Το Bloomberg φιλοξενώντας απόψεις ειδικών εκτιμά ότι η πανδημία έχει ακόμα αρκετό καιρό να διανύσει. Θα αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες νέες εξάρσεις και θα χρειαστεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά

Με ένα απαισιόδοξο μήνυμα ξεκινά το δημοσίευμά του το Bloomberg, αναφέροντας πως οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περισσότερα από όσα έχουμε ήδη υποστεί.

«Οι εξάρσεις θα κλείσουν σχολεία και θα ακυρώσουν μαθήματα. Oι εμβολιασμένοι τρόφιμοι οίκων ευγηρίας θα αντιμετωπίσουν ξανά τον φόβο νέων μολύνσεων. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ζυγίσουν το ρίσκο επιστροφής στο γραφείο, ενώ τα νοσοκομεία θα βρεθούν και πάλι στα όριά τους», αναφέρει το πρακτορείο και συνεχίζει:

 Ο κοροναϊός θα μας αγγίξει όλους

«Σχεδόν όλοι είτε θα μολυνθούν, είτε θα έχουν εμβολιαστεί πριν τελειώσει η πανδημία, συμφωνούν οι ειδικοί. Ή ακόμη θα συμβούν και τα δύο. Λίγοι, πιο άτυχοι, θα κολλήσουν πάνω από μια φορά. Η κούρσα μεταξύ των κυμάτων μετάδοσης που οδηγούν σε νέες μεταλλάξεις και της μάχης για παγκόσμιο εμβολιασμό δεν θα τελειώσει πριν ο κοροναϊός μας αγγίξει όλους».

«Βλέπουμε τις συνεχόμενες εξάρσεις σε όλο τον κόσμο. Μετά η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί, πιθανόν κάπως απότομα. Και στη συνέχεια, νομίζω θα δούμε μια νέα αύξηση μέσα στο φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2021», αναφέρει ο Μάικλ Όστενχολμ, εκ των επιστημονικών συμβούλων του Τζο Μπάιντεν.

Το γεγονός πως το ποσοστό των εμβολιασμένων ανά τον κόσμο είναι μικρό, εξανεμίζει τις πιθανότητες να εξαλειφθεί ο ιός. Έτσι με την επανεκκίνηση της οικονομίας, αναμένουμε νέες εξάρσεις σε σχολεία, ΜΜΜ, και χώρους εργασίας.

Οι φόβοι των μεταλλάξεων και όχι μόνο

«Θα έχουμε μπροστά μας δύσκολες και πιο εύκολες περιόδους, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, όσο παράγουμε περισσότερα και διαφορετικά εμβόλια. Αυτό θα βοηθήσει σίγουρα. Αλλά η πρόκληση θα είναι η εξής:

Πόσο μεγάλες θα είναι αυτές οι περίοδοι, ως προς την μεταξύ τους απόσταση. Δεν γνωρίζουμε. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο κοροναϊός είναι σαν μια δασική πυρκαγιά που δεν θα σταματήσει μέχρι να βρει το σύνολο του «ανθρώπινου ξύλου» που μπορεί να κάψει», περιγράφει ο Όστερχολμ, όπως αναφέρει το Bloomberg και μεταδίδει το kathimerini.gr

Η COVID-19 και οι άλλες πανδημίες

Από την πλευρά της, η Δανή επιδημιολόγος Λόνε Σίμονσεν υποστηρίζει ότι οι πέντε καλά μελετημένες πανδημίες γρίπης τα τελευταία 130 χρόνια, προσφέρουν κάποια δεδομένα για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η CΟVID-19.

Ενώ η μεγαλύτερη παγκόσμια επιδημία γρίπης διήρκεσε πέντε χρόνια, αποτελούνταν κυρίως από δύο έως τέσσερα κύματα μόλυνσης, κατά μέσο όρο δύο ή τριών ετών, εξηγεί. Ο κορωνοϊός ήδη διαμορφώνεται ως μια από τις πιο σοβαρές πανδημίες, καθώς ο δεύτερος χρόνος ολοκληρώνεται με τον πλανήτη στη μέση του τρίτου κύματος και χωρίς ορατό τέλος στον ορίζοντα, προσθέτει. Είναι πιθανό λοιπόν, η CΟVID-19 να μην ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με άλλες πανδημίες του παρελθόντος.

Εξάλλου, πρόκειται για ένα διαφορετικό, νέο και πιθανόν πιο μεταδοτικό παθογόνο. Και με απολογισμό 4,6 εκατ. θανάτων έως τώρα, είναι ήδη πάνω από δύο φορές πιο θανατηφόρος από οποιαδήποτε επιδημία είδε η ανθρωπότητα από την Ισπανική Γρίπη του 1918.

Η αύξηση κρουσμάτων παρά τους εμβολιασμούς προβληματίζει για το μέλλον του κοροναϊού

Παρά τα σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και το Ισραήλ φλερτάρουν με ρεκόρ κρουσμάτων. Ο εμβολιασμός βοηθά στον μετριασμό των κρουσμάτων σοβαρών περιπτώσεων και θανάτων, αλλά οι αυξανόμενες λοιμώξεις σημαίνουν ότι ο ιός αγγίζει τους νέους και άλλους που παραμένουν ανεμβολίαστοι, οδηγώντας σε αυξανόμενα ποσοστά σοβαρών νοσήσεων σε αυτές τις ομάδες.

Τα κράτη όπου ο εμβολιασμός κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα – συμπεριλαμβανομένης της Μαλαισίας, του Μεξικού, του Ιράν και της Αυστραλίας – βρίσκονται στη μέση των μεγαλύτερων κυμάτων μέχρι τώρα, που τροφοδοτούνται από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Η ιστορία δείχνει ότι η κοινή πεποίθηση πως οι ιοί αυτόματα αποδυναμώνονται με την πάροδο του χρόνου, είναι λάθος, σημειώνει η Σίμονσεν. Παρόλο που οι νέες παραλλαγές δεν είναι πάντοτε πιο σοβαρές από αυτές που διαδέχονται, «οι πανδημίες μπορούν στην πραγματικότητα να γίνουν πιο φονικές ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη, όσο ο ιός προσαρμόζεται», σημειώνει.

Στις αρχές της πανδημίας, υπήρχαν σοβαροί λόγοι για να πιστεύουμε πως τα εμβόλια θα παράσχουν μακροχρόνια προστασία, όπως συμβαίνει εν πολλοίς με τα εμβόλια που έχουν καθιερωθεί στα παιδιά, κατά ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Οι κοροναϊοί έχουν έναν μηχανισμό που αυτό-διορθώνει τα ενδογενή λάθη που προκαλούνται από όταν ο ιός αναπαράγεται, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα για μεταλλάξεις που εμφανίζονται καθώς αυτός μεταδίδεται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως είναι τόσο μεγάλος, που οι μεταλλάξεις εμφανίζονται έτσι κι αλλιώς.