Ενα πρώην ανώτατο στέλεχος της ByteDance, της κινεζικής εταιρείας που κατέχει το TikTok, χαρακτήρισε την εταιρεία «χρήσιμο εργαλείο προπαγάνδας για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας» και κατηγόρησε τον τεχνολογικό κολοσσό για «κουλτούρα ανομίας», στο πλαίσιο της οποίας προέβαινε συστηματικά στην κλοπή περιεχομένων από τις αντίπαλες πλατφόρμες Snapchat και Instagram κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της.
Οι ισχυρισμοί εμπεριέχονται σε μια αγωγή για καταχρηστική απόλυση την οποία κατέθεσε την προηγούμενη Παρασκευή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο ο Γιντάο Γιου, επικεφαλής μηχανικός για τις επιχειρήσεις της ByteDance στις ΗΠΑ από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Νοέμβριο του 2018.
Ο Γιου διατείνεται καταρχάς ότι απολύθηκε επειδή εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με ένα «παγκόσμιο σχέδιο» κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων εταιρειών με στόχο το κέρδος. Ομως ο πιο αξιοσημείωτος και ανησυχητικός από τους ισχυρισμούς του είναι ότι στην έδρα της ByteDance, στο Πεκίνο, είχε εγκατασταθεί μια ειδική μονάδα του ΚΚΚ, η οποία όχι μόνο κατέγραφε τη δραστηριότητα στις εφαρμογές της εταιρείας, αλλά «υποδείκνυε στην εταιρεία πώς να προωθεί βασικές κομμουνιστικές αξίες», ενώ είχε στη διάθεσή της και έναν ειδικό «διακόπτη θανάτου», όπως ήταν γνωστός, με τον οποίο μπορούσε να σβήσει ολοκληρωτικά τις κινεζικές εφαρμογές.
Η ειδική μονάδα του ΚΚΚ είχε επίσης απόλυτη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της εταιρείας, ακόμη και σε εκείνα που αποθηκεύονταν στις ΗΠΑ, σύμφωνα, πάντα με όσα ισχυρίζεται ο Γιντάο Γιού στην αγωγή του.
Oπως επισημαίνουν οι New York Times, όσα ισχυρίζεται ο Γιού όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της ByteDance πριν από πέντε χρόνια έρχονται στην επιφάνεια καθώς το TikTok βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ αναφορικά με τη σχέση του με τη μητρική του εταιρεία και την πιθανή επιρροή του Πεκίνου στην πλατφόρμα.
Το TikTok χρησιμοποιείται από περισσότερους από 150 εκατ. Αμερικανούς και έχει καταστεί εξαιρετικά δημοφιλές για ψυχαγωγική, κυρίως, χρήση.
Ωστόσο, νομοθέτες και αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν ότι η εφαρμογή χρησιμοποιείται για τη διαβίβαση ευαίσθητων πληροφοριών για αμερικανούς πολίτες στους Κινέζους.
Σε αυτό το πλαίσιο, τον περασμένο Μάρτιο, ο Σου Τσου, διευθύνων σύμβουλος του TikTok, απάντησε σε ερωτήσεις ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ενώ και ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, επισήμανε πρόσφατα πως υπάρχουν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, οι οποίες σχετίζονται με τη χρήση του TikTok.
Περισσότερες από 20 Πολιτείες έχουν ήδη, από τον περασμένο Νοέμβριο, απαγορεύσει τη χρήση του σε κυβερνητικές συσκευές. Σε δήλωσή της, η ByteDance σημείωσε την Παρασκευή ότι θα αντιταχθεί σθεναρά «στους αβάσιμους ισχυρισμούς, όπως πιστεύουμε, αυτής της καταγγελίας». «Ο κ. Γιού εργάστηκε για την ByteDance Inc. για λιγότερο από έναν χρόνο και η απασχόλησή του έληξε τον Ιούλιο του 2018.
Κατά τη σύντομη παραμονή του στην εταιρεία εργάστηκε σε μια εφαρμογή ονόματι Flipagram, η οποία καταργήθηκε πριν από χρόνια για επαγγελματικούς λόγους» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της εταιρείας.
Πηγή: Protagon.gr