Εκατό πενήντα χιλιάδες φοιτητές επιστρέφουν μετά το Πάσχα και με τη διαδικασία των self tests στα διά ζώσης πρακτικά και εργαστηριακά μαθήματα και με σοβαρό το ενδεχόμενο παράτασης του εξαμήνου μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», πρόκειται για φοιτητές που βρίσκονται στο τελευταίο έτος σπουδών. Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ορίστηκε για τη Δευτέρα 10 Μαΐου η ημερομηνία της μερικής επανεκκίνησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της επιστροφής στη διά ζώσης εκπαίδευσης και μόνο για τα πρακτικά μαθήματα για τους φοιτητές του τέταρτου, πέμπτου και έκτου έτους σπουδών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας, Άγγελο Συρίγο, ο αριθμός των φοιτητών που υπολογίζεται να επιστρέψει στα διά ζώσης κλινικά και πρακτικά μαθήματα υπολογίζεται σε 150.000 και η διαδικασία επιστροφής θα γίνει «είτε έχοντας κάνει το εμβόλιο για τους φοιτητές της Ιατρικής είτε με αυτοδιαγνωστικά τεστ».

Πρώτα η διά ζώσης πρακτική άσκηση φοιτητών

Αρχικά θα ξεκινήσει η διά ζώσης πρακτική άσκηση φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα και σχολές σε προγράμματα σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου και στη συνέχεια μετά τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το δημοσίευμα που έγινε στη «ΜτΚ» στις 30 Απριλίου-1 Μαΐου, με φυσική παρουσία θα γίνονται οι κλινικές ασκήσεις φοιτητών των σχολών ιατρικής που βρίσκονται στο πέμπτο και έκτος έτος και στο έτος του πτυχίου, καθώς και των εργαστηριακών ασκήσεων φοιτητών όλων των τμημάτων και των σχολών που βρίσκονται στο τελευταίο έτος.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, πρόκειται για «κλινικά μαθήματα της Ιατρικής Σχολής καθώς και πρακτικά μαθήματα σχολών όπως ΤΕΦΑΑ, μουσικών σπουδών, εργαστηριακών μαθημάτων ζωγραφικής, γλυπτικής, και άλλων μαθημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών». Στις περιπτώσεις αυτές εμπίπτουν και φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από κάθε ΑΕΙ χωριστά.

Οι κανόνες επιστροφής

Η επιστροφή των φοιτητών των παραπάνω περιπτώσεων, που μόνο στο ΑΠΘ υπολογίζονται σε 10.000, θα γίνει με τη διαδικασία των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests), όπως πραγματοποιήθηκε και για τα Λύκεια, και θα υλοποιηθεί μετά το Πάσχα για το σύνολο της σχολικής εκπαιδευτικής κοινότητας που θα επιστρέψει στα θρανία.

Οι δηλώσεις του κ. Συρίγου για επιστροφή τους με δύο τρόπους, τον εμβολιασμό και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, αρχικά δημιούργησαν σύγχυση, καθώς το χρονικό περιθώριο για να πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί δεν επαρκεί, με τη διαδικασία των self tests να οριστικοποιείται για το σύνολο των φοιτητών, αλλά και των μελών ΔΕΠ που θα επιστρέψουν στη διά ζώσης εκπαίδευση.