«Στη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, οι διανυκτερεύσεις των διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 68% σε όλη την Γηραιά Ηπειρο. Λιγότεροι επισκέπτες σημαίνει λιγότερη ταλαιπωρία για τα μνημεία αλλά και λιγότερα έσοδα για την συντήρησή τους. Όσο η προσοχή ήταν στραμμένη αλλού, οι αρχές πραγματοποίησαν αμφιλεγόμενες ανακαινίσεις», τονίζει το βρετανικό περιοδικό και προσθέτει:

«Πάρτε για παράδειγμα την Ακρόπολη (ο Ξέρξης την είχε καταλάβει κάποτε).Κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2020, τα μονοπάτια γύρω από τους ναούς καλύφθηκαν από λευκό τσιμέντο. Οι Αρχές λένε πως έτσι αυξάνεται η προσβασιμότητα. Κριτικοί αντιτάσσουν ότι προκαλούν πλημμύρες. Ένας ακαδημαϊκός κατηγόρησε την διοίκηση του μνημείου πως χρησιμοποίησε το lockdown ως «προπέτασμα καπνού».

«Τουλάχιστον τα μονοπάτια στόχο έχουν τη βελτίωση. Σε άλλα  μέρη, τα μνημεία κληρονομιάς έχουν υποβαθμιστεί. Τον Μάιο του 2020 η κυβέρνηση της Αλβανίας γκρέμισε μέρος του Εθνικού Θεάτρου για να κάνει χώρο για εμπορική αξιοποίηση. Το θέατρο στεγάζει ένα ταπεινό κτίριο του 1939 από τούβλα, όμως οι επισκέπτες το λάτρευαν. Οι διαμαρτυρίες απέτρεψαν την κατεδάφιση για χρόνια. Ανάλογη τύχη είχε το 2020 και το y-Block στο Όσλο, ένα σύμβολο μινιμαλισμού του 1960 από  καμπυλωτό τσιμέντο, αν και πριν από αυτό οι πίνακες του Πικάσο είχαν μετακινηθεί. 

Τα δυο τελευταία μνημεία ανήκουν στα επτά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται «στον μεγαλύτερο κίνδυνο», όπως αυτά καταγράφονται ετησίως από την πολιτιστική οργάνωση Europa Nostra. Η Γενική Γραμματέας της οργάνωσης αυτής, Σνέσκα Κουένβιεγκ -Μιχάιλοβιτς, αναφέρει πως το 2020 ήταν το μόνο έτος κατά το οποίο μνημεία από την εν λόγω λίστα υπέστησαν καταστροφές.  Ανεξάρτητα από τον αν οι Αρχές σκόπιμα εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία για να κατεδαφίσουν, ο αντιπερισπασμός δεν μπορεί να μην ενοχλήσει.

Η αναστήλωση της Παναγιάς των Παρισίων

Οι Αρχές θέλουν να έχουν επισκευάσει τον καθεδρικό ναό της Παναγιάς των Παρισίων-που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2019- προτού η πόλη φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς του 2024. Εκατοντάδες άνθρωποι λεχιυν κάνει μάλιστα δωρεές  για την αναστήλωση και θέλουν να ξέρουν πού ξοδεύτηκαν τα χρήματά τους. Τα σχέδια εκσυγχρονισμού στον ναό έχουν πυροδοτήσει πάντως αντιδράσεις στα μέσα ενημέρωσης. Ακόμη καλύτερα. Καθώς η Αθήνα έχει μάθει με τον δύσκολο τρόπο, η δημόσια συζήτηση πριν από τα σχέδια, είναι ένα καλό πράγμα», σημειώνει ο Economist