Η Ουκρανία, με το τραγούδι «Stefania» των Kalush Orchestra, ήταν η μεγάλη νικήτρια στον τελικό του 66ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision συγκεντρώνοντας, έπειτα από μια ψηφοφορία που θύμισε σε αρκετές στιγμές θρίλερ, 439 βαθμούς από το κοινό και μόλις 192 από τις επιτροπές, φτάνοντας συνολικά τους 631 πόντους.
«Το τραγούδι γράφτηκε πολύ πριν τον πόλεμο και ήταν αφιερωμένο στη μητέρα μου. Μετά την εισβολή και τον πόλεμο, πήρε άλλες διαστάσεις και πολύς κόσμος άρχισε να το ταυτίζει με την Ουκρανία ως μητέρα-πατρίδα. Είναι πια μέσα στην καρδιά πολλών Ουκρανών και έχει αυξηθεί σημαντικά η δημοφιλία και ο συμβολισμός του», έχει πει ο τραγουδιστής των Kalush Orchestra, Όλεχ Πσιουκ. Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από την πόλη της δυτικής Ουκρανίας, που δέχεται κύματα προσφύγων.
Το κοινό ουσιαστικά με 439 πόντους έδωσε τη νίκη στην Ουκρανία η οποία συμμετείχε στο διαγωνισμό, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ενώ βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση τους τελευταίους τρεις μήνες με την Ρωσία να έχει εισβάλλει στα εδάφη της.
Έπειτα από την ψηφοφορία των επιτροπών η Ουκρανία βρισκόταν στην τέταρτη θέση και ενώ η νίκη φαινόταν πως θα κριθεί ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία και Ισπανία, που είχαν μαζέψει τις περισσότερες ψήφους από τις επιτροπές, τελικά το κοινό έδωσε τη νίκη στην Ουκρανία.
Tweet για τη νίκη της Ουκρανίας έκανε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

«Συγχαρητήρια #KalushOrchestra και Ουκρανία για τη νίκη στη #Eurovision
Απόψε το τραγούδι σας κέρδισε τις καρδιές μας.
Γιορτάζουμε την νίκη σας με όλο τον κόσμο.
Η Ευρώπη είναι μαζί σας».
Kalush Orchestra: «Βοηθήστε την Μαριούπολη»

Κατά τη διάρκεια που οι Kalush Orchestra ερμήνευσαν στο Pala Olimpico το τραγούδι «Stefania», πριν το πρώτο ρεφρέν, είδαμε μπροστά στη σκηνή μαύρες μεγάλες σκιές των μελών του συγκροτήματος που κινήθηκαν σε κίτρινο και κόκκινο φόντο που παρέπεμπε σε ανατολή ηλίου. Στο δεύτερο ρεφραίν οι σκιές είχαν χρώματα και παραδοσιακά μοτίβα της χώρας τους.
Στα τελευταία δευτερόλεπτα του τραγουδιού είδαμε στο δάπεδο της σκηνής μπλε φωτισμούς και δύο μεγάλα χέρια που ήταν σαν να αγκαλιάζουν το συγκρότημα στη σκηνή της Eurovision. Το τραγούδι τελείωσε με κίτρινους και μπλε φωτισμούς, στα χρώματα δηλαδή της Ουκρανικής σημαίας, γεγονός που προκάλεσε συγκίνηση σε όλη την Ευρώπη καθώς αυτή την περίοδο η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με την Ρωσία και ήδη έχουν χαθεί πολλοί άνθρωποι, ζώα και περιουσίες.
Αμέσως μετά το τέλος της ερμηνείας του κομματιού, το συγκρότημα έστειλε το δικό του μήνυμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Βοηθήστε την Ουκρανία, βοηθήστε την Μαριούπολη» είπαν
Η κατάταξη των χωρών στον τελικό

Τη δεύτερη θέση στον τελικό κατέλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο με 466 βαθμούς, την τρίτη θέση η Ισπανία με 459 βαθμούς, στην τέταρτη θέση βρέθηκε η Σουηδία με 438 βαθμούς και την πεντάδα έκλεισε η Σερβία με 312 βαθμούς.

Ακολούθησε η Ιταλία με 268 και η Μολδαβία με 253 βαθμούς, ενώ την ένατη και δέκατη θέση κατέλαβαν η Πορτογαλία με 207 βαθμούς και η Νορβηγία με 182 βαθμούς αντίστοιχα.
Στην 8η θέση η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη

Την όγδοη θέση απέσπασε η 24χρονη Αμάντα Γεωργιάδη στη Eurovision 2022, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στον φετινό μουσικό διαγωνισμό.
Με το τραγούδι «Die Together», η ελληνική συμμετοχή συγκέντρωσε 215 βαθμούς για να πάρει την όγδοη θέση, δύο «σκαλιά» ψηλότερα από τον περσινό διαγωνισμό.
Από τις επιτροπές η Ελλάδα απέσπασε 158 βαθμούς, που σε εκείνη τη φάση την έφερναν στην έκτη θέση, ενώ το κοινό της έδωσε 57 βαθμούς και έτσι βρέθηκε τελικά όγδοη στην τελική κατάταξη της φετινής Eurovision.
Μάλιστα, έξι χώρες έδωσαν στο «Die Together» το μέγιστο των βαθμών. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα πήρε το 12άρι στην ψηφοφορία των επιτροπών από την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Δανία.

Έπειτα από 30 χρόνια, από το 1992, για πρώτη φορά η Ελλάδα συγκεντρώνει τόσο υψηλή βαθμολογία στις κριτικές επιτροπές (6η θέση). Από το 2011 η Ελλάδα έχει να βρεθεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο top ten του Διαγωνισμού.

«Είμαι πολύ χαρούμενη και εύχομαι να έκανα περήφανους όλους τους Έλληνες!», δήλωσε η Αμάντα Γεωργιάδη.

Ηχηρό μήνυμα από τον Γιώργο Καπουτζίδη κατά τη διάρκεια της μετάδοσης

Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του μεγάλου τελικού της Eurovision 2022, ο παρουσιαστής Γιώργος Καπουτζίδης, ακομπλεξάριστος όπως πάντα, μίλησε ανοικτά για τον εαυτό του δίνοντας μια πολύ δυνατή απάντηση σε όλους όσοι του στέλνουν κακεντρεχή σχόλια.
«Αυτή ήταν η Cornelia Jakobs από τη Σουηδία, πολύ θερμή υποδοχή στο στάδιο για ένα από τα φαβορί της βραδιάς. Και βλέπετε, εγώ δεν είπα τίποτα. Κύριος, γιατί ψηφίζετε σήμερα και θέλω να έχετε καθαρό μυαλό» είπε αρχικά ο παρουσιαστής.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης, μάλιστα, είπε στη συνέχεια: «Επίσης, την Πέμπτη που σχολίαζα τη Σουηδία, κάποιος μου έγραψε ότι είμαι κακιά αδερφή. Που αδερφή είμαι, αλλά είμαι καλή. Κι όμορφη κι έξυπνη και πετυχημένη. Και μη σοκάρεστε, μη σοκάρεστε. Αυτά πρέπει να τα συζητάμε. Και να τα συζητάμε ανοιχτά. Αν δεν τα συζητήσουμε, δεν θα τα αντιμετωπίσουμε ποτέ».

Δείτε βίντεο :

https://www.youtube.com/watch?v=CGuoStn34sc