Ένα ολοκληρωμένο μενού για το ρεβεγιόν από τον σεφ Τάσο Αντωνίου

Σαλάτα με ρόδι και κατσικίσιο τυρί

Γιορτινή σαλάτα με ρόδι, κατσικίσιο τυρί και εύκολη βινεγκρέτ. Απλή αλλά γιορτινή, χρωματιστή, επίσημη και νοστιμότατη. Τα έχει όλα, ετοιμάζεται στη στιγμή και είναι ό,τι πρέπει για το γιορτινό τραπέζι.

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 10 λεπτά

Μερίδες: 4

Υλικά

Για τη βινεγκρέτ:

    2 κ.σ. μουστάρδα με μέλι

    2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο

    1 κ.γλ. Μηλόξιδο

    1/2 πορτοκάλι χυμό

    αλάτι

    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    300 γρ. πολύχρωμη σαλάτα

    50 γρ. κατσικίσιο τυρί

    1/2 ρόδι τα σπόρια

    50 γρ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη

Εκτέλεση

Σε μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ. Περιχύνουμε τη βινεγκρέτ στα λαχανικά για τη σαλάτα. Αναμειγνύουμε απαλά με τα χέρια. Στήνουμε τη σαλάτα σε μια λευκή μεγάλη πιατέλα. Τρίβουμε από πάνω κατσικίσιο τυρί, ρίχνουμε τους σπόρους ροδιού και γαρνίρουμε με καρύδια. H σαλάτα είναι έτοιμη να τη σερβίρουμε στο γιορτινό τραπέζι μας!

Ρολά σφολιάτας με ζαμπόν και τυρί. Πεντανόστιμο ορεκτικό για το γιορτινό τραπέζι.

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Εκτέλεση: 20 λεπτά

Αναμονή: 30 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 1 ώρα

Υλικά

    1 φύλλο σφολιάτας νωπό

    3 κ.σ. Μουστάρδα

    5 φέτες ζαμπόν κομμένες στη μέση

    120 γρ. γραβιέρα τριμμένη

    4 κ.σ. σχινόπρασο ψιλοκομμένο

    1 αυγό χτυπημένο

    αλάτι

    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ανοίγουμε στον πάγκο το νωπό φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε στην επιφάνεια του τη μουστάρδα. Τοποθετούμε τις φέτες ζαμπόν σε όλη την επιφάνεια του φύλλου, τη μια φέτα δίπλα στην άλλη. Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και σχινόπρασο. Αλατοπιπερώνουμε. Τυλίγουμε σιγά σιγά το φύλλο σε σφιχτό ρολό. Καλύπτουμε το ρολό με λαδόκολλα και το βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC. Κατόπιν, το ξετυλίγουμε από τη λαδόκολλα και το κόβουμε στη μέση. Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ρολά ίσου πάχους. Τα τοποθετούμε ένα ένα σε λαμαρινα στρωμένη με λαδόκολλα. Αφήνουμε λίγο χώρο ανάμεσα στα ρολά γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. Τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό για να ροδίσουν υπέροχα. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ξεφουρνίζουμε και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα ψιλοκομμένο σχινόπρασο. Σερβίρουμε τα ρολάκια ζεστά!

Μανιτάρια πορτομπέλο με γέμιση τυριών

Ένα πρωτότυπο και εύκολο ορεκτικό που θα εντυπωσιάσει στο εορταστικό τραπέζι.

Υλικά

    4 μανιτάρια πορτομπέλο

    1 κ.σ. ελαιόλαδο

    1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

    150 γρ. τυρί κρέμα

    60 γρ. γραβιέρα τριμμένη

    2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

    αλάτι

    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια. Τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το σκορδο για 1-2 λεπτά. προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κοτσάνια και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, να μαλακώσουν καλά. Τα μεταφέρουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τυρί κρέμα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο κρεμώδες μείγμα. Πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τα μανιτάρια σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Γεμίζουμε τα μανιτάρια με το μείγμα τυριού-μανιταριού. Επικαλύπτουμε με τριμμένη γραβιέρα. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Σερβίρουμε τα γεμιστά μανιτάρια ζεστά, πασπαλίζοντας με επιπλέον σχοινόπρασο.

