα ξηράς που ζούνε στην Ελλάδα, τα οποία θα σας εντυπωσιάσουν με την ιδιαίτερη ομορφιά τους:

1. Καφέ αρκούδα

Η καφέ αρκούδα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά άγρια ζώα της Ελλάδας, αν και υπάρχει πλέον σε περιορισμένο αριθμό και θεωρείται προστατευόμενο είδος. Υπολογίζεται ότι ζούνε ελεύθερες γύρω στις 450-500 αρκούδες, που συναντώνται κυρίως στην οροσειρά της Πίνδου και της Ροδόπης στη Βόρεια Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχουν και πιο χαμηλά στην περιοχή του Ολύμπου και στη Στερεά Ελλάδα. Οι απειλές για τις αρκούδες είναι οι φόλες, η λαθροθηρία και τα τροχαία ατυχήματα.

2. Αγριόγιδο

Το καφέ αγριόγιδο είναι θηλαστικό που δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία με το αγριοκάτσικο της Κρήτης(κρι-κρι). Ζει κυρίως σε απόκρημνες πλαγιές βουνών στην Πίνδο, στη Στερεά Ελλάδα, στον Όλυμπο, στη Τζένα- Πίνοβο και στα Νεμέρτσικα. Ο πληθυσμός του αποτιμάται σε μόλις 700 περίπου άτομα και το χαρακτηριστικό του είναι τα κυρτά κέρατα που γέρνουν προς τα πίσω. Είναι σπάνιο προστατευόμενο είδος και πολύ πιθανόν να μην το έχετε συναντήσει ποτέ.

3. Κόκκινο ελάφι

Το κόκκινο ελάφι είναι ένα είδος ελαφιού που πιθανότατα θα έχετε συναντήσει αν έχετε επισκεφθεί την Πάρνηθα. Δυστυχώς πλέον εκεί μόνο ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός, καθώς και περιορισμένα στην Ήπειρο και τη Ροδόπη. Παλαιότερα ευδοκιμούσε σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά κυρίως λόγω του παράνομου κυνηγιού ο αριθμός μειώθηκε δραματικά σε μόλις 600 άτομα. Βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης- όπως και το ζαρκάδι- και θεωρείται ως Κρισίμον Κινδυνεύον ζώο.

4. Τσακάλι

Το τσακάλι είναι μεσαίου μεγέθους κυνοειδές και ένα από τα πιο παρεξηγημένα άγρια ζώα που κυνηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1970. Αποτέλεσμα πλέον να θεωρείται σπάνιο ζώο και απειλούμενο είδος, με πληθυσμό μόλις 1.500 άτομα. Τα τσακάλια ζούνε κυρίως στη Μακεδονία, στη Θράκη, στη Χαλκιδική, στη Φωκίδα, στην Πελοπόννησο και στη Σάμο.

5. Κρητικός αγριόγατος

Ο κρητικός αγριόγατος ή αλλιώς φουρόγατος είναι ένα άγριο αιλουροειδές που καταγράφηκε ως είδος για πρώτη φορά το 1953. Θεωρούταν εξαφανισμένο είδος, μέχρι που δυο φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια εντόπισαν έναν το 1996. Από τότε, έχει θεαθεί λίγες μόνο φορές από βοσκούς και κτηνοτρόφους. Ζει σε υψόμετρο 900-1200 μέτρα, στα βουνά της Κρήτης, και πιο συγκεκριμένα στον Ψηλορείτη, στα Λευκά Όρη και στα Λασιθιώτικα. Είναι ένα από τα πιο σπάνια άγρια ζώα της Ελλάδας, που ζει σε τελείως απομονωμένα μέρη και αξίζει το θαυμασμό μας.

