Πέντε είναι οι βασικές ομάδες που δρουν με μαφιόζικες μεθόδους στην Αττική, ενώ συνεργάζονται και με υπο-ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Όπως αποκάλυψε το ΟΡΕΝ, τα γεωγραφικά όρια δράσης κάθε ομάδας που κάποτε η παραβίασή τους ήταν αιτία πολέμου, δεν υπάρχουν πια. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου, οι αναλυτές της Ασφάλειας εκτιμούν ότι τα μειωμένα έσοδα στα καταστήματα, λόγω του λοκντάουν στην πανδημία, έφεραν τη νέα έξαρση στον πόλεμο των ανθρώπων της νύχτας, ενώ η «πίτα» ξαναμοιράζεται και η κάθε ομάδα προσπαθεί να κρατήσει για τον εαυτό της το μεγαλύτερο κομμάτι.

O χάρτης της μαφίας

Μέχρι πρότινος η Αττική για την μαφία ήταν χωρισμένη σε τρία μεγάλα κομμάτια καθώς υπήρχε η μαφία που δρούσε στα νότια, η μαφία του κέντρου και η μαφία των βορείων προαστίων.  Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι Αστυνομικοί αυτή τη στιγμή σε όλη την Αττική δρουν οι 5 μεγάλες συμμορίες, ο σκληρός πυρήνας των οποίων αποτελείται από 10 έως 15 άτομα και υπάρχουν και οι υποομάδες με τις οποίες συνεργάζονται.

Σύμφωνα με το OPEN, υπάρχει διαχωρισμός στον «τομέα που δρουν οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Οι 5 βασικές ομάδες της μαφίας ασχολούνται με την προστασία των νυχτερινών καταστημάτων και εκβιασμούς ενώ οι υπόλοιπες υποομάδες ασχολούνται με ναρκωτικά και εκμετάλλευση γυναικών.

Οι αστυνομικοί θεωρούν πως φτάσαμε στο ξεκαθάρισμα των τελευταίων εβδομάδων με τις συνεχόμενες δολοφονίες καθώς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού τα μαγαζιά είναι λιγότερα και επομένως τα έσοδα είναι περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν. Επομένως τα κάποιοι ήθελαν με οποιονδήποτε τρόπο να «ξεκαθαρίσει» η κατάσταση. 

Αστυνομικοί που ασχολούνται χρόνια με τον πόλεμο των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος σημειώνουν πως πλέον δεν παίζει κανένα ρόλο η περιοχή στην οποία βρίσκεται το κάθε κατάστημα, καθώς η ομάδα που έχει τα μαγαζιά του τα ελέγχει και στα βόρεια και στα νότια.       

Νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος

Σε άμεση αναδιάταξη του επιχειρησιακού σχεδίου της προχωρά η ΕΛ.ΑΣ. για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και την ενίσχυση της αστυνόμευσης, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στις δύο συσκέψεις που συγκάλεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις οποίες συμμετείχαν πολλοί αξιωματικοί από διάφορες Υπηρεσίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενισχύεται το δίκτυο πληροφοριών και ερευνών της Αστυνομίας, ενώ επικαιροποιείται η χαρτογράφηση των ενεργών εγκληματικών ομάδων, με ονόματα και διευθύνσεις. Σημειώνεται, ότι χθες (Δευτέρα) το βράδυ πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικοί αστυνομικοί έλεγχοι σε αρκετά νυχτερινά μαγαζιά. Παράλληλα πηγές από το υπουργείο αναφέρουν πως και μετά την πανδημία θα υπάρχουν αυξημένες  περιπολίες με ευέλικτες ομάδες, ειδικά σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών. Οι περιπολίες θα γίνονται από την ΔΙΑΣ, τη Δράση και την ΟΠΚΕ.