Παρουσιάστηκε από τη Lamda Development μετά από αναμονή χρόνων, το πρώτο μεγάλο έργο στο Ελληνικό. Αφορά τον οικιστικό Πύργο με την ονομασία Marina Tower, που θα κατασκευαστεί κατά την πρώτη φάση της επένδυσης (πρώτη 5ετία), κοντά στη νέα Μαρίνα.

Θα είναι ο πρώτος “πράσινος” ουρανοξύστης στην Ελλάδα, καθώς θα είναι το πρώτο “ψηλό” κτίριο της χώρας με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.

Επίσης, θα είναι ο υψηλότερος παραθαλάσσιος ουρανοξύστης στη Μεσόγειο και ένας από τους πιο “πράσινους” ουρανοξύστες στην Ευρώπη.

ο κτίριο θα έχει ύψος 200 μέτρων, με 45 ορόφους και 200 διαμερίσματα. Το σχεδιασμό του έχει αναλάβει η κορυφαία εταιρεία Foster + Partners.

Στην μελετητική ομάδα συμμετείχαν επίσης και οι ελληνικές εταιρείες: Τομπάζης, Δοξιάδης, DENCO, TEKEM.

Τα 3 ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτιρίου είναι τα εξής:

  • λιτές καθαρές γραμμές που δένουν απόλυτα με το περιβάλλον
  • ποιότητα ζωής, για όλα τα διαμερίσματα (εξαιρετικά υλικά κατασκευής, φιλικά προς το περιβάλλον, ανέσεις, “smart home”)
  • υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού (μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, ορθής χρήσης νερού, ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα).

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου “πρόκειται για ένα κτίριο που φιλοδοξεί να κερδίσει μία θέση ανάμεσα σε κορυφαία αλλα παρόμοια κτίρια στον κόσμο που έγιναν σημεία αναφοράς της πόλης τους. Δεν είναι τυχαίο που ξεκινάμε από αυτό το έργο, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα με πράσινο, με σεβασμό στο περιβάλλον”.

Το κτίριο έχει λιτές καθαρές γραμμές και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που έχει ενσωματωμένο ένα κάθετο κήπο που διατρέχει στο σύνολο του τον ουρανοξύστη, ενώ και το υδάτινο στοιχείο είναι παρών σχεδόν παντού.

Ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί είναι σαν να συνυπάρχουν δύο κτίρια που συνδέονται με το πράσινο και το υδάτινο στοιχείο. Όπως αναφέρθηκε είναι ένα κτίριο υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού, με ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα που δημιουργεί μικροκλίμα, είναι ένα κτίριο πράσινο, ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή.

Στο σχεδιασμό έγινε πρωτοποριακή προσέγγιση που ξεφεύγει από το στερεότυπο των κλειστών πύργων και είναι μία αρχή που θα ακολουθηθεί και στα επόμενα έργα.

Διεθνής τάση η επιλογή ψηλών κτιρίων

Η επικεφαλής αρχιτέκτονας Antoinette Nassopoulos-Erickson από την Foster+Partners σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το Marina Tower θα αποτελέσει μία νέα υποδομή για την Αθήνα, υπόδειγμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Τόνισε μάλιστα ότι η επιλογή κατασκευής ενός ψηλού κτιρίου επιτρέπει την παραχώρηση περισσότερου χώρου για πράσινο, για πάρκα και υδάτινα στοιχεία και είναι μία τάση που βλέπουμε να υπάρχει σε όλο τον κόσμο.

Το κτίριο όπως έγινε γνωστό θα διεκδικήσει το Leed Gold που είναι η κορυφαία διάκριση για την κατασκευή κτιρίων με πράσινα χαρακτηριστικά και που ελάχιστα κτίρια έχουν στην χώρα μας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ :

https://www.youtube.com/watch?v=WdTZL5ZPUGM