Αν και ακούγεται τετριμμένο, το φετινό καλοκαίρι θα είναι για δεύτερη χρονιά ιδιαίτερο και κάπως διαφορετικό από όσα έχουμε συνηθίσει ως σήμερα. Εκεί λοιπόν που κάποιος αναζητούσε καλοκαιρινούς προορισμούς με γνώμονα την ηρεμία, το φυσικό τοπίο ή, αντίθετα, την έντονη νυχτερινή ζωή, στην εποχή του Covid-19 πρώτη προτεραιότητα για την ιδανική παραλία καθίσταται η ασφάλεια.

Με αυτό κατά νου, ο οργανισμός EBD (European Best Destination – Καλύτεροι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί) συνέταξε τη λίστα με τις ασφαλέστερες παραλίες στη Γηραιά Ήπειρο, σε ένα καλοκαίρι που όλοι ελπίζουν να είναι το τελευταίο υπό συνθήκες πανδημίας. Ανάμεσά τους, φυσικά, ξεχωρίζουν τρεις ελληνικές, παραδεισένιες παραλίες.

Ο οργανισμός αυτός προτείνει προορισμούς ανά την Ευρώπη, με θεματικό περιεχόμενο. Οι επιλογές του EBD έχουν μια επιπλέον προστιθέμενη αξία για έναν τουριστικό προορισμό, καθώς ο οργανισμός υπάγεται στην ομπρέλα του δικτύου EDEN (Εξαιρετικοί Ευρωπαϊκοί Προορισμοί) της Κομισιόν.

Λίγο πριν εισέλθουμε λοιπόν για τα καλά στην καλοκαιρινή περίοδο, ο EBD ανακάλυψε 13 προορισμούς, 13 παραδεισένιες παραλίες σε όλη την Ευρώπη, τις οποίες, πέραν του απέραντου γαλάζιου και της απαράμιλλης ομορφιάς, χαρακτηρίζει και η ασφάλεια. Πώς όμως επιλέγεται μια παραλία με βάση την ασφάλεια έναντι μιας πανδημίας;

Τα κριτήρια για μια ασφαλή, covid-free παραλία

Το πρώτο κριτήριο προκύπτει από την επιστημονική κοινότητα και τα δεδομένα των υγειονομικών αρχών κάθε χώρας. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η επιλογή των προορισμών έγινε με γνώμονα τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, τόσο την περίοδο που συντάχθηκε η λίστα όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που έλαβαν οι Αρχές στην κάθε περιοχή.

Πέραν των καθαρά επιδημιολογικών κριτηρίων, η λίστα έλαβε υπόψη της την επιλογή καταλυμάτων πέριξ των παραλιών αυτών. Για παράδειγμα, μια περιοχή με ευρεία γκάμα από ιδιωτικές βίλες, μικρά τουριστικά διαμερίσματα, μικρά ή μεσαίου μεγέθους ξενοδοχεία στα οποία ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο για τον κορωνοϊό, ανεβάζουν μια παραλία στη λίστα του EBD.

Τέλος, στα θετικά κάθε προορισμού προστίθεται το γεγονός πως ο επισκέπτης (εκτός κι αν έρχεται από τη Βρετανία) δεν υποχρεούται να μείνει σε καραντίνα κατά την άφιξή του στη χώρα. Ακόμη πιο σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία της λίστας με τις ασφαλέστερες παραλίες της Ευρώπης αποτελεί η συμμετοχή της χώρας όπου βρίσκονται στο πρόγραμμα πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Όπως είναι λογικό, στις επιλογές του EBD ηγεμονεύουν οι χώρες του Νότου, με Ελλάδα, Μάλτα και Πορτογαλία να φιγουράρουν πλέον της μίας φοράς στη λίστα με τους 13 προορισμούς του οργανισμού.

