Με έξυπνες συνταγές, το καθημερινό φαγητό μπορεί να είναι νόστιμο και πολύ οικονομικό, για να γεμίζει το στομάχι χωρίς να αδειάζει το πορτοφόλι.

Οι περισσότεροι από εμάς πλέον κοιτάμε το κόστος με άλλο μάτι και εκτιμούμε την αξία του οικονομικού φαγητού. Πέρα από την γενική ακρίβεια, που έχει ανεβάσει τις τιμές όχι μόνο στο φαγητό αλλά σχεδόν στα πάντα, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε και με διαφορετικό μάτι τη σπατάλη γενικώς.

Με σωστό μαγείρεμα στο σπίτι, μπορούμε να κάνουμε πολύ καλή οικονομία. Μια κατσαρόλα βγάζει κάποιες μερίδες, που αν δεν καταναλωθούν τις επόμενες 1-2 ημέρες, μπορούμε να τις μοιράσουμε σε ειδικά δοχεία και να τις καταψύξουμε.
Ποια φαγητά είναι τα πιο οικονομικά;

Ό,τι γίνεται στην κατσαρόλα είναι σίγουρα πιο οικονομικό από ό,τι γίνεται στο φούρνο, γιατί ο φούρνος καίει παραπάνω! Όταν υπολογίζουμε τέτοια μπάτζετ, δεν μετράμε μόνο το κόστος της πρώτης ύλης αλλά και πόση ενέργεια ξοδεύουμε. Αντίστοιχα, ο ξυλόφουρνος, η ξυλόσομπα και το τζάκι είναι οικονομικοί τρόποι να ψήσουμε, αλλά αυτό προϋποθέτει να έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό!

Γενικά σε ένα αστικό σπίτι πιο οικονομικά μαγειρεύουμε στο μάτι, είτε είναι γκάζι, είτε επαγωγικό, είτε κεραμική εστία. Εξαίρεση αποτελούν βέβαια κάποια φαγητά του φούρνου που γίνονται με οικονομικές πρώτες ύλες και βγάζουν αρκετές μερίδες, όπως οι πίτες, τα ζυμαρικά φούρνου, τα γεμιστά, οι γίγαντες κ.ά.
Προτιμούμε φαγητά που δεν περιέχουν πολύ κρέας, το οποίο ανεβάζει το κόστος, προτιμούμε τα όσπρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά, καθώς και τα λαχανικά εποχής. Οι σούπες, τα ζυμαρικά, τα πιλάφια και τα λαδερά είναι μια τέλεια οικονομική λύση για φαγητό στο σπίτι. Θέλουμε φαγητά που να βγάζουν μπόλικες μερίδες, να είναι θρεπτικά και να χορταίνουν!

Επίσης, σημαντικά είναι τα πιάτα που ετοιμάζουμε από περισσεύματα που μπορεί να είχαμε από προηγούμενο μαγείρεμα.

Ας δούμε μερικές από τις πιο οικονομικές συνταγές που έχουμε παρουσιάσει στο OW.

  1. Φακές ενισχυμένες

Οι φακές –και γενικά τα όσπρια– είναι μια οικονομική πρώτη ύλη που συμφέρει! Βγάζουν αρκετές μερίδες, γίνονται εύκολα και συνδυάζονται με πολλά. Εδώ εμπλουτίζουμε τις φακές με λαχανικά και ένα μικρό ζυμαρικό, το οποίο κάνει το φαγητό ακόμα πιο χορταστικό!
Συνταγή για φακές με ζυμαρικά
Υλικά για 4 άτομα

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
2 φύλλα δάφνης
1 κλωνάρι φρέσκο βασιλικό
250 γρ. καρότα, κομμένα σε μικρά καρέ
350 γρ. φακές
200 γρ. ντομάτες πομοντόρι
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 λίτρο βραστός ζωμός λαχανικών
100 γρ ζυμαρικό μικρού μεγέθους
5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τις φακές με νερό και αφήνουμε να στραγγίσουν.