6. Σαλαμάνδρα

Η κοινή σαλαμάνδρα είναι ένα είδος αμφίβιου και όχι σαύρας, που ζει στο μεγαλύτερο κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια. Με τις χαρακτηριστικές κίτρινες βούλες ή ρίγες που κάνουν αντίθεση με το υπόλοιπο μαύρο δέρμα της, είναι ένα ζώο με εξωτική εμφάνιση που παραπέμπει σε Ασία. Το μήκος της φτάνει μέχρι και 25 εκατοστά. Είναι νυκτόβιο ζώο, αλλά αν είστε τυχεροί θα τη συναντήσετε σε κάποιο δάσος, μετά από βροχή συνήθως. Μπορείτε ακόμα και να την πάρετε στη χούφτα σας με πολύ ήρεμες κινήσεις. Αν νιώσει ότι απειλείται όμως, εκκρίνει τοξικό υγρό που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό αν έρθει σε επαφή με τα μάτια ή κάποια πληγή.

7. Χαμαιλέοντας

Χαμαιλέοντες στην Ελλάδα; Ναι καλά διαβάσατε. Αυτό το εξαιρετικά σπάνιο ερπετό συναντάται σε δύο είδη, τον μεσογειακό και τον αφρικανικό. Ο μεσογειακός χαμαιλέων ζει πλέον μονάχα στη Σάμο, ενώ ο αφρικανικός στην Πύλο, στην ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας. Ο τελευταίος θεωρείται ότι εισήχθη στην Ελλάδα από την Αίγυπτο, και δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Οι πυρκαγιές και η ανθρώπινη παρέμβαση δυστυχώς έχουν καταστήσει αυτό το εντυπωσιακό άγριο ζώο υπό εξαφάνιση, με ελάχιστο εναπομείναντα πληθυσμό. Οι χαμαιλέοντες είναι ακίνδυνοι χωρίς δηλητήριο, ενώ περνούν κυρίως το χρόνο τους σε κλαδιά δέντρων και θάμνων, κυνηγώντας έντομα.

8. Τρανόσαυρα

Άλλο ένα πανέμορφο ερπετό είναι η τρανόσαυρα, η μεγαλύτερη σαύρα της Ελλάδας. Με μήκος σώματος μέχρι και 15 εκατοστά, μαζί με τη μεγάλη ουρά της μπορεί να φτάσει παραπάνω από μισό μέτρο. Συναντάται σε όλη τη χώρα- ακόμα και σε προάστια της Αθήνας- σε λόφους, μέρη με χαμηλή βλάστηση, πλαγιές, καλλιέργειες και κήπους. Ενώ δεν θεωρείται προστατευόμενο είδος, είναι σπάνιο να την δείτε κάπου γιατί κρύβεται. Αν όμως την πετύχετε, θα είναι συνήθως ζεστή μέρα με ήλιο, και η συνάντηση θα είναι πολύ σύντομη γιατί θα εξαφανιστεί αμέσως. Θα την ξεχωρίσετε από το έντονο πράσινο χρώμα της.

9. Μαυρόγυπας

Ένα από τα πιο απειλούμενα είδη της ελληνικής πανίδας είναι ο μαυρόγυπας. Ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός του συναντάται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς στον Έβρο, όπου υπάρχουν μόνο 15-20 ζευγάρια. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό γύπα, με μήκος σώματος 60-70 εκ. και βάρος μέχρι και 14 κιλά. Το άγριο αυτό ζώο τρέφεται κυρίως με ψοφίμια θηλαστικών ζώων.

10. Τσαλαπετεινός

Ο τσαλαπετεινόςείναι ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό πτηνό λόγω της σπάνιας εμφάνισής του, με τις ασπρόμαυρες ρίγες στα φτερά και το λοφίο. Στην Ελλάδα υπάρχει το είδος “Upopa Epops”, και συναντάται σε σχεδόν όλη τη χώρα. Μεταναστεύει και έρχεται στην χώρα μας την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο, με σκοπό να αναπαραχθεί. Δυστυχώς έχει κυνηγηθεί με σκοπό την ταρίχευση, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Τσαλαπετεινούς μπορείτε να πετύχετε και μέσα στην Αθήνα στο κέντρο και τα προάστια. Παρόλα αυτά, θα τους δείτε σπάνια γιατί αποφεύγουν αρκετά τους ανθρώπους. Επομένως αν τον συναντήσετε μην κουνηθείτε καθόλου, ώστε να μην σας εντοπίσει.

Πηγή: ligoapoola.gr