Telosa: Δισεκατομμυριούχος σχεδιάζει φουτουριστική πόλη 400 δισ. στην αμερικανική έρημο

Η καθαριότητα του Τόκιο, η ποικιλομορφία της Νέας Υόρκης και οι κοινωνικές υπηρεσίες της Στοκχόλμης: Ο δισεκατομμυριούχος Marc Lore περιέγραψε το όραμά του για μια «νέα πόλη στην Αμερική», με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων και διόρισε έναν παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα για να τη σχεδιάσει.
Τώρα, χρειάζεται μόνο ένα μέρος για να την χτίσει – και 400 δισεκατομμύρια δολάρια για να τη χρηματοδοτήσει.

Το πρώην στέλεχος της Walmart παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια για την Telosa, μια βιώσιμη μητρόπολη που ελπίζει να δημιουργήσει, από το μηδέν, στην αμερικανική έρημο. Η φιλόδοξη πρόταση έκτασης 150.000 στρεμμάτων υπόσχεται φιλική προς το περιβάλλον αρχιτεκτονική, βιώσιμη παραγωγή ενέργειας και ένα σύστημα ύδρευσης που υποτίθεται ότι είναι ανθεκτικό στην ξηρασία. Ο λεγόμενος «σχεδιασμός της πόλης των 15 λεπτών» θα επιτρέπει στους κατοίκους να έχουν πρόσβαση στους χώρους εργασίας, τα σχολεία και τις ανέσεις τους μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας από τα σπίτια τους.

Αν και οι σχεδιαστές εξακολουθούν να αναζητούν τοποθεσίες, οι πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν τη Νεβάδα, τη Γιούτα, το Αϊντάχο, την Αριζόνα, το Τέξας και την περιοχή των Απαλαχίων, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του έργου. 

Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από μια σειρά ψηφιακών απεικονίσεων από την Bjarke Ingels Group (BIG), την αρχιτεκτονική εταιρεία που προσελήφθη για να υλοποιήσει το ουτοπικό όνειρο του Lore. Οι εικόνες δείχνουν κτίρια κατοικιών καλυμμένα με πράσινο και φανταστικούς κατοίκους να απολαμβάνουν άπειρους ανοιχτούς χώρους. Με τα οχήματα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα να έχουν απαγορευτεί στην πόλη, τα αυτόνομα οχήματα απεικονίζονται να ταξιδεύουν στους ηλιόλουστους δρόμους μαζί με σκούτερ και πεζούς.

Μια άλλη εικόνα απεικονίζει έναν ουρανοξύστη, που ονομάζεται Equitism Tower, ο οποίος περιγράφεται ως «φάρος για την πόλη». Το κτίριο διαθέτει υπερυψωμένη αποθήκη νερού, αεροπονικές φάρμες και μια φωτοβολταϊκή οροφή παραγωγής ενέργειας που του επιτρέπει να «μοιράζεται και να διανέμει όλα όσα παράγει».
Η πρώτη φάση της κατασκευής, η οποία θα φιλοξενήσει 50.000 κατοίκους σε 1.500 στρέμματα, έχει εκτιμώμενο κόστος 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Το συνολικό έργο αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, με την πόλη να φτάνει τον πληθυσμό-στόχο των 5 εκατομμυρίων κατοίκων μέσα σε 40 χρόνια. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από «διάφορες πηγές», δήλωσαν οι σχεδιαστές του έργου, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτών επενδυτών, φιλάνθρωπων, ομοσπονδιακών και κρατικών επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων οικονομικής ανάπτυξης. Οι σχεδιαστές ελπίζουν να προσεγγίσουν τους κρατικούς αξιωματούχους «πολύ σύντομα», με σκοπό να υποδεχτούν τους πρώτους κατοίκους μέχρι το 2030.

Ένα νέο αστικό μοντέλο

Εκτός από τον καινοτόμο αστικό σχεδιασμό, το έργο υπόσχεται επίσης διαφανή διακυβέρνηση και αυτό που αποκαλεί «νέο κοινωνικό μοντέλο». Παίρνοντας το όνομά της από την αρχαία ελληνική λέξη “telos” (όρος που χρησιμοποιήθηκε από τον φιλόσοφο Αριστοτέλη για να περιγράψει έναν ανώτερο σκοπό), η πόλη θα επιτρέπει στους κατοίκους να «συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και κατάρτισης του προϋπολογισμού». Ένα κοινοτικό κληροδότημα θα προσφέρει εν τω μεταξύ στους κατοίκους κοινή ιδιοκτησία της γης.

Start typing and press Enter to search