Μπλανσάρουμε τα πομοντόρια σε βραστό νερό για 10 λεπτά.

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε. Τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και στη συνέχεια σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει. Προσθέτουμε το καρότο, το σκόρδο και τη δάφνη και ανακατεύοντας σοτάρουμε για 2 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και στη συνέχεια τις φακές. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις κομμένες ντομάτες και το κλωνάρι βασιλικού, ανακατεύουμε και προσθέτουμε και το ζωμό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20-30 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Σε περίπτωση που πιούν όλα τα υγρά, συμπληρώνουμε λίγο νεράκι.

Όταν γίνουν οι φακές, τσεκάρουμε το αλατοπίπερο, αφαιρούμε τη δάφνη και το βασιλικό και προσθέτουμε τα ζυμαρικά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σιγοβράζουμε για ακόμη 5 λεπτά περίπου (ανάλογα με το είδος του ζυμαρικού) μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χυμό λεμόνι στο σερβίρισμα για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

  1. Γρήγορη ομελέτα με μακαρόνια που περίσσεψαν

Περίσσεψαν μακαρόνια; Μήπως περίσσεψε και σάλτσα; Υπέροχα, γιατί ούτε θα τα ξαναζεστάνεις αλλά ούτε θα τα πετάξεις. Θα συνδυάσεις τη μακαρονάδα της προηγούμενης ημέρας με αβγά και τριμμένο τυρί και θα τη μετατρέψεις σε μία λαχταριστή ομελέτα!

  1. Μαγειρεύοντας φαγητό σε ένα μόνο σκεύος

Αντί να βράζουμε αλλού τα μακαρόνια και αλλού να ετοιμάζουμε τη σάλτσα τους, καίγοντας δυο εστίες και λερώνοντας περισσότερα σκευή, εδώ ετοιμάζουμε όλη τη συνταγή σε μια κατσαρόλα, ωραία απλά και νόστιμα!

  1. Ζυμαρικά φούρνου

Τα ζυμαρικά φούρνου με απλά υλικά είναι μια πολύ βολική λύση για οικονομικό φαγητό. Αυτή η συνταγή γίνεται με λινγκουίνι αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι ζυμαρικό μας βολεύει, όπως πένες ή φαρφάλες. Τα υλικά που βάζουμε μέσα βρίσκονται πανεύκολα, είναι λαχταριστά και πολύ οικονομικά.Συνταγή για ζυμαρικά στον φούρνο με ντομάτα και τυριά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας: 40-45 λεπτά
Vegetarian

Υλικά για 4-6 μερίδες

350 γρ. λιγκουίνι
400 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα με κρεμμύδι σε κονσέρβα
2 κ.σ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, συν λίγο για το άλειμμα του πυρέξ
150 ml γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
250 γρ. τριμμένα τυριά ανακατεμένα (έβαλα κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα και πεκορίνο)
αλάτι
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
3 κ.γ. βούτυρο

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά 3 λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο. Στραγγίζουμε και ανακατεύουμε με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Αλείφουμε ένα πυρέξ με ελαιόλαδο.

Απλώνουμε στη βάση τα μισά ζυμαρικά. Αδειάζουμε από πάνω τη συσκευασία με την ψιλοκομμένη ντομάτα με το κρεμμύδι. Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τα ζυμαρικά.
Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Πασπαλίζουμε τη μισή ποσότητα τριμμένων τυριών από πάνω.
Απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα ζυμαρικά.

Σε ένα μεγάλο ποτήρι ή κανάτα ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο. Περιχύνουμε το μείγμα πάνω από τα ζυμαρικά. Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και μοιράζουμε από πάνω το βούτυρο σε τυχαία σημεία.
Ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Βγάζουμε τα ζυμαρικά από τον φούρνο και περιμένουμε 10-15 λεπτά να κρυώσουν πριν σερβίρουμε.

