Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το περιστατικό με την όρθια Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν στη συνάντηση που είχε με τον Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο Ερντογάν στην Τουρκία.

Το επονομαζόμενο (ήδη) «Sofagate» – όπου sofa, o  καναπές που αναγκάστηκε να καθίσει η Ευρωπαία επίτροπος, όταν έμεινε χωρίς καρέκλα, την ώρα που οι άνδρες ομόλογοι της είχαν πάρει θέση στις πολυθρόνες τους- έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το βίντεο από τη συνάντηση της Τρίτης στην Άγκυρα δείχνει την φον ντερ Λάιεν να στέκει αμήχανη την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αξιωματούχος της ΕΕ Σαρλ Μισέλ κάθονται στις μοναδικές θέσεις που είναι τοποθετημένες μπροστά από τις σημαίες.

«Εμμ», ακούγεται να ψιθυρίζει αμήχανα η φον ντερ Λάιεν καθώς δεν γνωρίζει που να καθίσει.

Τελικά κάθισε σε έναν καναπέ λίγο πιο μακριά από τους ομολόγους της, απέναντι από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Η πρόεδρος της επιτροπής ήταν σαφώς έκπληκτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Έρικ Μάμερ, επιμένοντας ότι η επίτροπος έπρεπε να αντιμετωπιστεί «ακριβώς με τον ίδιο τρόπο» όπως και ο Ευρωπαίος ομόλογός της.

«Θεωρεί ότι αυτά τα ζητήματα είναι σημαντικά και πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα, κάτι που σαφώς δεν έγινε», δήλωσε ο Μάμερ.

Το sofagate έρχεται σε μία ευαίσθητη εποχή καθώς η ΕΕ και η Τουρκία προσπαθούν να ανοικοδομήσουν τις σχέσεις τους, παρά τις ανησυχίες για τις πρακτικές της Άγκυρας, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των γυναικών.

Υπενθυμίζεται δε, ότι ο Ερντογάν εξόργισε τις Βρυξέλλες, πριν από την επίσκεψη των αρχηγών του μπλοκ, ανακοινώνοντας ότι αποσύρει την Τουρκία από την παγκόσμια Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ηγέτη, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

«Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», είπε. «Πρόκειται για την προστασία των γυναικών και την προστασία των παιδιών από τη βία, και αυτό είναι σαφώς το λάθος μήνυμα αυτή τη στιγμή» σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος Μάμερ τόνισε ότι το περιστατικό με την όρθια Επίτροπο «οξύνει την εστίασή στο θέμα».
«Πρώτα αποσύρονται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τώρα αφήνουν την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς θέση σε επίσημη επίσκεψη. Επαίσχυντος. #WomensRights », έγραψε η Iratxe Garcia Perez, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Ισπανίας.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Sergey Lagodinsky έγραψε για τη δήλωση της Επιτρόπου ότι «Το αμήχανό “εμμ” είναι ο νέος όρος για «το πώς δεν πρέπει να είναι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας». Όμως, όλη η αντίδραση δεν είχε αποδέκτη μόνο της τουρκική πλευρά αλλά και τον Σαρλ Μισέλ, με τους χρήστες στο twitter να αναρωτιούνται γιατί έμεινε σιωπηλός όταν είδε τη συμπεριφορά αυτή απέναντι στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.