Σε νέα ακραία πρόκληση προχώρησε η Τουρκία ανήμερα της επετείου της γενοκτονίας των Ποντίων, με τουρκικά αλιευτικά να εντοπίζονται στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη νότια της Γαύδου, τη στιγμή που υπάρχουν σενάρια για μορατόριουμ στο Αιγαίο μέχρι το φθινόπωρο.

Την παραβίαση, όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», διαχειρίστηκε το Λιμενικό Σώμα παρά το γεγονός ότι τέθηκε σε επιφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για την πρώτη φορά που τουρκικά αλιευτικά φθάνουν τόσο δυτικά στα νότια της Κρήτης και μάλιστα εντός αιγιαλίτιδας ζώνης.

Ευθεία παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η τουρκική αυτή κίνηση -πέρα από ευθεία παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ- είναι επικίνδυνη για δύο λόγους:

α) Διότι αποτελεί επίδειξη αρμοδιότητας σε μία περιοχή που η Ελλάδα έχει αδιαμφισβήτητη αρμοδιότητα. Δεν πρόκειται δηλαδή για περιοχή που βρίσκεται εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο ούτως ή άλλως η Αθήνα απορρίπτει.

β) Διότι η εμφάνιση των τουρκικών αλιευτικών εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης στη Γαύδο αποτελεί κίνηση αμφισβήτησης της δυνατότητας της Γαύδου να έχει δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες.

Σενάρια για μορατόριουμ στο Αιγαίο μέχρι το φθινόπωρο

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», στην Αθήνα αναμένεται προσεχώς ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μία επίσκεψη που σύμφωνα με τουρκικές πηγές δεν σχεδιάζεται ως «ρεβάνς».

Με την Αγκυρα να επιμένει σαφώς ότι η Αθήνα ήταν αυτή που έθετε εμπόδια στον διάλογο μέχρι πρόσφατα και αυτός κατέστη δυνατόν να προχωρήσει όταν η ελληνική πλευρά αποφάσισε να καθίσει στο τραπέζι, παρά να αναζητεί το «Ορούτς Ρέις» στον χάρτη, η γείτονα φαίνεται να χαμηλώνει τους τόνους και να είναι διατεθειμένη να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα εκτροχιάσουν τις συνομιλίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Η άφιξη Τσαβούσογλου στην Αθήνα θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» και μία συνάντηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Ιούνιο, υπό όρους και προϋποθέσεις.