Κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν αποδειχθεί αρκετά ευρηματικές στη χρήση των διαθέσιμων πόρων τους για να αμυνθούν έναντι των στρατευμάτων της Ρωσίας. Ξεχωριστή θέση σε αυτές τους τις προσπάθειες έχουν διαδραματίσει τα drones, στα οποία έχουν ανακαλύψει πολλαπλές χρήσεις χρησιμοποιώντας τα για να πλήξουν στόχους μεγάλης εμβέλειας, όπως η Μόσχα και τα πλοία της Μαύρης Θάλασσας.

Μία συγκεκριμένη χρήση των drones από την Ουκρανία φαίνεται ότι της δίνει παγκόσμια πρωτιά. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα cargo αεροσκάφη για να απομακρύνει στρατιώτες που τραυματίστηκαν στο πεδίο των μαχών, σύμφωνα με τον Economist, που σημειώνει πως είναι πιθανό να μην έχουμε ξαναδεί τέτοια χρήση τους σε οποιοδήποτε πεδίο μάχης στον κόσμο.

Σύμφωνα πάντα με τον Economist, η Ουκρανία έχει αναπτύξει μεγάλα drones που είναι σε θέση να μεταφέρουν πάνω από 100 κιλά για έως και 43 μίλια. Είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που το εφαρμόζει αυτό, σημειώνει, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα παράδειγμα του πώς η Ουκρανία μαθαίνει να χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες με τρόπους που θα μπορούσαν τελικά να ωφελήσουν και άλλους στρατούς.

Δεν είναι σαφές πόσες φορές η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει drones για τη μεταφορά τραυματισμένων στρατευμάτων ή σε ποιες περιοχές της χώρας εφαρμόζει αυτή την τακτική

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των τραυματιών και των θυμάτων αυξάνονται σταθερά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Ένα έγγραφο, που θεωρείται ότι προέρχεται από την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ, υπολόγιζε τον Απρίλιο ότι από την έναρξη του πολέμου, η Ουκρανία είχε έως και 113.500 τραυματίες στρατιώτες, σε σύγκριση με τους έως και 180.000 τραυματίες Ρώσους.

Αυτά βέβαια είναι εκτιμήσεις καθώς δεν υπάρχουν επαληθευμένα στοιχεία για το πόσοι Ουκρανοί ή Ρώσοι στρατιώτες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί στις μάχες, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν δίνει λεπτομερή στοιχεία για τις απώλειές της.

Πάντως είναι γνωστό ότι οι τραυματίες Ουκρανοί λαμβάνουν περίθαλψη στη δυτική Ουκρανία, μακριά από τις γραμμές του μετώπου, ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου μεταφέρονται με τρένα.

Επίσης, σύμφωνα με τον Economist, οι ΗΠΑ έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν την Ουκρανία να δημιουργήσει ένα μητρώο τραυματιών, μια βάση δεδομένων για τον τρόπο με τον οποίο έχουν τραυματιστεί και την πορεία της υγείας τους. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.