Εδώ και δεκαετίες, η παρατήρηση Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (ΑΤΙΑ) στους αμερικανικούς ουρανούς καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Θολές φωτογραφίες και βίντεο, προσωπικές μαρτυρίες και ασαφείς ερμηνείες παράξενων φαινομένων από τις Aρχές, έχουν γεννήσει δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας –και τροφοδοτήσει εκατοντάδες σενάρια ταινιών και τηλεοπτικών σειρών– σχετικά με επαφές ανθρώπων και εξωγήινων.
Η αλήθεια είναι ότι πολλά από τα «πειστήρια» των υποτιθέμενων θεάσεων και επαφών με ανεξήγητα φαινόμενα απέχουν πολύ από μια εμπεριστατωμένη πιστοποίηση.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η NASA αποφάσισε, για πρώτη φορά στη σχεδόν 70χρονη ιστορία της, να ζητήσει τη συνδρομή του κοινού για την ανάλυση αυτών των φαινομένων.
Η συντριπτική πλειονότητα των θεάσεων αγνώστων αντικειμένων στον ουρανό αναφέρονται από πιλότους αεροσκαφών – κυρίως στρατιωτικών.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η υπηρεσία είχε διεξάγει μια βραχύβια έρευνα για τις εμφανίσεις UFO, που συμπεριέλαβε στο περιβόητο «Γαλάζιο Βιβλίο» της.
Σχεδόν το 98% των αναφερόμενων εμφανίσεων ΑΤΙΑ, ή UFO –όπως είναι κοινότερα γνωστά– μπορεί να εξηγηθεί, αλλά η έλλειψη δεδομένων υψηλής ποιότητας εμποδίζει την ικανότητα των ερευνητών να εφαρμόσουν «αυστηρό επιστημονικό έλεγχο» στην επίλυση μυστηρίου, ανέφερε μια επιτροπή της NASA, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.
Σε μια δημόσια, για πρώτη φορά, σύσκεψή της, η ανεξάρτητη ομάδα μελέτης της NASA για τα αγνώστου ταυτότητας ανώμαλα φαινόμενα (UAP) –παλαιότερα γνωστά ως μη αναγνωρισμένα ιπτάμενα αντικείμενα– ανακοίνωσε ότι ο διαχωρισμός των γεγονότων από τη φαντασία παραμένει η προτεραιότητα, αλλά ότι η «μη συστηματική και κατακερματισμένη» συλλογή δεδομένων, και το στίγμα που σχετίζεται με την αναφορά τέτοιων επεισοδίων, προβάλλουν σημαντικά εμπόδια.
«Για να κατανοήσουμε καλύτερα τα UAP απαιτείται στοχευμένη συλλογή δεδομένων μέσω ενδελεχούς επιμέλειας και ισχυρές αναλύσεις. Ακόμη και τότε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όλες οι θεάσεις θα μπορούν να εξηγηθούν» είπε ο Ντέιβιντ Σπέργκελ, πρόεδρος της επιτροπής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού κάποιων θεάσεων ως UFO.
«Υπάρχει πραγματικό στίγμα μεταξύ των ατόμων που αναφέρουν τέτοια συμβάντα και, παρά την εκτεταμένη προσπάθεια της NASA να μειώσει αυτό το στίγμα, η προέλευση πολλών UAP παραμένει ασαφής – και πιστεύουμε ότι πολλά παραμένουν αδήλωτα. Αν συνοψίσω σε μια γραμμή αυτά που πιστεύω ότι μάθαμε, είναι: “Χρειαζόμαστε δεδομένα υψηλής ποιότητας”» προσέθεσε


Η 16μελής επιστημονική ομάδα περιλαμβάνει μερικούς από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο, αναλυτές δεδομένων και επαγγελματίες Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και ειδικούς στην αεροδιαστημική και στην αεροπορία.
Η ομάδα δημιουργήθηκε πέρυσι για να εξετάσει τα μη ταξινομημένα επεισόδια θέασης UAP μέσω μιας καθαρά επιστημονικής προοπτικής, και να βρει καλύτερους τρόπους για να ζητήσει και να συντονίσει μελλοντικές έρευνες, χρησιμοποιώντας σκληρά δεδομένα, τεχνολογία και επιστημονικά εργαλεία.
Η τελική έκθεσή της αναμένεται να δημοσιευθεί στα τέλη του καλοκαιριού.
Ενώ το πάνελ της NASA ηγείται της πολιτικής και μη διαβαθμισμένης πλευράς της προσπάθειας, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ συγκάλεσε επίσης ένα κυβερνητικό όργανο πέρυσι, το Γραφείο Επίλυσης Ανωμαλιών (AARO) όλων των τομέων, για να εξετάσει τα UAP, σε συντονισμό με τις υπηρεσίες πληροφοριών και τη στρατιωτική κοινότητα.
Περίπου 800 θεάσεις UAPs έχουν αναφερθεί σε διάστημα 17 ετών, αλλά μόνο το 2% έως 5% θεωρούνται «πιθανώς πραγματικά ανώμαλα» δήλωσε ο δρ Σον Κερκπάτρικ, επικεφαλής του AARO.
Με την ανάλυση παραγόντων όπως οι συνθήκες θέρμανσης και φωτισμού που επικρατούσαν τη στιγμή εμφάνισης ενός UAP, μπορούν να εξηγηθούν ορισμένα περιστατικά. Οι δορυφόροι ή τα μακρινά αεροσκάφη, για παράδειγμα, μπορεί να φαίνονται πιο κοντά από όσο πραγματικά είναι, και να δίνουν την εντύπωση ότι συνιστούν κάτι πιο κακόβουλο. Οι αισθητήρες ή οι κάμερες μπορεί να είναι επιρρεπείς σε «τρέμουλο» και να παρέχουν μια λανθασμένη προοπτική. Κάποια μπορεί να είναι ατμοσφαιρικά φαινόμενα, όπως κεραυνικές εκλάμψεις – ηλεκτρικές εκκενώσεις πάνω από τα σύννεφα καταιγίδας. «Αυτό είναι το είδος του φαινομένου που μπορεί να συγχύσει ή να δημιουργήσει εσφαλμένες ερμηνείες» λέει ο Κερκπάτρικ.


Οταν η NASA συγκάλεσε την επιτροπή της, πέρυσι, δήλωσε ότι «δεν υπήρχαν στοιχεία ότι τα UAP είναι εξωγήινης προέλευσης». Ωστόσο, στις προσπάθειές τους να εφαρμόσουν επιστημονικό σκεπτικό σε ανεξήγητα φαινόμενα, τα μέλη της επιτροπής αντιμετώπισαν «αποκαρδιωτικές» παρενοχλήσεις στο διαδίκτυο, σημειώσαν οι επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας.
Είναι προφανές ότι η NASA δεν πιστεύει στην ύπαρξη φαινομένων εξωγήινης προέλευσης. Αυτό το γεγονός, όμως, δεν θα την αποτρέψει από μια επιστημονική προσέγγιση των πιο απίθανων περιστατικών που θα αναγκαστεί να μελετήσει.
Με άλλα λόγια, αν κάποιος πολίτης παρουσιάσει αδιάσειστα στοιχεία που δεν ερμηνεύονται επιστημονικά, η υπηρεσία θα τα παρουσιάσει ως αξιόπιστα και ανεξήγητα.
Πηγή: Protagon.gr