Η μικρή νησιωτική χώρα της Μάλτας βλέπει τρεις παραλίες της στη λίστα, ενώ η Πορτογαλία έχει τέσσερις και η Ελλάδα τρεις. Μία παραλία της Κύπρου και μία της Ισπανίας συγκαταλέγονται μεταξύ των ασφαλέστερων της Ευρώπης, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν οι Κανάριες Νήσοι.

Οι τρεις ελληνικές παραλίες που συγκαταλέγονται στις ασφαλέστερες της Ευρώπης

Η παραλία Εγκρεμνοί στη Λευκάδα φιγουράρει στη λίστα με τις ασφαλέστερες του EBD. Τα τιρκουάζ νερά, η φίνα λευκή άμμος και οι απότομοι βράχοι πάνω από την παραλία, σύμφωνα με τον οργανισμό, την καθιστούν ως την πιο όμορφη στην Ελλάδα.

Η επιλογή μιας ελληνικής παραλίας έγινε με γνώμονα πως η χώρα μας είναι από τις πρώτες που έθεσαν σε λειτουργία το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Το EBD προειδοποιεί τους επισκέπτες πως η παραλία της Λευκάδας είναι ένας παρθένος τόπος, χωρίς την παρουσία μπαρ ή εστιατορίων.

Επιπλέον, ο συντάκτης του άρθρου προτείνει στους επισκέπτες να περπατήσουν από τους Εγκρεμνούς έως το Πόρτο Κατσίκι. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως η μαγευτική παραλία συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων με τα πιο γαλανά νερά στον κόσμο.

Η απέραντη παραλία Μονολίθι στην Πρέβεζα

Δεύτερη κατά σειρά μεταξύ των ελληνικών παραλιών συναντάμε τo Μονολίθι στην Πρέβεζα. Αν και δεν αποτελεί τον κλασικό τουριστικό προορισμό, η πόλη της δυτικής Ελλάδας ανήκει στα μέρη που επηρεάστηκαν λιγότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το EBD προτείνει τη βασική παραλία της Πρέβεζας, το Μονολίθι με την ατελείωτη αμμουδιά. Η παραλία εκτείνεται σε μήκος 22 χιλιομέτρων, ενώ έχει πλάτος 80 μέτρων, καθιστώντας τη μια από τις πιο μακρές στην Ευρώπη, καθώς ξεπερνά το 1.500.000 τετραγωνικά μέτρα. Το στοιχείο αυτό από μόνο του την καθιστά ιδιαίτερα ασφαλή, αφού δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να τηρήσει με άνεση την απαραίτητη απόσταση από τους υπολοίπους.

Είναι ενδιαφέρον πως το EBD χαρακτηρίζει την πόλη της Πρέβεζας ως το αντίπαλον δέος του Σαν Τροπέ, στη Γαλλική Ριβιέρα, και ένα μέρος που προσφέρει πληθώρα εστιατορίων και καφέ σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Στο δημοσίευμα τονίζεται πως οι ξαπλώστρες στην Πρέβεζα είναι δωρεάν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν απολυμαίνονται κάθε φορά μετά από τη χρήση.

Η άγρια ομορφιά της παραλίας Χαλικούνα στην Κέρκυρα

Παραμένουμε στη Δυτική Ελλάδα, αλλά αυτή τη φορά ανεβαίνουμε βόρεια στην κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Η παραλία Χαλικούνα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς στο Νησί των Φαιάκων, φημισμένη για το άγριο τοπίο της και εκτείνεται σε μήκος 3 χιλιομέτρων, ιδανικό για την τήρηση αποστάσεων φέτος το καλοκαίρι.

Η Κέρκυρα όπως και η πλειονότητα των ελληνικών νησιών εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για Covid-free προορισμούς φέτος το καλοκαίρι. Το γεγονός αυτό, πως οι περισσότεροι κάτοικοι των νησιών έχουν εμβολιαστεί πλήρως, τονίζεται ιδιαίτερα από τον EBD στα θετικά των ελληνικών προορισμών.