TikTok: τι να περιμένουμε το 2023

Σύμφωνα με την έκθεση TikTok What’s Next 2023, η δημοφιλής πλατφόρμα έχει πολλά ακόμη να δώσει το 2023.

Το TikTok έγινε δημοφιλές παγκοσμίως στην πρώτη καραντίνα και τους τελευταίους 12 μήνες επανασχεδίασε την ψυχαγωγία. Μοιράστηκε πραγματικές, προσωπικές ιστορίες που έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους και βοήθησαν άλλους να ανακαλύψουν νέους τρόπους σκέψης. Brands όλων των μεγεθών από την Ευρώπη και τον κόσμο -από τα αγαπημένα #TikTokmademebuyit έως παγκόσμιους κατασκευαστές αυτοκινήτων- έχουν δημιουργήσει περιεχόμενο όλων των ειδών στο TikTok προκειμένου να αλληλεπιδράσουν με τις κοινότητές του.

Το Trend report για το 2023, η τρίτη ετήσια πρόβλεψη για τις τάσεις, έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να κατανοήσουν πώς θα αλλάξουν οι επιθυμίες και οι ανάγκες των καταναλωτών το επόμενο έτος και τι θα σημαίνει αυτό για τις στρατηγικές τους, τόσο εντός όσο και εκτός του TikTok. Από τη διασκέδαση στη λειτουργικότητα, η νέα αυτή έκθεση θα επικεντρωθεί στην ανάλυση μακροπρόθεσμων, δυνάμεων κουλτούρας, που πρωτοεμφανίζονται στο TikTok, στα βασικά μηνύματά τους και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται, ώστε τα brands να έχουν επιτυχία στην πλατφόρμα.
Η έκθεση εστιάζει σε τρεις δυνάμεις -μετασχηματισμούς μεγάλης κλίμακας που δείχνουν πώς το TikTok διαμορφώνει την κουλτούρα- και τα σχετικά «σήματα» για καθεμία από αυτές, που δείχνουν αναδυόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα σε επιμέρους τομείς. Με βάση την έρευνα και τις συμπεριφορές που έχουμε δει στο TikTok, προβλέπεται ότι θα υπάρξουν τρεις κύριες δυνάμεις – τάσεις, που αναδεικνύουν αυτήν την αλλαγή:

Ενεργή Ψυχαγωγία
Βελτίωση της διάθεσης
Κοινότητες που εμπνέουν

Ενεργή ψυχαγωγία
Οι άνθρωποι έρχονται στο TikTok για να ανακαλύψουν αλήθειες και να καταρρίψουν μύθους, πράγμα που χτίζει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη μεταξύ των Δημιουργών και του κοινού τους. 6 στους 10 (58%) των TikTokers λένε ότι είναι πιο πιθανό να εμπιστευθούν τα brands αφού μάθουν γι’ αυτά από έναν δημιουργό στο TikTok. Για παράδειγμα, στην Ιταλία, η Tampax Italia ήρθε στο TikTok για μια καμπάνια ευαισθητοποίησης που στόχευε στο να απαντήσει ερωτήσεις για τον κόσμο των ταμπόν. Μαζί με την δημοφιλή δημιουργό Σίλβια Μπουράτο, ξεκίνησαν την καμπάνια “IMPOSSIBLE” (αδύνατο), με την οποία κατέρριψαν τους πιο συνηθισμένους φόβους και αμφιβολίες για τη χρήση ταμπόν. Χρησιμοποιώντας το TopView, μία από τις λύσεις για διαφήμιση του TikTok, το μήνυμα του brand έφτανε στους ανθρώπους τη στιγμή που άνοιγαν την εφαρμογή. Αυτό δημιούργησε έναν εντυπωσιακό συνολικό αριθμό εμφανίσεων άνω των 34,6 εκατομμυρίων και engagement 17,75% που δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον από την ιταλική κοινότητα TikTok.

Βελτίωση της διάθεσης
Παρά την πληθώρα συμβουλών αυτοφροντίδας, ο κόσμος εξακολουθεί να παθαίνει burnout. Έτσι, αναζητά ουσιαστική αυτοφροντίδα για θέματα δημόσιας υγείας, εξουθένωσης στην εργασία και προσωπικών δυσκολιών. Τα μισά (50%) μέλη της κοινότητας του TikTok λένε ότι η δημοφιλής πλατφόρμα ενισχύει τη διάθεσή τους και τους κάνει να νιώθουν χαρούμενοι ή/και θετικοί, με ακόμα δύο στους πέντε (41%) να πιστεύουν ότι «το να ανεβάσουν τη διάθεσή τους» είναι βασικό στο να τους δώσει κίνητρο για να κάνουν μια αγορά. Το 2023, το μήνυμα στο TikTok -και όχι μόνο- θα πρέπει να αντανακλά αυτήν την επιθυμία για χαλάρωση. Η δημιουργία περιεχομένου στο TikTok που βοηθά τους ανθρώπους να βρουν τη χαρά -ή που φέρνει χαρά μέσω του χιούμορ, της χαλάρωσης και των απόψεων με τις οποίες μπορούν να ταυτιστούν τα μέλη της κοινότητας- μπορεί να κάνει τη διαφορά για τα brands το 2023.

Κοινότητες που εμπνέουν
Οι κοινότητες του TikTok είναι ένα level πάνω από τις υπόλοιπες, γιατί είναι συγκεκριμένες -και αυτό είναι που τις κάνει επιτυχημένες σε μεγάλη κλίμακα. Το να μοιράζονται τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα βοηθά τους ανθρώπους να δένονται. Έτσι, διευρύνουν ο ένας τον ορίζοντα του άλλου. Το TikTok δεν μια μεγάλη, γενική συνέλευση. Είναι ένα σύνολο μικρών ομάδων, όπου οι άνθρωποι ανακαλύπτουν νέες ιδέες για το πώς να εξερευνούν τα πάθη τους και να ζουν τη ζωή τους. Μάλιστα, εδώ, είναι κατά 1.8 φορές πιο πιθανό να ανακαλύψουν ενδιαφέροντα που δεν ήξεραν ότι τους αρέσουν σε σχέση με άλλες πλατφόρμες. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το TikTok για να ξεκινήσουν συζητήσεις στην κοινότητά τους και να βρουν μοναδικές απαντήσεις σε καθετί που τους απασχολεί. Δεν έχει να κάνει απλά με τη μάθηση και την έμπνευση. Έχει να κάνει με το να βρίσκουν οι TikTokers ανθρώπους και κοινότητες που τους καταλαβαίνουν ουσιαστικά και που τους εμπνέουν να κάνουν την αλλαγή που οι ίδιοι θέλουν.

Μια αναφορά στη μεθοδολoγία του What’s Next
Το TikTok For Business συγκέντρωσε αναλυτικές πληροφορίες από διάφορες πηγές για να γίνουν περισσότερο κατανοητές οι τάσεις στο TikTok μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας καθώς και το τι μπορούν να μας πουν σχετικά με τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα στην πλατφόρμα. Αυτό περιελάμβανε έρευνα που ανατέθηκε σε τρίτους, καθώς και άμεσα δεδομένα για την ανάλυση της απόδοσης της πλατφόρμας στο TikTok μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Οκτωβρίου 2022. Μέσω των διαφόρων κατηγοριών που περιλαμβάνονται στην έκθεση, παρέχουμε μια αναδρομή σχετικά με το τι συνέβη στο TikTok το 2022 και μια προοπτική για τις ευκαιρίες ανάπτυξης για το 2023.
www.clickatlife.gr

Start typing and press Enter to search