Τα ταξίδια στη σκιά του κορονοϊού δεν θυμίζουν και πολλά από τα περασμένα χρόνια, καθώς εκτός από μάσκες υποχρεωτικό είναι και το αρνητικό τεστ για να φτάσετε σε κάποιο νησί.

Μάσκα, τεστ και μετά εισιτήρια και πλοίο ή αεροπλάνο. Ο τρόπος που θα φτάσουμε στα νησιά αυτό το καλοκαίρι δεν θα θυμίζει και πολλά από τα παλαιότερα χρόνια, εν μέσω κορονοϊού.

Για τα ταξίδια με πλοίο και αεροπλάνο απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία μπορούν να προσκομισθούν σε περίπτωση ελέγχου. Να σημειωθεί πως τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις εκτελούν οι εταιρείες, ενώ υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες ηλικίας 5 ετών και άνω.

Υγειονομικά πρωτόκολλα ισχύουν και για την πληρότητα των πλοίων που βρίσκεται στο 85% όταν διαθέτουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν φύγετε για κάποιο νησί

Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε για να ταξιδέψετε με πλοίο ή αεροπλάνο είναι:

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αφορά ταξιδιώτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τουλάχιστον 14 μέρες.

Τεστ PCR, rapid test, self test: Σε περίπτωση που δεν έχετε πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να διαθέτετε ένα αρνητικό διαγνωστικό τεστ, 72 ωρών αν είναι PCR ή 24 ωρών αν είναι κάποιο από τα ταχεία τεστ.

Βεβαίωση νόσησης: Ένας τρίτος τρόπος για να μπείτε στο πλοίο είναι η περίπτωση να είχατε νοσήσει από κορονοϊό και να διαθέτετε τη σχετική βεβαίωση η οποία ισχύει από δύο έως εννιά μήνες μετά τη νόσηση.

Για τους επιβάτες κάτω των 5 ετών δεν υπάρχει υποχρέωση διενέργειας PCR test, rapid test ή self test.

Να σημειωθεί ότι παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας κατά την επιβίβαση, το ταξίδι και την αποβίβαση.

Πώς θα προμηθευτείτε τα κατάλληλα έντυπα

Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν σε νησιωτικούς προορισμούς θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό αποτέλεσμα του self test ακόμη και σε χειρόγραφη δήλωση.

Οι επιβάτες πλοίων, πλήρως εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να συμπληρώνουν και τη δήλωση υγείας που θα βρίσκουν στο υπουργείο Ναυτιλίας, ανεξάρτητα εάν κάποιος διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid ή μοριακό test.

Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει απαλλαγή

Από την προσκόμιση των ως άνω δικαιολογητικών εξαιρούνται τα νησιά της Εύβοιας, της Λευκάδας και της Σαλαμίνας.

Ακόμα, όσοι κινηθούν διαπεριφερειακά με Ι.Χ. μπορούν να το κάνουν χωρίς να προβούν υποχρεωτικά σε self test