Οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί του ρεύματος και του φυσικού αερίου, αλλά και το ντόμινο ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά εξακολουθούν να πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με το βάρος να πέφτει πρωτίστως στο ενεργειακό πεδίο.

Πρόκειται βέβαια για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπερασμένα και στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι να υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις. Η λύση που έχει επιλεγεί είναι τα μέτρα να «τρέχουν» σε δόσεις, καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Το κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία από τη Ρωσία επιταχύνει τις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στο ενεργειακό πεδίο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα. Παράλληλα, το μεσημέρι συγκλήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας.

Η Σύνοδος Κορυφής – όπου θα συζητηθεί και  το ενεργειακό – θα γίνει στις 30 και 31 Μαΐου. Ωστόσο, αν τις επόμενες εβδομάδες φανεί πως οι ευρωπαίοι δεν σχεδιάζουν να πάρουν τολμηρές αποφάσεις, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Για τον Μάιο έχει αποφασιστεί η παράταση της επιδότησης, ενώ το νέο σχέδιο θα μπει σε εφαρμογή από τον Ιούνιο. Μεταξύ άλλων, συζητείται το θέμα της επιβολής πλαφόν, ωστόσο πρόκειται για μια κίνηση που έχει υψηλό κόστος και εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να καλυφθεί.

Παράλληλα, μέσα στον Μάιο αναμένονται οι ανακοινώσεις για ένα ευρύ στεγαστικό πρόγραμμα – με κονδύλια σχεδόν ενάμισι δισεκατομμυρίου ευρώ – καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν πάρει την ανηφόρα. Το σχέδιο – που θα «τρέξει» ο ΟΑΕΔ-αναμένεται να περιλαμβάνει: παραχώρηση κατοικιών με ενοίκιο με δυνατότητα αγοράς στην πορεία, επιδότηση ενοικίου, επιδότηση επιτοκίου ή και επιδότηση για αγορά πρώτης κατοικίας.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί μια ακόμα «επιταγή ακρίβειας» – με τα ίδια κριτήρια με αυτά που έχουν ήδη εφαρμοστεί – ή ενός «κουπονιού» τροφίμων στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά. Επίσης, εξετάζονται στοχευμένες ενισχύσεις στα προνοιακά επιδόματα. Όσον αφορά στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, πρόκειται για ένα μέτρο που έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος και σε περίπτωση που τελικά εφαρμοστεί, θα αφορά συγκεκριμένα μόνο προϊόντα.

Το θετικό αφήγημα της κυβέρνησης

Σε μια σειρά θετικών ειδήσεων από το πεδίο της οικονομίας εστιάζει η κυβέρνηση, θέλοντας να στείλει μήνυμα πως θα .. φανεί φως το τούνελ. Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως την περασμένη Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης S&P προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα. 

Έτσι γίνεται ο τρίτος οίκος αξιολόγησης, και δεύτερος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τοποθετεί τη χώρα ένα μόλις «σκαλοπάτι» πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Υπενθυμίζεται πως η χώρα ετοιμάζεται να βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο καλοκαίρι και στόχος είναι το 2023 να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.

Ένα περίγραμμα των κινήσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην οικονομία αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 8 Μαΐου. Αυτό που υπογραμμίζεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως η κρίση της ακρίβειας είναι εξωγενής, ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις.