20 χρόνια μετά, οι αμερικανοί αποχωρούν από το Αφγανιστάν
Τη συμβολική ημερομηνία της 11ης Σεπτεμβρίου επιλέγει η αμερικανική κυβέρνηση για να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν. Μετά από 20 χρόνια παρουσίας στην περιοχή, οι Αμερικανοί αποχωρούν «χωρίς προϋποθέσεις» όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 η επίθεση στους δίδυμους πύργους από την Αλ Κάιντα σήμανε την εισβολή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί η σταθερότητα που επεδίωκαν οι ΗΠΑ.
«Θα ξεκινήσουμε τη συντεταγμένη αποχώρηση των υπολειπόμενων δυνάμεων πριν από την 1η Μαΐου και προβλέπουμε να αποσυρθούν όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες από τη χώρα πριν από την 20ή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου», είπε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος αυτός. Διαβεβαίωσε ότι η αποχώρηση θα είναι «συντονισμένη» και θα γίνει ταυτόχρονα με εκείνη των άλλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
«Είπαμε στους Ταλιμπάν, χωρίς περιστροφές, ότι θα απαντήσουμε δυναμικά σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών κατά το διάστημα της αποχώρησης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ οι ισλαμιστές αντάρτες απείλησαν πρόσφατα ότι αν δεν τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των Αμερικανών μέχρι την 1η Μαΐου θα εξαπολύσουν επιθέσεις. Οι Ταλιμπάν έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις τους εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν εδώ και έναν χρόνο, ωστόσο οι συγκρούσεις συνεχίζονται με τις αφγανικές δυνάμεις.
Η εισβολή «εναντίον των Ταλιμπάν» έφερε παράδοση της εξουσίας στους Ταλιμπάν
Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και το Πεντάγωνο. Ανέτρεψαν γρήγορα και εκδίωξαν από την Καμπούλ τους Ταλιμπάν, τους οποίους κατηγορούσαν ότι έδωσαν ασφαλές καταφύγιο στην Αλ Κάιντα και τον ηγέτη της, τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Όμως στη συνέχεια η επιχείρηση βάλτωσε.
Την περίοδο 2010-11 περίπου 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε τον αριθμό τους σε 8.400, προς το τέλος της δεύτερης θητείας του. Ο διάδοχός του, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, αρχικά ενίσχυσε αυτές τις δυνάμεις, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 14.000 το 2017. Στη συνέχεια όμως ξεκίνησε τη σταδιακή αποδέσμευση των ΗΠΑ και πλέον απομένουν στο Αφγανιστάν μόνο 2.500 στρατιώτες.
Για να βάλει τέλος στον πόλεμο, η κυβέρνηση του Τραμπ υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2020 στην Ντόχα μια ιστορική συμφωνία με τους Ταλιμπάν.
Η συμφωνία αυτή προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων πριν από την 1η Μαΐου, υπό τον όρο ότι οι αντάρτες θα εμποδίζουν στο μέλλον οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί από τα εδάφη που ελέγχουν εκείνοι.
Πρόσφατα, το Πεντάγωνο εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο τηρούν οι Ταλιμπάν αυτή τη δέσμευση. Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η αποχώρηση που αποφάσισε ο Μπάιντεν θα γίνει «χωρίς όρους». «Ο πρόεδρος εκτιμά ότι μια προσέγγιση υπό προϋποθέσεις, όπως συνέβαινε τις δύο τελευταίες δεκαετίες, είναι η σίγουρη συνταγή για να μείνουμε στο Αφγανιστάν δια παντός», εξήγησε.
Από τη μεριά τους χθες Τρίτη, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν στην Κωνσταντινούπολη, η οποία έχει προγραμματιστεί για αυτόν τον μήνα, έως ότου αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν όλες οι ξένες δυνάμεις.
«Μέχρις ότου όλες οι ξένες δυνάμεις αποσυρθούν εντελώς από την πατρίδα μας, (εμείς) δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία διάσκεψη που λαμβάνει αποφάσεις για το Αφγανιστάν», δήλωσε με tweet του ο Μοχαμάντ Ναέμ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Κατάρ.