Η κατακράτηση υγρών στο σώμα και η ολίγον προβληματική λειτουργία του εντέρου συχνά οδηγούν σε φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς. Υπάρχουν τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεφουσκώσουμε;
Πρήξιμο ή φούσκωμα στην κοιλιά. Δεν έχει σημασία πώς θα το πούμε. Όλοι έχουμε νιώσει την κατάσταση αυτή σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ικανό ωστόσο να δυσχεράνει την καθημερινότητά μας.
Με εξαίρεση τις δύσκολες παθολογικές και πολυπαραγοντικές περιπτώσεις, το πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα που πολλοί από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει, συνήθως, οφείλεται είτε σε οίδημα και κατακράτηση υγρών στο σώμα, είτε σε μη καλή λειτουργία του εντέρου μας.
Εμείς οι διαιτολόγοι λέμε συχνά ότι ένα πλήρες και ισορροπημένο καθημερινό διαιτολόγιο είναι ικανό να φροντίσει και να διατηρήσει την καλή υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Τα τρόφιμα που συμβάλλουν σε αυτό είναι πολυάριθμα και το κάθε ένα από αυτά το πετυχαίνει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.
Οι 4 τροφές που δρουν ενάντια στο φούσκωμα

  1. Γιαούρτι (ή ροφήματα γιαουρτιού με προβιοτικά)
    Τα προβιοτικά στη διατροφική μας ρουτίνα είναι γνωστό ότι φροντίζουν τη διατήρηση της καλής υγείας της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου. Αυτή με τη σειρά της είναι υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας μας να αντιμετωπίσουμε πιθανή δυσκοιλιότητα, βασική αιτία για το «φούσκωμα» στην κοιλιακή χώρα. Μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο ή με φρούτα ή σαν βάση καλοκαιρινών γλυκών και ελαφριών dressing για τις σαλάτες.
  2. Δαμάσκηνα

Μια μερίδα αποξηραμένα δαμάσκηνα (4-5 τεμάχια) περιέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, ρόλος των οποίων είναι να καθιστούν ευκολότερη την αποβολή του περιεχομένου του εντέρου, συμβάλλοντας έτσι στην εύρυθμη λειτουργία του.

  1. Μπανάνα

Η υψηλή της περιεκτικότητα σε κάλιο την κατατάσσει στα ισχυρά όπλα του οργανισμού ενάντια στην κατακράτηση υγρών και τη δημιουργία οιδημάτων. Το κάλιο, ισχυρός ανταγωνιστής του νατρίου (αλατιού), ενισχύει την αποβολή υγρών και τοξινών από το σώμα μας. Φρέσκια ως έχει ή παγωμένη μέσα σε καλοκαιρινά smoothies, σίγουρα θα βρει τη θέση της στο καθημερινό μας μενού.

  1. Αγγούρι

Ένα λαχανικό πλούσιο σε νερό (96%), ικανό να ενυδατώσει επαρκώς τον οργανισμό μας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ενισχύοντας τη διούρηση και την αποβολή της περίσσειας υγρών από το σώμα μας (επίσης, αιτία που προκαλεί πρήξιμο ή φούσκωμα). Ταυτόχρονα, η περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή το καθιστά σύμμαχό μας ενάντια στις διαφόρων αιτιών φλεγμονές.
Η Μαρία Δρίλλη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

www.ow.gr