Swiss Med: Μια εταιρεία που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο κέρδισε τις αναθέσεις του ΕΟΔΥ & της ΓΓΠΠ για τα rapid test
Η Swiss Med, μία εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από επτά μήνες από άτομα που, σύμφωνα με το Inside story, δεν είχαν προηγούμενη σχέση με τον χώρο της υγείας κέρδισε τις δύο αναθέσεις, από τον ΕΟΔΥ και από τη ΓΓΠΠ, για την προμήθεια συνολικά 6 εκατ. κιτ ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού.
Αθροιστικά και οι δύο αναθέσεις ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ, η εταιρεία ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα με κεφάλαιο 30.000 ευρώ και πέρα από τρεις μικρές συμβάσεις με δύο νοσοκομεία της περιφέρειας, που αθροιστικά δεν ξεπερνούν τις 29.000 ευρώ, δεν φαίνεται να έχει εμπειρία σε μεγάλους διαγωνισμούς.
Ωστόσο, στον διαγωνισμό της ΓΓΠΠ, η εταιρεία κατάφερε να προσφέρει συγκριτικά τη μεγαλύτερη ποσότητα self test ξεπερνώντας άλλες γνωστές εταιρείες του χώρου. Οι παρτίδες πρέπει να παραδοθούν το αργότερο επτά ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης. Η εταιρεία, ερωτώμενη εάν έχει γίνει η εισαγωγή της ζητούμενης ποσότητας και αν θα παραδοθεί εγκαίρως υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η κατάλληλη απάντηση είναι η πραγματοποίηση της εν λόγω παράδοσης παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην διεθνή αγορά».
Στον προηγηθέντα διαγωνισμό του ΕΟΔΥ, η SWISS MED προσέφερε το rapid test της κινεζικής WONDFO και κατά της απόφασης έχουν προσφύγει δύο εταιρείες. Ο ΕΟΔΥ απορρίπτει τους ισχυρισμούς και η έκβαση του διαγωνισμού θα εξαρτηθεί από την κρίση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Inside Story, η SWISS MED έχει τρεις εταίρους οι οποίοι δεν φαίνεται να έχουν «πολυετή πείρα στον κλάδο της υγείας», όπως αναφέρεται στη σελίδα της, η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, το 15% ανήκει σε μία γυναίκα η οποία μαζί με συγγενικό της πρόσωπο διατηρεί από τον Απρίλιο του 2019 φαρμακείο. Στο παρελθόν είχε συμμετάσχει με ποσοστό 50% σε εταιρεία που τέθηκε σε λύση και εκκαθάριση στα τέλη του 2017 με κύρια δραστηριότητα τις υπηρεσίες στον χώρο της εστίασης.
Το υπόλοιπο 85% της SWISS MED μοιράζεται σε δύο αδέρφια. Οι δύο τους, μαζί με την αδερφή τους κατέχουν αθροιστικά το 49,8% στην ετερόρρυθμη εταιρεία GIALOS POWER TEAM, η οποία ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με κεφάλαιο 20.000 ευρώ. Με έδρα το Κολωνάκι έχει σκοπό τη δημιουργία, λειτουργία και εκμετάλλευση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Η εταιρεία έχει υπό την ομπρέλα της σειρά πολυτελών εστιατορίων σε Αθήνα και Μύκονο. Ένας εξ αυτών δραστηριοποιείται από πιο παλιά στον ίδιο χώρο και σε επιχείρηση που του ανήκει ρόλο φαίνεται να παίζει ο πατέρας του, Παύλος ο οποίος φαίνεται επίσης να έχει τακτική ενασχόληση και με τη SWISS MED.
«Με την ολοκλήρωση της παράδοσης την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας που σχετίζονται με την εταιρεία μας», απάντησε ένας εκ των ιδρυτών, σε ερωτήσεις του Inside Story σχετικά με την SWISS MED.
Χρέη εκατομμυρίων
Ο πατέρας του ίδιου ατόμου, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που έχει αναρτήσει ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να έχει ενεργό πλην άτυπο ρόλο στη SWISS MED. Γεννημένος στο Καζακστάν είχε ιδρύσει μαζί με τον αδερφό του δύο εταιρείες περιορισμένης ευθύνης τις PIPER και ΣΤΑΔΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ.
Ενεργές έως σήμερα, δεν έχουν ακόμη απογραφεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Inside Story παρά τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου αποτυπώνουν πολυτελή βίο, έχει κριθεί «πτωχός» με απόφαση πρωτοδικείου.
Ταυτόχρονα φυσικό πρόσωπο με το ίδιο ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο εμφανίζεται στις λίστες μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία χρωστάει στο Δημόσιο περισσότερα από 500.000 ευρώ, ενώ το νομικό πρόσωπο ΣΤΑΔΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ οφείλει περισσότερα από 5,3 εκατ. ευρώ.
Η έδρα των δύο ΕΠΕ στην Αθήνα στην ίδια διεύθυνση που αναγράφεται σε ΦΕΚ του 2004 και ως τόπος κατοικίας ενός εκ των στελεχών. Το κτίριο επί της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου έχει χρησιμοποιηθεί ως έδρα αρκετών εταιρειών του Φίλιππου Βρυώνη.