Με το βλέμμα στο Λευκό Πύργο όπου και αναμένεται να γίνει η συγκέντρωση όσων αντιτίθενται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά και σε άλλες που θα γίνουν για εργασιακά και μη, η Αστυνομία ετοιμάζεται για τη φετινή ΔΕΘ.

Παραδοσιακά στη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) παρουσιάζεται η οικονομική και πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσει η εκάστοτε κυβέρνηση και η οποία αποτυπώνεται μέσα από την ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ των εγκαινίων της.

Φέτος, τα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ θα γίνουν το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου με την την ομιλία του πρωθυπουργού. Την ίδια μέρα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις, με την αστυνομία να βρίσκεται υπ’ ατμόν για τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν.

Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από πλευράς της Αστυνομίας για τη δύναμη που θα αναπτύξει στη Θεσσαλονίκη, το σίγουρο είναι ότι η παρουσία της θα είναι μεγάλη από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου και έως ότου ολοκληρωθούν οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις.

Το «πρόγραμμα» των διαδηλώσεων στη ΔΕΘ 2021

Η ΓΣΕΕ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα πραγματοποιήσει φέτος πορεία, ενώ σίγουρη θεωρείται η συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στο ύψος της ΧΑΝΘ.

Στην Καμάρα αναμένεται να συγκεντρωθούν οι αντιεξουσιαστές, ενώ σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης αναμένεται να συγκεντρωθούν άλλοι φορείς και συλλογικότητες.

Ωστόσο, τα βλέμματα όλων θα στραφούν στον Λευκό Πύργο όπου θα γίνει η συγκέντρωση ατόμων που διαμαρτύρονται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Τα καλέσματα εξάλλου για τη συγκεκριμένη συγκέντρωση είναι πολλά εδώ και αρκετές ημέρες – κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας που μίλησαν με το Sputnik οι δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στην πόλη θα είναι ισχυρές και το σχέδιο κάλυψης θα είναι όπως αυτό που ακολουθήθηκε το 2019. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 δεν έγινε η ΔΕΘ, δηλαδή το εμπορικό κομμάτι, παρά μόνο οι ομιλίες και οι συνεντεύξεις Τύπου των πολιτικών αρχηγών εξαιτίας της πανδημίας.

«Δεν θα είμαστε όπως το 2018, αλλά θα πάμε όπως το 2019» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αστυνομικές πηγές, θυμίζοντας ότι σε εκείνη τη ΔΕΘ υπήρχε αναβρασμός για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ τιμώμενη χώρα το 2018 ήταν οι ΗΠΑ. Τότε είχαν αναπτυχθεί στην πόλη 5.500 αστυνομικοί, είχαν χρησιμοποιηθεί ελικόπτερα και drones. Αντίθετα, το 2019 η δύναμη των αστυνομικών ήταν 3.300 άτομα.

Ωστόσο, η Αστυνομία αναμένει τις τελικές ανακοινώσεις φορέων και μη για τις συγκεντρώσεις για να καταλήξει στον αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων και τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι δυνάμεις να φτάσουν και πάλι τα 5.500 άτομα.

Αστυνομικά μέτρα σε τρεις άξονες για τη ΔΕΘ 2021

Το σίγουρο είναι ότι η Αστυνομία έχει ήδη καταστρώσει το σχέδιο της και θα αναπτύξει τριών ειδών μέτρα.

1.

Τα μέτρα τάξης για να αποφευχθεί οποιοδήποτε συμβάν που αφορά τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

2.

Τα μέτρα Τροχαίας έτσι ώστε η πόλη -μέσα από τις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις- να μην παραλύσει

3.

Τα μέτρα ασφάλειας για την αποτροπή της μικροεγκληματικότητας μιας και θα είναι μεγάλο ο αριθμός των συγκεντρωμένων αλλά και λόγω της επίσκεψης επισήμων στους χώρους της ΔΕΘ.