  1. Γίγαντες

Οι φανταστικοί γίγαντες είναι από τα πιο δημοφιλή όσπρια. Εκτός από πολύ θρεπτικοί είναι και χορταστικοί, ενώ συντηρούνται μαγειρεμένοι καλά και στο ψυγείο και στην κατάψυξη. Εδώ τους κάνουμε στο φούρνο και τους απογειώνουμε με λίγη σελινόριζα. Δοκίμασέ τους

  1. Σπανακόρυζο

Ένα λαδερό εποχής είναι συχνά μια ιδανική λύση για οικονομικό φαγητό. Ένα από τα αγαπημένα είναι το σπανακόρυζο και αυτή η υπέροχη συνταγή το εμπλουτίζει χρησιμοποιώντας επιπλέον μυρωδικά. Αξίζει μια δοκιμή!

  1. Πέστο

Οικονομικά και αγαπημένα τα διάφορα πέστο, που μπορούμε εύκολα να ετοιμάσουμε, δεν απαιτούν ιδιαίτερο μαγείρεμα. Εδώ κάνουμε ένα πέστο με άνηθο που είναι εύκολο και vegan, ενώ το κόστος του είναι ιδιαίτερα χαμηλό.
Συνταγή για ζυμαρικά με πέστο άνηθου

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Vegan | Gluten-free

Υλικά για 2 μερίδες

250 γρ. σπαγγέτι καστανού ρυζιού (ή άλλο ζυμαρικό)
1 ματσάκι άνηθο
2 σκελίδες σκόρδο
50 γρ. κουκουνάρι
1 φρέσκια πιπερίτσα τσίλι (ή μισή, ανάλογα με το πόσο πικάντικο μας αρέσει)
120 ml ελαιόλαδο
1 ½ κ.γ. διατροφική μαγιά (συν λίγη επιπλέον για το τέλος)
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
½ κ.γ. ξύσμα λεμόνι
αλάτι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και φυλάμε περίπου μισή κούπα από το νερό στο οποίο έβρασαν.

Πλένουμε καλά τον άνηθο και τον αφήνουμε να στεγνώσει. Τον χρησιμοποιούμε όλο, και τα κοτσάνια (άλλος ένας λόγος που αγαπώ τα πέστο, zero waste!).

Ανοίγουμε την πιπεριά τσίλι στη μέση και αφαιρούμε προσεκτικά τα σπόρια. Καλό είναι να το κάνουμε με γάντια.

Καβουρδίζουμε ελαφρώς το κουκουνάρι.
Το βάζουμε στο μούλτι ή το μπλέντερ και το θρυμματίζουμε σε σκόνη σχεδόν.

Προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπερίτσα τσίλι, και δουλεύουμε ξανά μέχρι να ενσωματωθούν με το τριμμένο κουκουνάρι.

Προσθέτουμε τον άνηθο και τον χυμό και συνεχίζουμε να το δουλεύουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει όλο μια πράσινη πάστα.
Σταδιακά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ενώ χτυπάμε μέχρι το πέστο μας να αποκτήσει ωραία υφή.

Προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά και αλάτι κατά βούληση, το δουλεύουμε τελευταία φορά στο μπλέντερ και το αφήνουμε στην άκρη.

Αυτό μπορούμε να το έχουμε ετοιμάσει από νωρίτερα και να το έχουμε μεταφέρει σε αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Διατηρείται στο ψυγείο καλά για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Βάζουμε το πέστο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί λίγο, σε μέτρια φωτιά, μαζί με 1-2 κ.σ. από το νερό των ζυμαρικών που φυλάξαμε. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ζυμαρικά.

  1. Σούπες

Οι σούπες είναι ιδανικά θρεπτικές, εύπεπτες και πολύ οικονομικές. Γίνονται εύκολα και γρήγορα, και είναι και έναw ωραίος τρόπος να καταναλώνουμε λαχανικά που βρίσκονται στην εποχή τους. Προτείνουμε μια σούπα κουνουπίδι με σπιτικά κρουτόν, που μπορείς να κάνεις από μπαγιάτικο ψωμί που σου περίσσεψε.