Κολοκυθόσουπα

Κολοκυθόσουπα γευστική και εύκολη. Μια αγαπημένη σούπα με γλυκιά κολοκύθα με βελούδινη υφή, σερβίρεται με καβουρδισμένους κολοκυθόσπορους ή και λίγο γιαούρτι για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Εκτέλεση: 35 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά

Υλικά

    1 κουταλιά της σούπας λάδι

    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

    1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

    ¼ πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

    1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

    1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

    400 γρ. κολοκύθα ή κολοκύθα χωρίς φλούδες (ψιλοκομμένη και χωρίς σπόρους (κρατήστε τους σπόρους για το ψήσιμο)

    300 γρ. γλυκοπατάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη

    200 γρ. καρότα ψιλοκομμένα

    500 ml ζωμό λαχανικών

    Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά τσίλι για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το κύμινο και την πάπρικα και ανακατεύουμε για 1-2 μέχρι να αρωματιστούν. Σοτάρουμε την κολοκύθα, τη γλυκοπατάτα και τα καρότα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε καλά.Καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζουμε τη σούπα για 30 λεπτά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Ενώ η σούπα βράζει, μεταφέρουμε τους ξεπλυμένους σπόρους σε λαμαρίνα του φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Όταν όλα τα λαχανικά έχουν μαλακώσει, χρησιμοποιούμε ένα μπλέντερ χειρός και χτυπάμε τη σούπα μέχρι το μείγμα να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σερβίρουμε τη σούπα κολοκύθας σε μπολ και γαρνίρουμε με τους καβουρδισμένους κολοκυθόσπορους.

Χοιρινό κότσι

Το πιο νόστιμο χοιρινό κότσι με τραγανή κρούστα και ζουμερό κρέας που λιώνει σε κάθε πιρουνιά.

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Εκτέλεση: 3 ώρες

Συνολικός χρόνος: 3 ώρες

Υλικά

    3 κιλά χοιρινό κότσι

    2 κρεμμύδια

    2 σκελίδες σκόρδο

    2 κόκκοι μπαχάρι

    1 κ.σ. δεντρολίβανο αποξηραμένο

    4 κ.σ. ελαιόλαδο

    3 πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες

    2 μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα

    1 φιάλη μπύρα τύπου weiss

    αλάτι

    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220oC. Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρές φέτες. Ξεφλουδίζουμε τα σκόρδα. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Τοποθετούμε το χοιρινό κότσι πάνω από τα κρεμμύδια. Πασπαλίζουμε το δεντρολίβανο πάνω στο κρέας. Προσθέτουμε το μπαχάρι. Αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το αλείφουμε καλά στο κότσι. Κατόπιν περιχύνουμε μισό φλιτζάνι μπύρα στο κρέας. Ψήνουμε στους 220°C για 30 λεπτά. Βγάζουμε το κότσι από το φούρνο και προσθέτουμε τις πατάτες και τα μήλα. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι μπύρα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C και ψήνουμε για μία ώρα. Μετά από μια ώρα, προσθέτουμε επιπλέον μπύρα και με ένα κουτάλι περιχύνουμε το κρέας με τα υγρά που περιέχει το ταψί. Ψήνουμε για άλλη μια ώρα στους 160°C. Τα τελευταία 30 λεπτά του μαγειρέματος, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220 ° C. Βγάζουμε το κότσι από τον φούρνο και το αφήνουμε για λίγα λεπτά να ξεκουραστεί. Σερβίρουμε ζεστό με πατάτες.

Τιραμισού με πραλίνα φουντουκιού

Ένα νόστιμο και δημοφιλές σε όλους επιδόρπιο για να κλείσετε γλυκά το ρεβεγιόν σας.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 5´

Εκτέλεση: 25´

Υλικά

    250 γρ. τυρί μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου

    3 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού

    150 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

    1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

    1ó κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

    810 μπισκότα σαβαγιάρ

    Κακάο σε σκόνη, για το πασπάλισμα

    Για το σιρόπι

    50 ml καφές εσπρέσο, κρύος

    50 ml Vinsanto ή άλλο ημίγλυκο κρασί

Εκτέλεση

Χτυπάμε με μίξερ χειρός το μασκαρπόνε και την πραλίνα φουντουκιού σε μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ομοιογενής κρέμα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας σε σταθερό μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει απαλή σαντιγί. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Αναμειγνύουμε τον καφέ και το Vinsanto σε βαθύ πιάτο. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα στο μείγμα πραλίνας και προσθέτουμε τη σαντιγί. Ανακατεύουμε διπλώνοντας με τη μαρίζ μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Βουτάμε τα μισά μπισκότα σαβαγιάρ στο υπόλοιπο σιρόπι και, στη συνέχεια, τα τοποθετούμε στον πάτο τεσσάρων ποτηριών ή μπολ, κόβοντάς τα στη μέση για να χωρέσουν. Επικαλύπτουμε με την κρέμα πραλίνας, στη συνέχεια βουτάμε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ στο σιρόπι και τα τοποθετούμε από πάνω. Προσθέτουμε άλλη μια στρώση από την κρέμα πραλίνας. Πασπαλίζουμε με κακάο πριν το σερβίρισμα. Η πραλίνα φουντουκιού κάνει αυτό το τιραμισού πολύ εντυπωσιακό. Μπορεί να σερβιριστεί αμέσως, ιδανικά δένει για τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο.

 iefimerida.gr

Start typing and press Enter to search