Ο Τομ Βερλέιν γεννήθηκε ως Τόμας Μίλερ στο Νιου Τζέρσεϊ, αλλά υιοθέτησε το καλλιτεχνικό του όνομα ως φόρο τιμής στον Γάλλο συμβολιστή ποιητή, Πολ Βερλαίν. Άκουγε τζαζ μουσική και έγραφε ποίηση ως έφηβος, που λειτούργησαν ως μια ισχυρή μουσική βάση για το όταν τελικά ασχολήθηκε με την κιθάρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και μαζί με τους φίλους Richard Hell και Billy Ficca, δημιούργησαν ένα συγκρότημα με το όνομα The Neon Boys. Αρχικά δεν είχαν μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό και δεν άργησαν να συνεργαστούν με τον κιθαρίστα Richard Lloyd και να μεταονομαστούν σε Television.

Στην περίοδο της ακμής τους, οι Television σημείωσαν 3 σινγκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Top 40 και αναγνωρίστηκαν για τα άλμπουμ τους Marquee Moon και Adventure. Αλλά είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στη Βρετανία από την πατρίδα τους στις ΗΠΑ και χώρισαν το 1978.
Μετά τη διάσπαση των Television, κυκλοφόρησε μια σειρά από σόλο άλμπουμ, με το τραγούδι του Kingdom Come να εμπνέει μια σπάνια διασκευή του David Bowie στο άλμπουμ του Scary Monsters.
Ένας σπουδαίος κιθαρίστας

Οι Television αναμορφώθηκαν το 1992, κυκλοφόρησε ένα ομότιτλο τρίτο άλμπουμ και ήταν σποραδικά ενεργοί τα επόμενα χρόνια, που χαιρετίστηκαν ως πρωταρχική επιρροή στο εναλλακτικό ροκ της δεκαετίας του 1980 και του 1990.

Ο Βερλέιν θεωρήθηκε ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες της μουσικής σκηνής που προέκυψαν από το πλέον ανενεργό κλαμπ CBGB στο Bowery της Νέας Υόρκης, όπου οι σύγχρονοί τους ήταν οι Blondie, The Ramones και Talking Heads. Αν και ήρθαν στο προσκήνιο λόγω του πανκ κινήματος, η μουσική τους ήταν πιο περίπλοκη από εκείνη των ανταγωνιστών τους, με τον Verlaine και τον άλλο κιθαρίστα Richard Lloyd να ανταλλάσσουν μεγάλα σόλο και περίπλοκα riff με επιρροή από την τζαζ.
Δείτε βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=g4myghLPLZc