Έχει περάσει ένας ακριβώς μήνας από την έναρξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και παίρνοντας πάνω από 200 ομήρους.

Το Ισραήλ απάντησε με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στον θύλακα προτού ξεκινήσει εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των νεκρών στην Γάζα, που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς, πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει την ζωή τους.

Η επίθεση της Χαμάς, γνωστή ως επιχείρηση «al-Aqsa Flood», ήταν η πιο φιλόδοξη της τρομοκρατικής οργάνωσης από όταν απέκτησε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007. Η εισβολή των μαχητών της στην επικράτεια του Ισραήλ αιφνιδίασε το εβραϊκό κράτος, αναδεικνύοντας την έλλειψη προετοιμασίας και ένα κενό πληροφοριών που επέτρεψαν την επίθεση να λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Η επιχείρηση βέβαια, όπως έχει γίνει γνωστό, οργανώθηκε υπό άκρα μυστικότητα από μια μικρή ομάδα μελών της Χαμάς. Όπως έχει αποκαλύψει το CNN, την επίθεση σχεδίαζε για δύο χρόνια ένας μικρός πυρήνας μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης που επικοινωνούσε μέσω ενός κλειστού κυκλώματος ενσύρματων τηλεφώνων που είχε ενσωματωθεί στο «μετρό της Χαμάς», όπως είναι γνωστές οι σήραγγες της Γάζας.

Η επιχείρηση θεωρείται ότι ξεκίνησε να σχεδιάζεται μετά από τις επιδρομές της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ. Γι’ αυτό και η ονομασία επιχείρηση «al-Aqsa Flood».

Παράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι η πολιτική ηγεσία της Χαμάς που βρίσκεται στο εξωτερικό δεν ήταν ενήμερη για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, ούτε και οι υποστηρικτές της στο Ιράν. Πιθανώς βέβεια και τα δύο μέρη γνώριζαν ότι κάτι σχεδιαζόταν.

Πώς όμως κατάφερε η Χαμάς να συγκεντρώσει τόσο μεγάλο αριθμό ενόπλων την τελευταία στιγμή και χωρίς να σημάνει τον συναγερμό στο Ισραήλ; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει δημοσίευμα του βρετανικού Guardian που επικαλείται πολλαπλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων με αξιωματούχους των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, εμπειρογνώμονες, πηγές με άμεση γνώση των αναφορών ανάκρισης των μαχητών της Χαμάς που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, καθώς και υλικό που δημοσιεύθηκε από την ένοπλη ομάδα και τον ισραηλινό στρατό.

Αν και πολλοί ισχυρισμοί είναι δύσκολο να επαληθευτούν και έχουν αμφισβητηθεί, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με τη δράση της Χαμάς αναφέρουν ότι οι περιγραφές είναι αληθοφανείς.


Πώς στήθηκε η επιχείρηση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πρώτες εντολές της Χαμάς δόθηκαν πριν από τις 4:00 το πρωί καλώντας όποιον είχε παρακολουθήσει τα τακτικά γυμνάσια και δεν σχεδίαζε να συμμετάσχει στις πολύ πρωινές προσευχές, να προσέλθει για να προσευχηθεί στα τζαμιά όπου συνήθως έδινε το παρών.

Μια ώρα αργότερα ανακοινώθηκαν νέες οδηγίες, οι οποίες διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα: «πάρτε τα όπλα σας και όσα πυρομαχικά έχετε και μαζευτείτε σε συγκεκριμένα σημεία».

Ξεκάθαρη και ταυτόχρονα ασαφής η εντολή καθώς και πάλι δεν είχε γίνει γνωστό τι επρόκειτο να συμβεί. Μόνο λίγοι εξακολουθούσαν να γνωρίζουν την επιχείρηση «al-Aqsa Flood».

Η απόφαση να ανακοινωθούν μέσω του word of mouth οι εντολές ήταν άλλο ένα μέτρο της Χαμάς στην προσπάθειά της να προωθήσει το σχέδιό της χωρίς να γίνει αντιληπτό από το σύστημα παρακολούθησης του Ισραήλ, που είναι από τα πιο ισχυρά στον κόσμο.

Έτσι οι εντολές πέρασαν σαν χείμαρρος, προφορικά, σε χιλιάδες μαχητές της Χαμάς που είναι διασκορπισμένοι στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα των 2,3 εκατ. κατοίκων. Ακολουθήθηκε όμως μία τάξη: πρώτα ενημερώθηκαν οι διοικητές των εκατό, ίσως και περισσότερων, «ταγμάτων», έπειτα οι επικεφαλής των 20 ή 30 διμοιρών, στην συνέχεια οι κάπου δέκα επικεφαλής τμημάτων, οι οποίοι πέρασαν το μήνυμα σε φίλους, γείτονες και συγγενείς που είχαν συμμετάσχει μαζί τους στις ασκήσεις που πραγματοποιούνταν δύο φορές την εβδομάδα σε δεκάδες σημεία του θύλακα.

