Τα Satan Shoes πωλούνται έναντι 1.018 δολαρίων, περιέχουν πεντάλφα και έναν αναποδογυρισμένο σταυρό και προκάλεσαν σάλο στα social media αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ

Μήνυση υπέβαλε η Nike στην κολλεκτίβα καλλιτεχνών MSCHF από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, για τα αμφιλεγόμενα παπούτσια που κυκλοφόρησε και περιέχουν σταγόνα ανθρώπινου αίματος. Τα Satan Shoes πωλούνται έναντι 1.018 δολαρίων και περιέχουν πεντάλφα και έναν αναποδογυρισμένο σταυρό. Η MSCHF έβγαλε στην αγορά 666 ζευγάρια τη Δευτέρα, σε συνεργασία με τον ράπερ Lil Nas X, και δήλωσε πως εξαντλήθηκαν όλα σε λιγότερο από 1 λεπτό.

Η Nike προχώρησε στη μήνυση επειδή τα παπούτσια βασίζονται σε ένα δικό της ζευγάρι, τα Nike Air Max 97, και η εταιρεία δεν έδωσε ποτέ άδεια στη MSCHF για τη χρήση τους. Τα παπούτσια εμφανίστηκαν στο νέο τραγούδι του ράπερ «Montero» (Call Me By Your Name), το οποίο κυκλοφόρησε την Παρασκευή στο YouTube και έχει αναφορές στον Παράδεισο και τον «άρχοντα του σκότους».

Τα Satan Shoes παραπέμπουν μάλιστα στην Αγία Γραφή και ειδικότερα στο Κατά Λουκά Ευαγγέλιο 10-18: «Εἶπε δὲ αὐτοῖς· ἐθεώρουν τὸν σατανᾶν ὡς ἀστραπὴν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ πεσόντα».  Στο τραγούδι, ο Lil Nas X, κατά κόσμον Montero Lamar Hill, εμφανίζεται να παίζει κιθάρα στην Εδέμ, όταν παρουσιάζεται στο δέντρο της Γνώσης ο Σατανάς με σώμα φιδιού, με τον οποίον αρχίζει να ερωτοτροπεί στον Παράδεισο και την Κόλαση.

Στη χαρακτηριστική φυσαλίδα της Nike μέσα στην αερόσολα περιέχονται 60 κυβικά εκατοστά κόκκινης μπογιάς και μία σταγόνα πραγματικού ανθρώπινου αίματος, το οποίο προήλθε από τα μέλη της καλλιτεχνικής συλλογικότητας. Ειδικότερα, για την δημιουργία της νέας γραμμής υποδημάτων, έξι υπάλληλοι της MSCHF εκτός από τον χρόνο τους προσέφεραν κυριολεκτικά το αίμα τους, όπως επιβεβαίωσε ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας, ο Daniel Greenberg. Ερωτηθείς από τους New York Times για το πως συνέλεξαν το αίμα, ο Greenberg απάντησε: «ναι, χαχα, δεν το έκαναν επαγγελματίες υγείας, το κάναμε μόνοι μας, lol».

Στο παρελθόν, η ίδια εταιρεία είχε μετατρέψει και πάλι (λευκά) παπούτσια της Nike στα «αθλητικά του Ιησού» αυτή τη φορά, βάζοντας στην αερόσολα αγιασμό. Σε εκείνο το ζευγάρι τα κορδόνια κοσμούσε ο εσταυρωμένος Χριστός ενώ εδώ φιγουράρει αντιστοίχως η πεντάλφα.  Ο Greenberg ξεκαθάρισε ότι η Nike δεν είχε καμία συμμετοχή στην διαδικασία και λίγο αργότερα η πολυεθνική εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας πως δεν εγκρίνει τα συγκεκριμένα αθλητικά υποδήματα: «Δεν διατηρούμε καμία σχέση ούτε με τον Little Nas X ούτε την MSCHF. Η Nike δεν σχεδίασε ούτε κυκλοφόρησε τα συγκεκριμένα παπούτσια και δεν τα εγκρίνουμε».

Η Nike ζητά τώρα από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης να απαγορεύσει την πώληση των παπουτσιών, καθώς η χρήση των προϊόντων της ήταν αυθαίρετη από πλευράς MSCHF. Στη μήνυση που ακολούθησε, η Nike διαμαρτύρεται πως το συγκεκριμένο παπούτσι «είναι πιθανό να προκαλέσει σύγχυση και να δημιουργήσει έναν εσφαλμένο συσχετισμό μεταξύ των προϊόντων της MSCHF και αυτών της Nike». Η πολυεθνική τονίζει επίσης πως το «παπούτσι του Σατανά» έχει ήδη προκαλέσει σημαντική βλάβη στην καλή εικόνα της εταιρείας καθώς, μεταξύ άλλων, καταναλωτές πιστεύουν ότι η Nike υποστηρίζει τον σατανισμό.