Αφού μαζεύτηκαν οι μαχητές, δόθηκαν επιπλέον πυρομαχικά και καλύτερος οπλισμός (χειροβομβίδες και ρουκέτες, βαριά πολυβόλα, τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή και εκρηκτικά ). Πολλοί είχαν εκπαιδευτεί στην χρήση αυτών των όπλων στην εκπαίδευση.
Οι τελικές εντολές

Πλέον είχε πάει 6:00 το πρωί και δόθηκαν οι τελικές εντολές: να περάσουν βιαστικά μέσα από κενά που θα ανατινάσσονταν ή θα έσπασαν στον περιμετρικό φράχτη γύρω από τη Γάζα και να επιτεθούν σε Ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες.

Όπως γνωρίζουμε εκ του αποτελέσματος, η επίθεση όντως αιφνιδίασε τις ισραηλινές δυνάμεις καταλήγοντας στη σφαγή αμάχων και την χειρότερη απειλή ασφαλείας των τελευταίων χρόνων στο Ισραήλ.

Καθοριστικής σημασίας κρίθηκε ο μεγάλος αριθμός των ενόπλων της Χαμάς που κατάφεραν να περάσουν τον φράχτη. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι και 3.000, συμπεριλαμβανομένων μελών της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, επίσης τρομοκρατική οργάνωση που δεν γνώριζε το σχέδιο αλλά συντάχθηκε με την Χαμάς μόλις το αντελήφθη.

Παράλληλα όμως ο σχεδιασμός ήταν εξαιρετικά ακριβής, προβλέποντας συγκεκριμένη δράση για κάθε μονάδα.

Σε αυτό το στάδιο δόθηκαν γραπτές εντολές στις μονάδες της Χαμάς περιγράφοντας ένα ακριβές σχέδιο, το οποίο θεωρείται από το Ισραήλ ότι σχεδίασαν δύο κυρίως άτομα: ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Γιαχία Σινγουάρ και ο διοικητής του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς (Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ) Μοχάμεντ Ντέιφ, γνωστός και ως «Επισκέπτης».

Σε κάθε μονάδα δόθηκε ένας διαφορετικός στόχος: μια στρατιωτική βάση, ένα κιμπούτς, ένας δρόμος ή μια πόλη. Συχνά μαζί με τις οδηγίες υπήρχαν χάρτες με λεπτομέρειες για την άμυνα και τις βασικές τοποθεσίες εντός των στόχων τους, βασιζόμενοι σε πληροφορίες που προήλθαν από υποστηρικτές που εργάζονταν στο Ισραήλ, ισχυρίζονται οι πηγές που επικαλείται ο Guardian. Πιστεύεται μάλιστα ότι το μουσικό φεστιβάλ, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 260 άνθρωποι, δεν ήταν μεταξύ των αρχικών στόχων

Επίσης, δόθηκαν τρεις αποστολές σε διαφορετικές μονάδες.

Μια πρώτη ομάδα έλαβε εντολή να συντρίψει τις υποστελεχωμένες και απροετοίμαστες ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις γύρω από τη Γάζα ή να επιτεθεί εναντίον αμάχων στα σπίτια τους.

Η Χαμάς πάντως έχει αποδώσει τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν σε βάρος των αμάχων στους «εγκληματίες» που καταδίωξαν τους μαχητές της, ενώ σε μια τελευταία δήλωσή του, ο επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της Χαμάς Μούσα Αμπού Μερζούκ αρνείται ότι η οργάνωσή του σκότωσε αμάχους στις τρομοκρατικές επιθέσεις που εξαπέλυσε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Άλλες μονάδες έλαβαν εντολή να υπερασπιστούν τις θέσεις τους κατά των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων όταν έρχονταν εναντίον τους, συχνά στήνοντας ενέδρες σε βασικούς δρόμους.

Σημειώνεται ότι δεν επρόκειτο για αποστολή αυτοκτονίας, καθώς ο θάνατος των δραστών δεν ήταν αναπόσπαστο μέρος της επιχείρησης, ένα σημείο του ισλαμικού νόμου που οι σχεδιαστές της επιχείρησης είχαν εξετάσει προσεκτικά, ανέφεραν οι πηγές.

Μια τρίτη ομάδα μονάδων είχε αναλάβει την αρπαγή όσο το δυνατόν περισσότερων ομήρων και τη μεταφορά τους μέσα από τα κενά του φράχτη όπου άλλες ομάδες περίμεναν να τους παραλάβουν.